Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!
![Lody na patyku](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-domowy-sorbet3-1140x760.jpg)
się ten artykuł?
Jedyne, czego potrzebujesz, by przygotować naturalny, orzeźwiający domowy sorbet, to ulubione warzywa i owoce, dodatki według upodobania, pojemniczki do mrożenia i chwila czasu. Pyszne, naturalne i proste w przygotowaniu domowe lody robi się raz-dwa!
Owocowe sorbety – na zdrowie!
My postawiliśmy na sok z jabłek, pomarańczy, marchwi, buraka i malin. Poza tym zrobiliśmy smoothie z bananem i młodym jęczmieniem. Dodatkowo pomiędzy warstwami przemyciliśmy nasiona chia, aby nasze lody były jeszcze zdrowsze i ciekawsze. Możesz je długo przechowywać w zamrażarce, dzięki czemu zawsze będą pod ręką, kiedy najdzie cię na nie ochota. Nasze lody zawierają tylko naturalny cukier, który znajduje się w owocach, więc świetnie nadają się dla dzieci.
Tym razem skupiliśmy się na malinach, bo aktualnie trwa na nie sezon. Owoce te to doskonałe źródło wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, sodu i potasu. Oprócz tego zawierają witaminy A, K, E, C i B. Maliny mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe. To dlatego zaleca się picie soku z malin podczas przeziębienia.
Przepis na sorbety warzywno-owocowe
Składniki:
Ilość płynów zależy od pojemników do mrożenia lodów, proporcje na 6 średniej wielkości lodów
– 1/3 szklanki soku z buraków
– 1/3 szklanki soku z jabłek
– 1/3 szklanki soku z marchwi
– 1/3 szklanki soku pomarańczy
– 1/3 banana
– 1/3 łyżeczki młodego jęczmienia
– ok. połowy szklanki wody kokosowej
– garść świeżych malin
– 4-5 łyżek nasion chia
– pojemniki do mrożenia domowych lodów
– patyczki do lodów
Przygotowanie:
Pojemniki na lody dokładnie umyj i osusz. Wyciśnij sok z ulubionych warzyw i owoców. Za pomocą widelca rozgnieć maliny na konsystencję purée.
![domowy-sorbet-owocowy](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-domowy-sorbet1.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Do miksera wrzuć banana, jęczmień i wodę kokosową. Zmiksuj na gładki płyn. Na dno każdego pojemnika wlej trochę soku albo smoothie.
![kolorowe-sorbety](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/domowy-sorbet-owocowy.gif)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wstaw do zamrażarki, aż płyn zupełnie zamarznie. Następnie dodaj malinowe purée
![przepis-na-domowy-sorbet](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-domowy-sorbet2.jpg)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
i posyp nasionami chia.
![sorbet-owocowy-przepis](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/sorbety-owocowo-warzywne.gif)
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wstaw do zamrożenia. W ten sam sposób dodawaj kolejne warstwy lodów. Gotowe lody odstaw na noc do zamrażarki.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
Polecamy
![Polski sernik na podium w rankingu Taste Atlas - tu wersja z dodatkiem malin i na kruchym spodzie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/03/adobestock_239944388-kopia-850x484.jpg)
Polski deser najlepszym na świecie. Czym zaskarbił sobie serca krytyków?
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/06/adobestock_157907447-850x566.jpeg)