Przejdź do treści

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Brzoskwinie w ok. 90 % składają się z wody, dlatego skutecznie nawodnią organizm. A to, co w nich najcenniejsze, odżywi i nawilży naszą skórę, włosy i paznokcie. Spróbujcie brzoskwiń z domowym marcepanem.

Brzoskwinie to owoce, które przywędrowały do nas z Chin, gdzie uprawia się je już od ponad 4 tysięcy lat. Niemniej popularne są w naszym kraju. Pyszne, słodkie i mięsiste, są doskonałe na upały. Składają się w 89% z wody, dzięki czemu doskonale gaszą pragnienie. Mają też korzystny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie – odżywiają je i nawilżają. A zawarty w nich błonnik pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Do tego są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych takich jak: witaminy A, C, B3 i E, potas czy miedź.

Podane w formie pieczonej są jeszcze bardziej słodkie i soczyste, a wypełnione domowym marcepanem stanowią doskonały letni deser, który zasmakuje wielu.

Pieczone brzoskwinie z marcepanem

Zdjęcie: Agata Deja

Pieczone brzoskwinie z marcepanem – składniki (2-3 porcje):

– 3 brzoskwinie
– świeża mięta i posiekane migdały do podania

Marcepan:

– 100 g blanszowanych migdałów
– 3 łyżki amaretto lub 3 łyżki wody
– 4 łyżki ksylitolu
– odrobina wanilii

Pieczone brzoskwinie z marcepanem – przygotowanie:

Brzoskwinie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż. Usuwamy pestki. Nagrzewamy piekarnik do 220°C, układamy brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 20 minut. W międzyczasie w blenderze miksujemy składniki na marcepan. Gdy brzoskwinie się ładnie zarumienią, wyjmujemy je z pieca i wypełniamy marcepanem, dodajemy listki świeżej mięty i posiekane migdały. Gotowe!

Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

×