Przejdź do treści

Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Każdego roku marnujemy kilka ton jedzenia. Najczęściej wyrzucamy je do śmieci, ponieważ data przydatności do spożycia produktu minęła. Uspokajamy – nie wszystkie artykuły musimy spisać na straty, gdy termin ważności skończył się kilka miesięcy temu.

Na produktach spożywczych znajdziemy dwie etykiety:  „należy spożyć do…” oraz „najlepiej spożyć przed…”. Czym się różnią? Pierwsze sformułowanie wskazuje ostateczny termin przydatności do spożycia. Po tym czasie produkt ten może stać się szkodliwy dla organizmu. Nie radzimy więc go jeść. Określenie „Najlepiej spożyć przed…” wskazuje natomiast datę minimalnej trwałości artykułu spożywczego. Po tym czasie produkt nadal jest świeży, ale stopniowo traci swoje właściwości odżywcze. Szkodliwy może (ale nie musi) się stać dopiero po upływie kolejnych dni bądź tygodni.

– Ważne jest nie tylko, gdzie, ale także jak przechowujemy żywność. Szczególne znaczenie ma to w przypadku produktów, które trzeba schłodzić.  W starych modelach lodówek warto raz na 2-3 miesiące skontrolować temperaturę panującą w ich wnętrzu. Nowsze modele wyświetlają taką informację na drzwiach. Powinna ona mieścić się w granicach 0-5 stopni Celsjusza. Produkty, które łatwo się psują muszą mieć zachowany tzw. łańcuch chłodniczy –  mówi Barbara Dąbrowska, dietetyk.

– Nie można trzymać ich w temperaturze pokojowej dłużej niż 30 minut, co oznacza, że na zakupy trzeba zabierać torbę termiczną. Sprawdzaj także na opakowaniu jak długo można przechowywać produkt w lodówce po otwarciu. Po upływie tego czasu może zacząć pleśnieć. Pamiętaj także, że im pełniejsza lodówka tym wyższa temperatura w środku – dodaje Dąbrowska.

 Jakie produkty można jeść po dacie ważności?

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Ryż, kasza, makaron

Tego typu produkty nie psują się tak szybko. Wystarczy więc trzymać je w szczelnych opakowaniach, bez dostępu do słońca i wilgoci.

Czekolada

Czekolada, chociaż po upływie daty ważności może pokryć się białym nalotem, nadal nadaje się do spożycia. Wszystko za sprawą cukru, który spełnia tutaj rolę konserwantu. A dlaczego czekolada zmienia kolor? To skutek tłuszczu, który się wytrąca. Następnym razem nie wyrzucaj więc czekoladowych figurek wielkanocnych kurczaczków czy świątecznych bałwanków. Za rok też będą dobre.

Kawa, herbata

Kawa i herbata to kolejne produkty, które możemy spożywać po upływie terminu ważności. Być może zielona herbata nie będzie wtedy tak pełna antyoksydantów, a kawa tak mocno aromatyczna, ale nie będą szkodliwe dla naszego zdrowia.

 

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Pieczywo

Chleb jest jeszcze świeży, ale data ważności już minęła? Nie wyrzucaj go! Bez problemu możesz go jeść. Jeśli pieczywo jest czerstwe, wykorzystaj piekarnik lub toster. Grzanki smakują idealnie!

Jajka

Musisz często kupować jajka, ponieważ nigdy nie zjadasz wszystkich 10 sztuk z opakowania przed upływem daty ważności? W ten sposób marnujesz jedzenie. Jajka jedz nawet po terminie. Jest tylko jedna zasada. Trzymaj je w lodówce, by nie rozwinęła się w nich salmonella. Dla pewności przed jedzeniem gotuj je na twardo.

Mleko

Już dawno minęły czasy, gdy w naszych lodówkach stało mleko prosto od krowy. Obecne kartony są pełne mleka, które nie kwaśnieje tak szybko. Więc kiedy widzisz, że termin przydatności minął, nie wyrzucaj go od razu. Po prostu powąchaj bądź spróbuj czy mleko nadal jest słodkie.

 

Ketchup, musztarda, sosy do kanapek

To kolejne produkty, których nie warto tak szybko się pozbywać. Wystarczy trzymać je w lodówce, w szczelnie zamkniętych opakowaniach, by zachowały swoją świeżość i smak.

Fasola, groszek, kukurydza w puszce

W szafkach często przechowujemy różnego rodzaju przetwory – kukurydzę, fasolkę czy groszek, a potem o nich zapominamy. Na szczęście tego typu produkty również możemy spożywać po terminie przydatności do spożycia. Są szczelnie zamknięte i przechowywane w chłodnym miejscu? Możesz już robić obiad!

Cukier i sól

Produktami bez daty ważności są też cukier i sól. Jeśli tylko są przechowywane w suchym miejscu, możemy ich używać przez wiele lat. Podobnie jak miodu, który po upływie czasu tylko trochę się skrystalizuje.

 

 

 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie

Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

kiść pomidorów

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Olej z wiesiołka – na co pomaga, jak stosować, jaki wybrać

Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie

Zaskakujące fakty o czekoladzie. Sprawdź, czego jeszcze o niej nie wiedziałaś

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Zupa marchewkowa

Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą. Sprawdź przepis

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

5 największych kuchennych mitów

×