Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały
![Tekst o pieczonych brzoskwiniach z domowym marcepanem. Na zdjęciu: Talerz brzoskwiń z liśćmi mięty i bitą śmietaną na nim - HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-pieczone-brzoskwinie123.jpg)
się ten artykuł?
Brzoskwinie w ok. 90 % składają się z wody, dlatego skutecznie nawodnią organizm. A to, co w nich najcenniejsze, odżywi i nawilży naszą skórę, włosy i paznokcie. Spróbujcie brzoskwiń z domowym marcepanem.
Brzoskwinie to owoce, które przywędrowały do nas z Chin, gdzie uprawia się je już od ponad 4 tysięcy lat. Niemniej popularne są w naszym kraju. Pyszne, słodkie i mięsiste, są doskonałe na upały. Składają się w 89% z wody, dzięki czemu doskonale gaszą pragnienie. Mają też korzystny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie – odżywiają je i nawilżają. A zawarty w nich błonnik pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Do tego są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych takich jak: witaminy A, C, B3 i E, potas czy miedź.
Podane w formie pieczonej są jeszcze bardziej słodkie i soczyste, a wypełnione domowym marcepanem stanowią doskonały letni deser, który zasmakuje wielu.
Pieczone brzoskwinie z marcepanem
Zdjęcie: Agata Deja
Pieczone brzoskwinie z marcepanem – składniki (2-3 porcje):
– 3 brzoskwinie
– świeża mięta i posiekane migdały do podania
– 100 g blanszowanych migdałów
– 3 łyżki amaretto lub 3 łyżki wody
– 4 łyżki ksylitolu
– odrobina wanilii
Pieczone brzoskwinie z marcepanem – przygotowanie:
Brzoskwinie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż. Usuwamy pestki. Nagrzewamy piekarnik do 220°C, układamy brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 20 minut. W międzyczasie w blenderze miksujemy składniki na marcepan. Gdy brzoskwinie się ładnie zarumienią, wyjmujemy je z pieca i wypełniamy marcepanem, dodajemy listki świeżej mięty i posiekane migdały. Gotowe!
Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Polecamy
![na zdjęciu: olejek eukaliptusowy, daktyle, hibiskus, tekst o tym, co warto przywieźć z Egiptu /grafika: Design Center](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/07/grafika-ilustracyjna-do-artykulu-1-1-850x425.png)
PAMIĄTKI Z WAKACJI: Przysmak faraonów, zdrowa słodycz i remedium na chrypkę
![Aronia - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/adobestock_291586023-850x567.jpeg)
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
![Na zdjęciu banan obrany do połowy - HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/pexels-cottonbro-5876154-kopia-2-850x489.jpg)
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
![Truskawki](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/04/truskawki-z-cieplych-krajow-to-koktajl-pestycydow-hello-zdrowie-850x567.jpg)