Przejdź do treści

Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Każdego roku marnujemy kilka ton jedzenia. Najczęściej wyrzucamy je do śmieci, ponieważ data przydatności do spożycia produktu minęła. Uspokajamy – nie wszystkie artykuły musimy spisać na straty, gdy termin ważności skończył się kilka miesięcy temu.

Na produktach spożywczych znajdziemy dwie etykiety:  „należy spożyć do…” oraz „najlepiej spożyć przed…”. Czym się różnią? Pierwsze sformułowanie wskazuje ostateczny termin przydatności do spożycia. Po tym czasie produkt ten może stać się szkodliwy dla organizmu. Nie radzimy więc go jeść. Określenie „Najlepiej spożyć przed…” wskazuje natomiast datę minimalnej trwałości artykułu spożywczego. Po tym czasie produkt nadal jest świeży, ale stopniowo traci swoje właściwości odżywcze. Szkodliwy może (ale nie musi) się stać dopiero po upływie kolejnych dni bądź tygodni.

– Ważne jest nie tylko, gdzie, ale także jak przechowujemy żywność. Szczególne znaczenie ma to w przypadku produktów, które trzeba schłodzić.  W starych modelach lodówek warto raz na 2-3 miesiące skontrolować temperaturę panującą w ich wnętrzu. Nowsze modele wyświetlają taką informację na drzwiach. Powinna ona mieścić się w granicach 0-5 stopni Celsjusza. Produkty, które łatwo się psują muszą mieć zachowany tzw. łańcuch chłodniczy –  mówi Barbara Dąbrowska, dietetyk.

– Nie można trzymać ich w temperaturze pokojowej dłużej niż 30 minut, co oznacza, że na zakupy trzeba zabierać torbę termiczną. Sprawdzaj także na opakowaniu jak długo można przechowywać produkt w lodówce po otwarciu. Po upływie tego czasu może zacząć pleśnieć. Pamiętaj także, że im pełniejsza lodówka tym wyższa temperatura w środku – dodaje Dąbrowska.

 Jakie produkty można jeść po dacie ważności?

Ryż, kasza, makaron

Tego typu produkty nie psują się tak szybko. Wystarczy więc trzymać je w szczelnych opakowaniach, bez dostępu do słońca i wilgoci.

Czekolada

Czekolada, chociaż po upływie daty ważności może pokryć się białym nalotem, nadal nadaje się do spożycia. Wszystko za sprawą cukru, który spełnia tutaj rolę konserwantu. A dlaczego czekolada zmienia kolor? To skutek tłuszczu, który się wytrąca. Następnym razem nie wyrzucaj więc czekoladowych figurek wielkanocnych kurczaczków czy świątecznych bałwanków. Za rok też będą dobre.

Kawa, herbata

Kawa i herbata to kolejne produkty, które możemy spożywać po upływie terminu ważności. Być może zielona herbata nie będzie wtedy tak pełna antyoksydantów, a kawa tak mocno aromatyczna, ale nie będą szkodliwe dla naszego zdrowia.

 

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Pieczywo

Chleb jest jeszcze świeży, ale data ważności już minęła? Nie wyrzucaj go! Bez problemu możesz go jeść. Jeśli pieczywo jest czerstwe, wykorzystaj piekarnik lub toster. Grzanki smakują idealnie!

Jajka

Musisz często kupować jajka, ponieważ nigdy nie zjadasz wszystkich 10 sztuk z opakowania przed upływem daty ważności? W ten sposób marnujesz jedzenie. Jajka jedz nawet po terminie. Jest tylko jedna zasada. Trzymaj je w lodówce, by nie rozwinęła się w nich salmonella. Dla pewności przed jedzeniem gotuj je na twardo.

Mleko

Już dawno minęły czasy, gdy w naszych lodówkach stało mleko prosto od krowy. Obecne kartony są pełne mleka, które nie kwaśnieje tak szybko. Więc kiedy widzisz, że termin przydatności minął, nie wyrzucaj go od razu. Po prostu powąchaj bądź spróbuj czy mleko nadal jest słodkie.

 

Ketchup, musztarda, sosy do kanapek

To kolejne produkty, których nie warto tak szybko się pozbywać. Wystarczy trzymać je w lodówce, w szczelnie zamkniętych opakowaniach, by zachowały swoją świeżość i smak.

Fasola, groszek, kukurydza w puszce

W szafkach często przechowujemy różnego rodzaju przetwory – kukurydzę, fasolkę czy groszek, a potem o nich zapominamy. Na szczęście tego typu produkty również możemy spożywać po terminie przydatności do spożycia. Są szczelnie zamknięte i przechowywane w chłodnym miejscu? Możesz już robić obiad!

Cukier i sól

Produktami bez daty ważności są też cukier i sól. Jeśli tylko są przechowywane w suchym miejscu, możemy ich używać przez wiele lat. Podobnie jak miodu, który po upływie czasu tylko trochę się skrystalizuje.

 

 

 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Jak różne diety i sposoby odżywiania wpływają na nasze włosy? Trycholożka Anna Mackojć wyjaśnia

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Zaskakujące fakty o czekoladzie

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”