Przejdź do treści

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają! Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna
Bananowe lody
Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie
Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?
Kobieta trzyma szpinak
Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Wszyscy lubią naleśniki. Szybko się je przygotowuje, są tanie i smaczne. Ale zwykle robi je się z białej mąki, z dużą ilością cukru i smaży na oleju. Dlatego stawiamy na zdrowszą wersję – i to kolorową, idealną dla najmłodszych!

By niejadek zjadł obiadek

Wszystko zależy od dzieci – są takie, które zjedzą dosłownie wszystko, łącznie z talerzem i stołem. Są i takie, dla których niemal każdy posiłek jest wyzwaniem, a rodzice stają na głowie, żeby przemycić witaminy i inne ważne składniki odżywcze. Pamiętajcie, że niejadków nigdy nie wolno zmuszać do jedzenia – niechęć do posiłków to nie ich widzimisię, tylko najczęściej zaburzenie psychosensoryczne, w tym wypadku charakteryzujące się nadmierną wrażliwością na bodźce związane z pokarmem. Trzeba szukać innych sposobów.

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Naleśniki są takim daniem, które dość prosto możemy podkręcić, co odbędzie się z pożytkiem dla wszystkich, i rodziców, i dzieci. Jak? Przede wszystkim zamieniamy mąkę białą na mąkę pszenną pełnoziarnistą. Oczywiście wygląd i smak takiego naleśnika będzie nieco inny niż tradycyjnego, więc dla rodziców niejadków mam taką radę: róbcie to stopniowo. U mnie zadziałało. Mamy taką naleśnikową tradycję – od zawsze w niedzielę goszczą u nas na śniadaniu. Pierwsze podejście do mąki pełnoziarnistej wypadło… no, w ogóle nie wypadło. Potomstwo stwierdziło, że to niejadalne. Wziąłem ich więc na sposób, bo wiecie, z mąką oczyszczoną jest tak, że się do niej przyzwyczajamy. Jest tak nijaka, że każde odstępstwo jest szokujące. Drastyczne zmiany były niewskazane, toteż proporcje zmieniałem stopniowo. Co tydzień zwiększała się ilość mąki pełnoziarnistej w stosunku do białej. Dziś dzieci ze smakiem jedzą naleśniki w 100 proc. pełnoziarniste.

Dzieci uwielbiają wszelkie szaleństwa i kochają, gdy posiłek jest zabawą. Prosta sprawa, a przynosimy do domu wiele radości. Przejdźmy więc do rzeczy – robimy kolorowe naleśniki!

Przepis na naleśniki (proporcje dla rodziny 2+2):

– mąka pszenna pełnoziarnista, ok. 500 g
– dwa jajka
– dwie/trzy łyżki oleju
– dwie/trzy łyżki brązowego cukru
– szczypta soli
– szklanka mleka

Zaczynamy od mąki.

kolorowe nalesniki przepis

Do mąki dodajemy olej i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy.

przepis na kolorowe nalesniki dla dzieci

Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, więc odpowiednio regulujemy ilość mleka.

przepis na kolorowe nalesniki

Ciasto nie może być tak płynne jak w przypadku zastosowania mąki białej, bo naleśniki nam się rozlecą. Musi być gęsto.


Barwniki

szpinak, ze dwie garści
– burak, wystarczy połówka
– kurkuma, łyżeczka, dwie, nie za dużo, bo kurkuma ma jednak smak

Przygotowane ciasto dzielimy na trzy. Każdą porcję wlewamy do miksera (takiego do koktajli), dodajemy odpowiedni składnik i miksujemy. O ile szpinak i burak właściwie nie wpływają na smak, to z kurkumą bądźcie ostrożni, żeby nie przesadzić.

przepis na kolorowe nalesniki ze szpinakiem

Rozgrzewamy patelnię. Nie używamy oleju. Gdy już będzie odpowiednio ciepło, wylewamy ciasto – najlepiej sprawdzają się naleśniki mniej więcej wielkości pięści. Łatwo się przekłada, łatwo się je.

kolorowe nalesniki ze szpinakiem i burakiem

Mamy trzy kolory, więc możemy się bawić. Można robić jednolite, można robić trzy kolory naraz, można zrobić kwiatek, serduszko czy zombi. Dajcie się ponieść! Mój synek wziął bitą śmietanę i przerobił zombi na babcię-zombi – w dziecięcej kategorii żartów to był hit.

jak zrobic kolorowe nalesniki


Przepis na sosy

– truskawki i/lub maliny
– brzoskwinie
banany
– śmietana 30% lub 36%

Najprostsze rozwiązania są najlepsze, więc każdy z tych owoców w spotkaniu z blenderem da nam sos w konkretnym kolorze. Śmietanę oczywiście ubijamy, cukier jest niepotrzebny.

kolorowe nalesniki z burakami

Bierzemy z patelni nasze cuda, polewamy sosami, dokładamy owoce i już. Proste, szybkie, a moje dzieci określiły to mianem królewskiej uczty.

 

Maciej „Zuch” Mazurek – autor bloga ZUCH.media. Mąż, tata, grafik, miłośnikiem kawy, yerba mate, projektowania po nocach oraz Pink Floyd. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol