3 min.
Rukola ma moc! Skorzystaj z przepisu na pastę z pesto z rukoli

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Jeśli rukola kojarzy ci się tylko jako składnik sałatek lub dodatek do chrupiącej bagietki, rozszerz swoje kulinarne horyzonty. Pozwól jej zaistnieć w postaci pesto jako składnik pasty, a otrzymasz pyszne danie, do którego na pewno będziesz wracać.
Rokietta siewna, potocznie zwana rukolą, przywędrowała do nas z rejonów Morza Śródziemnego i Czarnego. Choć z wyglądu bardziej przypomina delikatną sałatę, należy do kapustowatych i najbliżej spokrewniona jest z rzodkiewką i chrzanem. Roślinka to niezbyt wymagająca i szybko rośnie. Dodatkowo, zaledwie trzy tygodnie z powodzeniem można wyhodować ją na swoim parapecie. Świeżo zerwana jest najsmaczniejsza, a zjeść ją można na wiele sposobów. Z nasion tłoczy się olej i kręci ostrą musztardę, liście chrupać można na surowo w sałatce, blanszować na patelni czy blendować na doskonałe pesto.
Rukola jest w smaku bardzo wyrazista, o lekko orzechowym smaku. Starsze, ciemniejsze listki są bardziej cierpkie i pikantne. A to za sprawą większej ilości nagromadzonych w nich substancji, uwaga, bakteriobójczych! Rukola to istna bomba witaminowo-antyoksydantowa, znacznie zdrowsza od znanej i lubianej sałaty masłowej czy lodowej. Jedzona regularnie zadziała antynowotworowo, pobudzi układ odpornościowy i obniży poziom cukru we krwi. Pomoże też zwalczyć anemię i dobrze wpłynie na układ krzepnięcia, bo napakowana jest witaminą K, kwasem foliowym i żelazem. Stanowi znakomite źródło witamin A, B, C i flawonoli, przez co pozwoli zachować sokoli wzrok, zdrową skórę i mocne paznokcie.
Rukola nie bez powodu na stałe zadomowiła się w mojej kuchni: genialnie dopełnia sałatki, domowe pizze czy kolorowe sandwicze. A na szybki codzienny obiad? Zawsze sprawdzi się z makaronem.
Pasta z pesto z rukoli, chrupiącą cukinią, pistacjami i parmezanem
Zdjęcie: Marta Winiarska
Pasta z pesto z rukoli, chrupiącą cukinią, pistacjami i parmezanem – składniki na pesto:
– 2 garście świeżej rukoli
– 1 garść podprażonych migdałów lub orzechów włoskich
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki soku z cytryny
– 5-6 łyżek oliwy z oliwek
– 3 łyżki startego parmezanu
– szczypta soli i pieprzu
Pasta z pesto z rukoli, chrupiącą cukinią, pistacjami i parmezanem – składniki na pastę (2 porcje):
– 250 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
– 1 mała zielona cukinia
– 1 łyżka posiekanych pistacji
– 2 łyżki startego parmezanu
– oliwa z oliwek
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Pasta z pesto z rukoli, chrupiącą cukinią, pistacjami i parmezanem – przygotowanie
W blenderze umieszczamy rukolę, migdały, czosnek i parmezan, dodajemy sok z cytryny, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy całość na gładką pastę. Cukinię kroimy wzdłuż jak najcieniej (najlepiej przy użyciu obieraczki do warzyw). Plasterki podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż lekko się zrumienią, ok. 1-2 minuty z każdej strony. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i przekładamy na patelnię z cukinią. Dodajemy pesto i posiekane pistacje. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na talerze. Posypujemy dodatkową porcją sera, skrapiamy oliwą. Gotowe!
Marta Winiarska – pasjonatka zdrowego jedzenia i alternatywnych smaków. Gotuje, fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka. Przyszła Pani Doktor, a może przy okazji i szefowa kuchni ? Od kilkunastu miesięcy – najszczęśliwsza na świecie mama bloga kulinarnego eateasy.pl.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022