5 superfoods, których możesz nie znać
Zawiało nudą na talerzu? Przejadły się smakołyki klasycznie uznawane za bardzo zdrowe? Przedstawiamy pięć superfoods, o których możesz nie wiedzieć!
Limkwat
Limkwat to połączenie limonki z kumkwatem. Owoc ten wywodzi się z Azji, gdzie uprawia się go jako roślinę ozdobną (ma niebywale piękne i bujne listowie). Kucharze na całym świecie doceniają również jego oryginalny smak, balansujący między słodkim, kwaśnym i gorzkim. Idealnie nadaje się na konfitury, sorbety czy drinki. Limkwata można jeść w całości ‒ ma najsłodszą skórkę ze wszystkich cytrusów. Również pestki w miąższu są jadalne. Limkwat jest superowocem niebywale bogatym w błonnik pokarmowy – zapewnia aż 20 procent dziennego zapotrzebowania. Pomaga w wypadku problemów z cukrzycą, nadciśnieniem oraz nadmiarem cholesterolu. Jest również zasobny w witaminę C.
Pomelo
Pomelo to kolejny owoc na alternatywnej mapie cytrusów, który jest po prostu pyszny! W smaku podobne do grejpfruta, lecz bardziej słodkie i soczyste. Biała, gorzka powłoka, inaczej niż w grejpfrutach, odchodzi z łatwością od miąższu, pozostawiając nas sam na sam z tym egzotycznym smakiem. Prócz niekwestionowanych walorów smakowych pomelo pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jest bogate w witaminy A, B1, B2, C, błonnik, enzymy, antyoksydanty, flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne, potas, magnez… Dzięki temu pomaga w przypadku przeziębienia i grypy, a także cięższych infekcji wirusowych. Ułatwia trawienie, wspomaga odchudzanie. Dzięki wysokiej zawartości potasu wspomaga osoby chorujące na nadciśnienie. Dodatkowo redukuje oznaki starzenia i wspomaga higienę jamy ustnej.
Miłka abisyńska (tef)
Czym jest tef? To rodzaj ziarna tradycyjnie uprawianego w Etiopii i służącego do produkcji lokalnego chleba ‒ injery. Ma bardzo łagodny, orzechowy smak i jest bogate w substancje odżywcze. Nie zawiera glutenu! Jest więc idealnym produktem do pieczenia ciast, chlebów i bułek dla osób, które nie tolerują glutenu. Tef można również podawać jako danie główne czy dodatek do sałatki. Jest bogaty w wapń, magnez, fosfor.
To świetne źródło witaminy C (której nie znajdziemy w innych ziarnach), łatwo przyswajalnego żelaza (zalecany dla osób z niedoborem) oraz ośmiu aminokwasów niezbędnych dla wzrostu i regeneracji ciała.
Kozieradka
Roślina ta charakterystyczna jest dla rejonu Bliskiego Wschodu. Zarówno liście, jak i nasiona używane są w kulinariach ‒ jako zioła, przyprawy czy w postaci nieprzetworzonej. Przydatna szczególnie w dolegliwościach kobiecych. Po pierwsze, zawiera diosgeninę, która wzmaga laktację u matek karmiących. Dodatkowo zmniejsza odczucie dyskomfortu przed miesiączką i łagodzi jej przebieg. Zawiera związki podobne w budowie i działaniu do estrogenu, które łagodzą przykre dolegliwości związane z menopauzą. Wykazuje pozytywny wpływ na nasz układ krwionośny – redukuje nadprogramowy cholesterol oraz zmniejsza prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby związane z tym układem. Kozieradka zwiększa libido oraz stosowana jest w suplementach dla mężczyzn, którzy chcą zwiększyć swoją masę mięśniową.
Portulaka warzywna
Portulaka, co ciekawe, jest jadalnym chwastem. Często możemy ją spotkać na łąkach lub nieużytkach. Z drugiej strony niektórzy ogrodnicy doceniają jej walory smakowe oraz odżywcze i wydzielają osobne grządki dla tej rośliny. W smaku delikatna, z kwasowym posmakiem. Liście przyrządza się tak jak szpinak, a łodygi jak szparagi. Może stanowić również dodatek do sałatki. Portulaka jest tradycyjnym składnikiem greckiej kuchni na Krecie.
Polecamy
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
Aronia – poznaj polskie superfood. „To jeden z najzdrowszych owoców świata”
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
się ten artykuł?