4 min.
Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć Pexels.com
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Wyniki badań są jednoznaczne. Jest wśród nas coraz więcej tych, którzy mają problem z… wypróżnianiem! Jeśli w tym celu odwiedzasz toaletę rzadziej niż co dwa dni i nie czujesz się z tego powodu komfortowo, to ten problem dotyczy i ciebie. Tak – mowa o zaparciach.
Dzisiejszy styl życia sprzyja zaparciom. Na przykład siedzący tryb pracy. Wiele osób wybiera też inne niż ruch sposoby spędzania wolnego czasu. Żyjemy w ciągłym pośpiechu. Niektórym towarzyszy permanentny stres. Do tego dieta bogata w wysokoprzetworzone jedzenie, zbyt mała ilość wypijanej wody. I problem gotowy!
Co zrobić, by go uniknąć? Co powinno pojawiać się na twoim talerzu?
Spis treści
Pełnoziarniste produkty zbożowe
Przede wszystkim zamień jasne pieczywo na ciemne ‒ razowe. Jedz kasze, szczególnie te najmniej przetworzone, w całych ziarnach. Wybieraj zwłaszcza gryczaną, pęczak, jaglaną. Ale pamiętaj, by ich nie rozgotowywać. Lubisz ryż? Proszę bardzo, ale ogranicz sushi, bo użyty do niego ryż jest biały. Jedz ten ciemny, dziki, czerwony, czarny. I odstaw słodkie płatki śniadaniowe. Twoje jelita będą ci wdzięczne za codzienną owsiankę. Dlaczego mało przetworzone produkty są tak ważne? Bo dostarczają pewnej broni przeciwko zaparciom – błonnika pokarmowego! Działa on w jelitach jak miotełka. Wypełnia je, podrażnia ich ściany, wpływając tym samym na przyspieszenie ich ruchu.
Surowe warzywa i owoce
Warzywa i owoce również są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. A najlepszymi sprzymierzeńcami w walce z zaparciami są surowe warzywa i owoce, bo zawierają go najwięcej. Jeśli z upraw ekologicznych, to najlepiej działają jedzone ze skórką. Jeśli decydujesz się na warzywa gotowane, pamiętaj, by nie były rozgotowane – powinny mieć postać półtwardą. W przypadku niektórych warzyw, np. kalafiora czy brokułu, nie ma wcale konieczności gotowania, wystarczy zalać je na kilka minut wrzątkiem.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Ziarna, nasiona, pestki, suszone owoce
Słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia – są także jednym z lepszych źródeł błonnika pokarmowego. Dodawaj je do sałatek, owsianki. Możesz nawet zrobić z nich pyszny deser! Wypróbuj pudding chia z musem ananasowym.
Produkty z bakteriami kwasu mlekowego
Bakterie fermentacji mlekowej regulują skład mikroflory jelitowej, przeciwdziałają rozwojowi bakterii gnilnych i przyspieszają ruchy jelit. Najlepiej jeść zawierające je produkty regularnie, jeśli to możliwe ‒ codziennie. Cenne bakterie znajdziesz w mlecznych napojach fermentowanych, kiszonkach (np. ogórkach kiszonych, kapuście kiszonej) oraz miso.
Woda
By błonnik mógł w jelitach spęcznieć i spowodować szybsze ruchy jelit, musisz pić odpowiednią ilość płynów. Najlepszym płynem do ugaszenia pragnienia jest woda – naturalna, bezsmakowa i bez cukru. Pij minimum 2 litry płynów dziennie (głównie wody), a gdy na zewnątrz panują upały lub uprawiasz sport ‒ znacznie więcej.
Co jeszcze możesz zrobić?
Te produkty ogranicz w diecie
Oprócz przetworzonej żywności jest kilka produktów, które mogą powodować zatwardzenie. Są to: ugotowana marchewka, biały ryż i produkty z dodatkiem ryżu (np. ciasto ryżowe), czekolada (kakao), banany, pigwa (np. kompot, galaretka z pigwy). Zwłaszcza jeśli jesz je w nadmiernych ilościach. Dlatego zdrowy umiar jest tu szczególnie wskazany.
Ruszaj się!
Ruch ‒ zwłaszcza ćwiczenia mięśni brzucha oraz ruchy nóg ‒ pomaga w zwalczaniu zaparć. Ćwiczenia w sposób mechaniczny stymulują układ pokarmowy i zmuszają go do pracy.
Nie zażywaj środków przeczyszczających bez kontroli z lekarzem
W wielu przypadkach osoby, których problem zaparć dotyczy, próbują leczyć się na własną rękę, czasem nadużywając środków przeczyszczających. Skontroluj swój stan zdrowia. Zażywanie takich środków bez wcześniejszej kontroli lekarskiej może rozleniwić jelita i jeszcze bardziej pogłębić problem.
Zarezerwuj sobie czas w… toalecie
Zadbaj o to, byś na spokojnie mógł skorzystać z toalety. Bez stresu, bez pośpiechu. Z zaparciami walczyć jest o wiele łatwiej, jeśli nikt nie zakłóca w tym czasie twojego spokoju.
Pamiętaj!
Zdarza się, że zaparcia towarzyszą chorobom (np. kamicy żółciowej, nerkowej, niedoczynności tarczycy, depresji i innym). Także niektóre leki mogą upośledzać pracę jelit. Często zaparcia występują u osób, które nadużywały środków przeczyszczających, co spowodowało utratę wrażliwości na ich stosowanie. Dlatego warto skonsultować swój stan zdrowia z lekarzem. Jeśli zmiany w diecie oraz większa dawka ruchu nie przynoszą oczekiwanych efektów, zgłoś swój problem lekarzowi.
Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.
Podeślij znajomym
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022