Przejdź do treści

Jak powstaje mleko UHT i czy jest mniej zdrowe od mleka pasteryzowanego? Dietetyczka wyjaśnia

Fot.: Gettyimages.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Anna Reguła prowadzi na Instagramie profil Niekoniecznie Dietetycznie. W swoich postach często mierzy się z popularnymi mitami dotyczącymi żywności. Tym razem postanowiła rozprawić się z przekonaniem, że mleko UHT to „trucizna” w porównaniu z mlekiem pasteryzowanym.

Mleko UHT a mleko pasteryzowane

Niekoniecznie Dietetycznie dodała do swojego posta zdjęcie, na którym przedstawia, w jaki sposób, według internetowych szamanów i znachorów, powstaje mleko UHT.  Proces ten ich zdaniem wygląda następująco: najpierw trzeba wziąć „prawdziwe” mleko krowie, potem dodać truciznę, aż w końcu powstaje mleko UHT, które zabija mikrobiom.

Dietetyczka zaznacza, że tak zdecydowanie nie jest i pora przestać wierzyć w ten mit. Czym więc te dwa rodzaje mleka się różnią? Przyjrzyjmy się najpierw temu, co na zewnątrz. Mleko UHT dostępne jest w kartonowych opakowaniach, nie trzeba go przechowywać w lodówce przed otwarciem i ma dłuższy termin ważności niż mleko pasteryzowane.

Z kolei mleko pasteryzowane sprzedaje się w butelkach umieszczonych w lodówkach na dziale z nabiałem. Ma zaledwie kilka dni przydatności do spożycia. Czy te różnica wpływają na wartość odżywczą produktów? Jak zauważa Anna Reguła:

Najistotniejszą różnicą jest wpływ wysokiej temperatury na właściwości organoleptyczne – mleko UHT posiada często specyficzny posmak, jako efekt przemian składników takich, jak białka, laktoza i witaminy. Zmianom może ulec również barwa produktu. Wiele wartości jednak pozostaje bez zmian ze względu na bardzo krótki czas obróbki cieplnej.

Czy mleko UHT jest mniej zdrowe od pasteryzowanego?

Dietetyczka opisała także, jak powstaje mleko UHT. Jego nazwa stanowi skrót od angielskiego Ultra High Temperature, czyli Bardzo Wysoka Temperatura. Ten rodzaj mleka powstaje bowiem na skutek obróbki w temperaturze około 140-150ºC w krótkim czasie 1-2 sekund. Następnie mleko zostaje gwałtownie schłodzone do 20ºC. Dzięki temu całkowitemu zniszczeniu ulegają komórki drobnoustrojów chorobotwórczych oraz ich przetrwalników, które mogą występować w surowym mleku.

Mleko UHT, jak dodaje Anna Reguła, zostaje później przelane do aseptycznych opakowań, które zapewniają jego trwałość w temperaturze pokojowej bez konieczności zastosowania konserwantów. Warto jednak pamiętać, że po otwarciu mleko UHT trzeba spożyć w ciągu 2-3 dni.

View this post on Instagram

Serio, skończmy ten cyrk ? ▫ ▫ W sklepach spożywczych znajdziemy 2 rodzaje mleka krowiego : UHT oraz pasteryzowane. To pierwsze charakteryzuje się kartonowym opakowaniem oraz brakiem obowiązku przechowywania go w lodówkach chłodniczych przed otwarciem, a także o wiele dłuższym terminem ważności. Mleko pasteryzowane sprzedawane jest w butelkach na dziale z nabiałem z racji konieczności magazynowania go w odpowiedniej temperaturze – ma zaledwie kilka dni przydatności do spożycia. Różnice są dosyć spore, jak wpływa to na wartość odżywczą produktów? ▫ ▫ Mleko UHT (ang. Ultra High Temperature, czyli Ultra Wysoka Temperatura) to mleko utrwalone za pomocą wysokiej dawki ciepła (około 140, do 150 *C) w krótkim czasie (1-2 sekund), a następnie gwałtownie schłodzone do temperatury około 20 *C. Proces ten daje gwarancję całkowitego zniszczenia komórek drobnoustrojów chorobotwórczych oraz ich przetrwalników, które mogą występować surowych mleku. Po tych czynnościach zostaje ono rozlane do aseptycznych opakowań, które gwarantują długą trwałość produktu w temperaturze pokojowej nawet bez zastosowania konserwantów. Po otwarciu należy umieścić je w lodówce i spożyć w ciągu 2-3 dni. ▫ ▫ Podczas sterylizacji mleka w tak wysokiej temperaturze stratom ulegają niektóre witaminy termolabine – zwłaszcza te z grupy B (głównie kwas foliowy, witamina B12 czy B1). Wysoka obróbka cieplna powoduje również denaturację białek serwatkowych. Część laktozy zostaje przekształcona w laktulozę (o właściwościach prebiotycznych). Nie obserwuje się znacznej różnicy jeżeli chodzi o zawartość wapnia, sodu, potasu czy witaminy A, D. ▫ ▫ Najistotniejszą różnicą jest jednak wpływ wysokiej temperatury na właściwości organoleptyczne – mleko UHT posiada często specyficzny posmak, jako efekt przemian składników takich, jak białka, laktoza i witaminy. Zmianom może ulec również barwa produktu. Wiele wartości jednak pozostaje bez zmian ze względu na bardzo krótki czas obróbki cieplnej. ▫ ▫ #dietetykaracjonalnie #dietetyka #infografika #fitgirl #redukcja #odchudzanie #nutrition #healthyfood #zdrowejedzenie #zdrowystylzycia #metabolizm #jakschudnac #detoks #detox #wiemcojem #siłownia #fitness #dieta #mleko

A post shared by Anna Reguła Dietetyka (@niekoniecznie_dietetycznie) on

Etykieta na produkcie / istock

Po sterylizacji nie obserwuje się znaczących różnic w zawartości w mleku witaminy A, witaminy D, wapnia, potasu i sodu, jednak stratom ulegają niektóre witaminy termolabilne, do których należą przede wszystkim witaminy z grupy B: witamina B1, witamina B9 (kwas foliowy) i witamina B12. W czasie wysokiej obróbki cieplnej następuje również denaturacja białek serwatkowych, a część laktozy przekształca się w laktulozę, która ma właściwości prebiotyczne. Wiele właściwości pozostaje jednak bez zmian, ponieważ obróbka cieplna jest bardzo krótka.

Kupujecie mleko UHT czy wolicie pasteryzowane? Które Wam lepiej smakuje?

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Damian Parol / Archiwum prywatne

„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

5 zdrowych nawyków żywieniowych do zapamiętania

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Ręka wybierająca sałatę w sklepie

Gęstość energetyczna i gęstość odżywcza, czyli jak jeść dużo i zdrowo

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Uwielbiasz słodycze? Przyda ci się krótki poradnik dla słodyczoholików

Bo po treningu trzeba zjeść!

Owocowa paranoja

Zostań profesjonalnym etykietoznawcą – cz. 2

Zostań profesjonalnym etykietoznawcą

Otyłe dzieci to odpowiedzialność dorosłych!

Dieta na cholesterol

Pokochaj białko z roślin

Krótki poradnik dla słodyczoholików – cz. 2

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Próbujesz wytrwać na diecie, ale czasem brak ci motywacji i asertywności, by odmówić, gdy ktoś proponuje coś niezdrowego? Te sposoby mogą ci pomóc

Codziennie powinnyśmy jeść niemal kilogram warzyw i owoców. Jak to bezboleśnie zrobić?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Kokos

Olej kokosowy – właściwości, zastosowanie, w kuchni, w kosmetyce, na skórę

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Katarzyna Kępka: Dopóki chciałam schudnąć 5 kg i dlatego ćwiczyłam, to nie było efektów

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami