Przejdź do treści

Pudding chia z musem ananasowym

Pudding chia z musem ananasowym
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Świeży ananas pomaga w odchudzaniu, przyspiesza metabolizm, chroni przed infekcjami. Na dodatek stanowi doskonałą bazę pod zdrowe słodkości, desery czy puddingi. A gdy taki pudding przyrządzimy z nasion chia – mamy przekąskę doskonałą!

Już sam zapach ananasa to skojarzenie z ciepłem i wakacjami, a to zimą nie do przecenienia. Oprócz zapachu i smaku ananas ma nam jednak do zaoferowania znacznie więcej. Jest źródłem sporej ilości witaminy C, B6, manganu oraz miedzi. Wspomaga układ odpornościowy, posiada właściwości przeciwzapalne, łagodzi obrzęki, wykazuje działanie przeciwbólowe, sprawdza się na problemy ze stawami, może zapobiegać osteoporozie. Pomaga również w zwalczaniu infekcji układu oddechowego.

Jeżeli dbamy o linię, ananas może nam w tym procesie pomóc, gdyż słynie ze swych licznych właściwości odchudzających. Dzięki obecności enzymu bromeliny przyspiesza przemianę materii oraz oczyszcza organizm. Jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który sprawia, że po zjedzeniu tego fantastycznego owocu pozostajemy syci na długo. Należy jednak pamiętać, iż takie właściwości posiada jedynie świeży ananas, a nie ten z puszki skąpany w wysokokalorycznej cukrowej zalewie.

Ananasa najlepiej jeść w pierwszej połowie dnia, gdyż stanowi bogate źródło cukrów prostych i organizm musi mieć czas na ich przyswojenie. Świeży ananas jak nic innego potrafi wzbogacić smak koktajli owocowo-warzywnych, doskonale komponuje się ze szpinakiem, selerem naciowym i pomarańczą. W wersji wytrawnej pasuje do kurczaka i krewetek, a w towarzystwie limonki, imbiru i chili czuje się jak ryba w wodzie. Nie można mu się oprzeć w deserach czy puddingach na bazie tapioki, komosy ryżowej czy popularnych nasion chia. Poniższy przepis w pełni wydobywa i podkreśla jego smak. Pamiętajcie jednak, aby ananas był słodki i dojrzały – to klucz do sukcesu!

Pudding chia z musem ananasowym – składniki

  • szklanka domowego mleka kokosowego
  • 6 łyżek nasion chia
  • jeden dojrzały ananas
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • łyżka wiórków kokosa

Pudding chia z musem ananasowym – przygotowanie

Przygotowujemy dwa naczynia, najlepsze będą słoiki z pokrywką. Mleko kokosowe rozlewamy po równo do przygotowanych naczyń. Dodajemy po 3 łyżki nasion chia oraz po łyżce syropu z agawy (można pominąć). Wszystko mieszamy energicznie trzepaczką lub w przypadku słoika zamykamy pokrywkę i potrząsamy. Wstawiamy całość do lodówki i po godzinie jeszcze raz mieszamy.

Zostawiamy na noc w lodówce, aż pudding stężeje. Następie obieramy ananasa, kroimy go na kawałki i blendujemy na gładki mus. Najlepiej, aby był dojrzały, wówczas jest słodszy i smaczniejszy. Całość przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrażarki.

Po godzinie „zeskrobujemy” powstały lód z brzegów do środka brytfanki, postępujemy tak jeszcze kilkakrotnie. Po kilku godzinach ananasowa granita powinna być gotowa. Jeżeli nie mamy ochoty na mrożonego ananasa, możemy bezpośrednio po przygotowaniu musu przelać go do słoików z puddingiem. Na koniec dekorujemy kawałkiem ananasa oraz posypujemy wiórkami kokosa.

Domowe mleko kokosowe – składniki

  • 130 g wiórków kokosa
  • 150 mln przegotowanej wody

Wiórki zalewamy wodą o temperaturze pokojowej i zostawiamy na min. godzinę. Po tym czasie blendujemy całość przez kilka minut, aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Następnie przecedzamy mleko przez gazę lub sitko. Mleko możemy przechowywać w lodówce ok. 3 dni.

Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. Efekty jej zmagań można śledzić na blogu Pyszne Kadry.   

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

×