Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały
Brzoskwinie w ok. 90 % składają się z wody, dlatego skutecznie nawodnią organizm. A to, co w nich najcenniejsze, odżywi i nawilży naszą skórę, włosy i paznokcie. Spróbujcie brzoskwiń z domowym marcepanem.
Brzoskwinie to owoce, które przywędrowały do nas z Chin, gdzie uprawia się je już od ponad 4 tysięcy lat. Niemniej popularne są w naszym kraju. Pyszne, słodkie i mięsiste, są doskonałe na upały. Składają się w 89% z wody, dzięki czemu doskonale gaszą pragnienie. Mają też korzystny wpływ na naszą skórę, włosy i paznokcie – odżywiają je i nawilżają. A zawarty w nich błonnik pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit. Do tego są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych takich jak: witaminy A, C, B3 i E, potas czy miedź.
Podane w formie pieczonej są jeszcze bardziej słodkie i soczyste, a wypełnione domowym marcepanem stanowią doskonały letni deser, który zasmakuje wielu.
Pieczone brzoskwinie z marcepanem
Zdjęcie: Agata Deja
Pieczone brzoskwinie z marcepanem – składniki (2-3 porcje):
– 3 brzoskwinie
– świeża mięta i posiekane migdały do podania
– 100 g blanszowanych migdałów
– 3 łyżki amaretto lub 3 łyżki wody
– 4 łyżki ksylitolu
– odrobina wanilii
Pieczone brzoskwinie z marcepanem – przygotowanie:
Brzoskwinie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż. Usuwamy pestki. Nagrzewamy piekarnik do 220°C, układamy brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 20 minut. W międzyczasie w blenderze miksujemy składniki na marcepan. Gdy brzoskwinie się ładnie zarumienią, wyjmujemy je z pieca i wypełniamy marcepanem, dodajemy listki świeżej mięty i posiekane migdały. Gotowe!
Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Polecamy
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
Przysmak faraonów, zdrowa słodycz i remedium na chrypkę
się ten artykuł?