Przejdź do treści

Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kurkumina w Hashimoto pomaga wyciszyć stan zapalny – mówią ekspertki z „Ogarnij Hashimoto”
Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków
Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Każdego roku marnujemy kilka ton jedzenia. Najczęściej wyrzucamy je do śmieci, ponieważ data przydatności do spożycia produktu minęła. Uspokajamy – nie wszystkie artykuły musimy spisać na straty, gdy termin ważności skończył się kilka miesięcy temu.

Na produktach spożywczych znajdziemy dwie etykiety:  „należy spożyć do…” oraz „najlepiej spożyć przed…”. Czym się różnią? Pierwsze sformułowanie wskazuje ostateczny termin przydatności do spożycia. Po tym czasie produkt ten może stać się szkodliwy dla organizmu. Nie radzimy więc go jeść. Określenie „Najlepiej spożyć przed…” wskazuje natomiast datę minimalnej trwałości artykułu spożywczego. Po tym czasie produkt nadal jest świeży, ale stopniowo traci swoje właściwości odżywcze. Szkodliwy może (ale nie musi) się stać dopiero po upływie kolejnych dni bądź tygodni.

– Ważne jest nie tylko, gdzie, ale także jak przechowujemy żywność. Szczególne znaczenie ma to w przypadku produktów, które trzeba schłodzić.  W starych modelach lodówek warto raz na 2-3 miesiące skontrolować temperaturę panującą w ich wnętrzu. Nowsze modele wyświetlają taką informację na drzwiach. Powinna ona mieścić się w granicach 0-5 stopni Celsjusza. Produkty, które łatwo się psują muszą mieć zachowany tzw. łańcuch chłodniczy –  mówi Barbara Dąbrowska, dietetyk.

– Nie można trzymać ich w temperaturze pokojowej dłużej niż 30 minut, co oznacza, że na zakupy trzeba zabierać torbę termiczną. Sprawdzaj także na opakowaniu jak długo można przechowywać produkt w lodówce po otwarciu. Po upływie tego czasu może zacząć pleśnieć. Pamiętaj także, że im pełniejsza lodówka tym wyższa temperatura w środku – dodaje Dąbrowska.

 Jakie produkty można jeść po dacie ważności?

Ryż, kasza, makaron

Tego typu produkty nie psują się tak szybko. Wystarczy więc trzymać je w szczelnych opakowaniach, bez dostępu do słońca i wilgoci.

Czekolada

Czekolada, chociaż po upływie daty ważności może pokryć się białym nalotem, nadal nadaje się do spożycia. Wszystko za sprawą cukru, który spełnia tutaj rolę konserwantu. A dlaczego czekolada zmienia kolor? To skutek tłuszczu, który się wytrąca. Następnym razem nie wyrzucaj więc czekoladowych figurek wielkanocnych kurczaczków czy świątecznych bałwanków. Za rok też będą dobre.

Kawa, herbata

Kawa i herbata to kolejne produkty, które możemy spożywać po upływie terminu ważności. Być może zielona herbata nie będzie wtedy tak pełna antyoksydantów, a kawa tak mocno aromatyczna, ale nie będą szkodliwe dla naszego zdrowia.

 

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Pieczywo

Chleb jest jeszcze świeży, ale data ważności już minęła? Nie wyrzucaj go! Bez problemu możesz go jeść. Jeśli pieczywo jest czerstwe, wykorzystaj piekarnik lub toster. Grzanki smakują idealnie!

Jajka

Musisz często kupować jajka, ponieważ nigdy nie zjadasz wszystkich 10 sztuk z opakowania przed upływem daty ważności? W ten sposób marnujesz jedzenie. Jajka jedz nawet po terminie. Jest tylko jedna zasada. Trzymaj je w lodówce, by nie rozwinęła się w nich salmonella. Dla pewności przed jedzeniem gotuj je na twardo.

Mleko

Już dawno minęły czasy, gdy w naszych lodówkach stało mleko prosto od krowy. Obecne kartony są pełne mleka, które nie kwaśnieje tak szybko. Więc kiedy widzisz, że termin przydatności minął, nie wyrzucaj go od razu. Po prostu powąchaj bądź spróbuj czy mleko nadal jest słodkie.

 

Ketchup, musztarda, sosy do kanapek

To kolejne produkty, których nie warto tak szybko się pozbywać. Wystarczy trzymać je w lodówce, w szczelnie zamkniętych opakowaniach, by zachowały swoją świeżość i smak.

Fasola, groszek, kukurydza w puszce

W szafkach często przechowujemy różnego rodzaju przetwory – kukurydzę, fasolkę czy groszek, a potem o nich zapominamy. Na szczęście tego typu produkty również możemy spożywać po terminie przydatności do spożycia. Są szczelnie zamknięte i przechowywane w chłodnym miejscu? Możesz już robić obiad!

Cukier i sól

Produktami bez daty ważności są też cukier i sól. Jeśli tylko są przechowywane w suchym miejscu, możemy ich używać przez wiele lat. Podobnie jak miodu, który po upływie czasu tylko trochę się skrystalizuje.

 

 

 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska: Ci, którzy mówią, że nie potrafią gotować, po prostu nie potrafią kombinować

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze