4 min.
10 superfoods, które pomogą zwalczyć stres

zdjęcie: unsplash.com
Najnowsze
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
21.02.2021
6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods
Stres w połączeniu z niezdrowym jedzeniem to mieszanka wybuchowa. Dlatego nie warto ulegać pokusom, które uaktywniają się w sytuacjach nerwowych, przez co organizm domaga się od nas większej ilości cukru i tłuszczu. Co warto mieć wówczas pod ręką?
Spis treści
Badania opublikowane w 2014 roku na łamach „Psychoneuroendocrinology” dostarczyły nowych informacji na temat współdziałania dwóch czynników ‒chronicznego stresu i niezdrowego jedzenia. Badaniu zostały poddane kobiety w różnym wieku. Okazało się, że badane, które narażone były na działanie obydwu czynników, cierpiały na otyłość brzuszną, stres oksydacyjny i insulinoodporność (która prowadzi do cukrzycy). Schorzenia te nie występowały, gdy próba ujarzmienia stresu nie opierała się na jedzeniu słodkich i tłustych potraw. Od wielu lat wiadomo także, że produkty zasobne w cukier i tłuszcz przynoszą tylko chwilową poprawę samopoczucia, w dalszej kolejności powodując wahania nastrojów i irytację.
Istnieją jednak superfoods, które nie tylko pomogą ci zwalczyć stres bez efektów ubocznych, ale także pozytywnie wpłyną na stan zdrowia. Gdy czujesz, że poziom kortyzolu niebezpiecznie rośnie, sięgaj po te produkty:
Pistacje
Jedzenie dwóch porcji pistacji dziennie pozytywnie wspomaga terapię antystresową. W sytuacjach nerwowych nasze naczynia krwionośne obkurczają się, doprowadzając do podniesienia ciśnienia. Substancje zawarte w pistacjach sprawiają, że przepływ krwi nie jest utrudniony. A poza wszystkim: sama czynność obierania pistacji może mieć terapeutyczny wpływ!
Ciemnozielone warzywa liściaste
Główną zaletą tych produktów jest zasobność w kwas foliowy, który pomaga produkować neurotransmitery, w tym dopaminę i serotoninę. Badania opublikowane w 2012 roku w „Affective Disorders” wykazały zależność między ilością kwasu foliowego w organizmie a depresją. Ludzie, których dieta zasobna jest w szpinak, szczaw czy jarmuż, są mniej narażeni na tę chorobę.
Kiszone warzywa
Immanuel Kant, klasyfikując śmiech i dobry humor jako funkcje zupełnie fizjologiczne, niezależne od mózgu, nie był w całkowitym błędzie. Okazuje się, że ogromny wpływ na nasze samopoczucie i poziom stresu ma… flora bakteryjna jelit. Sygnały z tej części docierają do mózgu za pomocą nerwu błędnego i regulują nasze samopoczucie. Jeżeli więc musisz pracować pod presją, szczególnie zadbaj o swoje jelita. Możesz to zrobić, włączając do diety produkty kiszone lub jogurty z probiotykami.
Łosoś
Przede wszystkim łosoś, ale też dorsz czy sardynki są niezwykle zasobne w kwasy tłuszczowe omega-3. Jak pokazują badania opublikowane w 2011 roku na łamach „Brain Behaviour and Immunity”, spożywanie produktów bogatych w tę substancję powoduje redukcję uczucia niepokoju nawet o 20 procent. Ryby działają jak antydepresanty, lecz bez efektów ubocznych. Alternatywą dla wegan może być portulaka, czyli jadalny chwast.
Borówka
Antyoksydanty odpowiedzialne za ciemnofioletowy kolor borówek biorą udział w produkcji dopaminy – hormonu, który reguluje nastrój. Również witaminy A, E oraz magnez, w które obfituje borówka, pomagają obniżać poziom stresu.
Suszone morele
Idealna przekąska podczas wymagającego dnia. Suszone morele są bogate w magnez, który powszechnie znany jest ze swoich właściwości antystresowych. Jest to również sposób na naturalne odprężenie mięśni.
Awokado
Awokado zawiera witaminy z grupy B, które pomagają złagodzić uczucie niepokoju i stres. Dodatkowo, dzięki zawartości potasu i tłuszczów nienasyconych, wspomaga pracę układu krwionośnego, redukując ciśnienie tętnicze.
Ciemna czekolada
Gorzka czekolada zawiera anandamid – kannabinoidowy związek chemiczny, znany jako „związek radości”. Działa tak samo jak THC zawarte w marihuanie, jednak w przeciwieństwie do niej, nie oddziałuje na cały mózg – możesz więc czuć się dobrze, nie tracąc głowy. Codzienna dawka gorzkiej czekolady skutecznie pomoże uporać się ze stresem.
Pestki i ziarna
Soja, dynia, słonecznik, sezam zasobne są w tryptofan – związek organiczny z rodziny aminokwasów – który zamieniany jest przez organizm w serotoninę. Badania pokazują, że osoby nerwowe i agresywne po uzupełnieniu diety o ten składnik stają się spokojniejsze i skore do kompromisów.
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020