Przejdź do treści

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?
Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia? Rawpixel.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Kto z nas nie robi się senny po zjedzeniu solidnej porcji makaronu? Wniosek powinien być więc taki, że to węglowodany budzą w nas chęć przytulenia głowy do poduszki. Tymczasem niekoniecznie. Naukowcy sprawdzili, po czym jesteśmy najbardziej ospali w ciągu dnia.

Tłuszcze czy węglodowany?

Wiadomo, że nadmiar kilogramów źle wpływa na jakość snu (otyli częściej mają problemy z oddychaniem w nocy). To z kolei sprawia, że w ciągu dnia osłabia się czujność. Ale, jak pokazują badania, nie trzeba mieć nadwagi, aby gorzej spać i być sennym w ciągu dnia. Wystarczy, że jemy zbyt dużo tłustych potraw – dowiodło australijskie badanie z udziałem 1800 mężczyzn.

Osoby, które jadły więcej tłuszczu, były o 78 proc. bardziej narażone na odczuwanie senności na co dzień niż jedzący najmniej tłuste posiłki. Naukowcy monitorowali też, czy u uczestników występuje bezdech senny, czyli zaburzenie snu, które powoduje uczucie zmęczenia w ciągu dnia. I o ile bezdech częściej związany był z wyższą wagą, to zmęczenie występowało niezależnie od masy ciała.

Jak to się dzieje?

Kierujący badaniem Yingting Cao z Uniwersytetu w Adelajdzie przypomina, że rytm dobowy, działanie hormonów oraz dieta współdziałają ze sobą, dlatego to, co jemy, działa na nasz wypoczynek, jakość snu oraz samopoczucie podczas codziennych czynności.

Poza tym trawienie tłustego posiłku (szczególnie zawierającego tłuszcze zwierzęce) jest znacznie dłuższe i bardziej wymagające niż innych składników, np. węglowodanów. I ten proces pochłania naszą energię na tyle intensywnie, że odczuwamy zmęczenie. Również w nocy organizm przytłoczony namiarem tłustego jedzenia będzie miał problem z trawieniem, co w rezultacie na pewno nie podziała dobrze na jakość snu. Nic zatem dziwnego, że kolejnego dnia czeka nas pogorszenie koncentracji i uczucie senności.

Wprawdzie naukowcy nie rozróżnili w swojej pracy tak zwanych tłuszczów dobrych i złych. Szkoda… Jednak można przypuszczać, że tłusty boczek będzie większym problemem niż np. łosoś, który dodatkowo zawiera korzystne dla koncentracji kwasy tłuszczowe omega. Potwierdza się w ten sposób prawda, że dieta powinna być przede wszystkim dobrze zbilansowana.

Skoro więc po pochłonięciu porcji makaronu chce wam się spać, to nie obwiniajcie o to klusek, a weźcie pod lupę składniki sosu…

Zobacz także

Pierwsze suplementy od kobiet dla kobiet

Poznaj WIMIN

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Jedzenie przed snem – czy naprawdę powinniśmy go unikać?

6 napojów, które pomogą ci zasnąć

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Olej z ryżu / istock

Olej bez ekstrakcji chemicznej. Czy jest lepszy od ekstrahowanego?

Lubisz tajskie jedzenie? Sprawdź, czy twój organizm też je lubi

Spalaj mądrzej i szybciej

Spalanie kalorii – rower, spacer, bieganie. Co jeść?

Zdrowy deser / unsplash

Wydaje ci się, że węglowodany tuczą, więc postanowiłaś, że nie będziesz jadła słodyczy? Psychodietetyk mówi, co o tym sądzi

Czym jest rotacja węglowodanami i jaki ma wpływ na naszą sylwetkę?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

cukier

Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?

Chcesz przejść na dietę ketogeniczną? Sprawdź, jakie zagrożenia może nieść za sobą

Tłuszcze trans zakazane!

Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe?

Masz zakwasy po treningu? Pomogą… węglowodany

Olej kokosowy – jaki wybrać i gdzie kupić najlepszy?

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Ciepłe mleko na bezsenność?

Ciepłe mleko na bezsenność?

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?