Przejdź do treści

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału

Wyniki badań są jednoznaczne. Jest wśród nas coraz więcej tych, którzy mają problem z… wypróżnianiem! Jeśli w tym celu odwiedzasz toaletę rzadziej niż co dwa dni i nie czujesz się z tego powodu komfortowo, to ten problem dotyczy i ciebie. Tak – mowa o zaparciach.

Dzisiejszy styl życia sprzyja zaparciom. Na przykład siedzący tryb pracy. Wiele osób wybiera też inne niż ruch sposoby spędzania wolnego czasu. Żyjemy w ciągłym pośpiechu. Niektórym towarzyszy permanentny stres. Do tego dieta bogata w wysokoprzetworzone jedzenie, zbyt mała ilość wypijanej wody. I problem gotowy!

Co zrobić, by go uniknąć? Co powinno pojawiać się na twoim talerzu?

Pełnoziarniste produkty zbożowe

Przede wszystkim zamień jasne pieczywo na ciemne ‒ razowe. Jedz kasze, szczególnie te najmniej przetworzone, w całych ziarnach. Wybieraj zwłaszcza gryczaną, pęczak, jaglaną. Ale pamiętaj, by ich nie rozgotowywać. Lubisz ryż? Proszę bardzo, ale ogranicz sushi, bo użyty do niego ryż jest biały. Jedz ten ciemny, dziki, czerwony, czarny. I odstaw słodkie płatki śniadaniowe. Twoje jelita będą ci wdzięczne za codzienną owsiankę. Dlaczego mało przetworzone produkty są tak ważne? Bo dostarczają pewnej broni przeciwko zaparciom – błonnika pokarmowego! Działa on w jelitach jak miotełka. Wypełnia je, podrażnia ich ściany, wpływając tym samym na przyspieszenie ich ruchu.

Surowe warzywa i owoce

Warzywa i owoce również są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. A najlepszymi sprzymierzeńcami w walce z zaparciami są surowe warzywa i owoce, bo zawierają go najwięcej. Jeśli z upraw ekologicznych, to najlepiej działają jedzone ze skórką. Jeśli decydujesz się na warzywa gotowane, pamiętaj, by nie były rozgotowane – powinny mieć postać półtwardą. W przypadku niektórych warzyw, np. kalafiora czy brokułu, nie ma wcale konieczności gotowania, wystarczy zalać je na kilka minut wrzątkiem.

 

Ziarna, nasiona, pestki, suszone owoce

Słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia – są także jednym z lepszych źródeł błonnika pokarmowego. Dodawaj je do sałatek, owsianki. Możesz nawet zrobić z nich pyszny deser! Wypróbuj pudding chia z musem ananasowym.

Produkty z bakteriami kwasu mlekowego

Bakterie fermentacji mlekowej regulują skład mikroflory jelitowej, przeciwdziałają rozwojowi bakterii gnilnych i przyspieszają ruchy jelit. Najlepiej jeść zawierające je produkty regularnie, jeśli to możliwe ‒ codziennie. Cenne bakterie znajdziesz w mlecznych napojach fermentowanych, kiszonkach (np. ogórkach kiszonych, kapuście kiszonej) oraz miso.

 

kobieta w ciąży

Woda

By błonnik mógł w jelitach spęcznieć i spowodować szybsze ruchy jelit, musisz pić odpowiednią ilość płynów. Najlepszym płynem do ugaszenia pragnienia jest woda – naturalna, bezsmakowa i bez cukru. Pij minimum 2 litry płynów dziennie (głównie wody), a gdy na zewnątrz panują upały lub uprawiasz sport ‒ znacznie więcej.

Co jeszcze możesz zrobić?

Te produkty ogranicz w diecie

Oprócz przetworzonej żywności jest kilka produktów, które mogą powodować zatwardzenie. Są to: ugotowana marchewka, biały ryż i produkty z dodatkiem ryżu (np. ciasto ryżowe), czekolada (kakao), banany, pigwa (np. kompot, galaretka z pigwy). Zwłaszcza jeśli jesz je w nadmiernych ilościach. Dlatego zdrowy umiar jest tu szczególnie wskazany.

Ruszaj się!

Ruch ‒ zwłaszcza ćwiczenia mięśni brzucha oraz ruchy nóg ‒ pomaga w zwalczaniu zaparć. Ćwiczenia w sposób mechaniczny stymulują układ pokarmowy i zmuszają go do pracy.

Nie zażywaj środków przeczyszczających bez kontroli z lekarzem

W wielu przypadkach osoby, których problem zaparć dotyczy, próbują leczyć się na własną rękę, czasem nadużywając środków przeczyszczających. Skontroluj swój stan zdrowia. Zażywanie takich środków bez wcześniejszej kontroli lekarskiej może rozleniwić jelita i jeszcze bardziej pogłębić problem.

Zarezerwuj sobie czas w… toalecie

Zadbaj o to, byś na spokojnie mógł skorzystać z toalety. Bez stresu, bez pośpiechu. Z zaparciami walczyć jest o wiele łatwiej, jeśli nikt nie zakłóca w tym czasie twojego spokoju.

Pamiętaj!

Zdarza się, że zaparcia towarzyszą chorobom (np. kamicy żółciowej, nerkowej, niedoczynności tarczycy, depresji i innym). Także niektóre leki mogą upośledzać pracę jelit. Często zaparcia występują u osób, które nadużywały środków przeczyszczających, co spowodowało utratę wrażliwości na ich stosowanie. Dlatego warto skonsultować swój stan zdrowia z lekarzem. Jeśli zmiany w diecie oraz większa dawka ruchu nie przynoszą oczekiwanych efektów, zgłoś swój problem lekarzowi.


Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt

Jedzenie dobre dla mózgu

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Margaryna czy masło na cholesterol? Skład margaryny

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Psychodietetyczka Małgorzata Akkus wyjaśnia, dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne i dlaczego warto zacząć jeść intuicyjnie

„Bycie na diecie stało się w naszej kulturze atrybutem kobiety”. Małgorzata Akkus tłumaczy, jak jeść intuicyjnie i dlaczego diety odchudzające są nieskuteczne

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Sól

Sód – rola, skutki niedoboru i nadmiaru, źródła sodu

mięso jako źródło siarki

Siarka – właściwości, niedobór i nadmiar, źródła w diecie

owoce cytrusowe

Fosfor – właściwości, nadmiar i niedobór, naturalne źródła

sól

Chlor – rola w organizmie, niedobór, objawy zatrucia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami