Przejdź do treści

Mleko świeże czy UHT? Jak kupować mleko?

Butelka mleka na białym tle.
Jakie mleko jest najzdrowsze? Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad/fot. Pexels
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Po które sięgać – mleko świeże czy UHT? W kartonie czy w butelce? Tłuste czy chude? Czy warto kupować mleko UHT w ciąży? Jest mnóstwo pytań dotyczących tego, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić dobre mleko.

 

Mleko świeże a mleko UHT. Na co zwracać uwagę?

Mleko prosto od krowy to luksus naszych dziadków i ewentualnie prowadzących ekologiczne gospodarstwo rolne. Zaganiani w mieście jesteśmy skazani na to, co znajdziemy na sklepowych półkach. A niestety czasem bywa tak, że to, co producent nazwał mlekiem, ma z nim niewiele wspólnego.

Najpierw pod lupę bierzemy tłuszcz. Najbardziej tłuste jest oczywiście mleko prosto od krowy (nie mleko UHT), ale to też zależy od rasy krów. Zawartość tłuszczu waha się tu między 4 a 5 proc. Każde inne, zamknięte w butelce czy kartonie, będzie chudsze. Najbardziej tłuste dostępne w sklepie to mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc., a najchudsze to mleko całkowicie odtłuszczone, czyli 0 proc. tłuszczu. Niektórzy tego ostatniego nie chcą nazywać mlekiem. Jest w tym trochę racji, bo odtłuszczone mleko jest pozbawione rozpuszczalnych w tłuszczach witamin: A, D, E i K. Oprócz tłuszczu takie mleko pozbawione jest również innych wartości odżywczych i składników mineralnych, np. wapnia. Dlatego nie poleca się podawać odtłuszczonego mleka dzieciom. Odradza się też spożywanie odtłuszczonego mleka UHT w ciąży.

Co to znaczy UHT?

Mleko odtłuszczone zwykle jest mlekiem typu UHT w kartonowym opakowaniu. Jednak UHT to może być także mleko 2 proc. albo nawet 3,2 proc. Co to oznacza skrót UHT? To z angielskiego Ultra High Temperature – czyli mleko jest sterylizowane w bardzo wysokiej temperaturze (135 stopni Celsjusza). Dzięki temu może być przechowywane w zamkniętym kartonowym opakowaniu nawet kilka miesięcy. Minusem zaś jest to, że w procesie sterylizacji pozbawiane jest nie tylko bakterii i drobnoustrojów, ale także witamin i minerałów, co oznacza, że mleko UHT jest niezdrowe – przynajmniej w porównaniu z alternatywami. Ma również inny zapach i smak niż świeże mleko. Po otwarciu można go nie gotować. Jednak takie mleko bardzo szybko robi się kwaśne i wówczas nie nadaje się absolutnie do spożycia. Powinno się je zużyć w ciągu doby, maksymalnie w ciągu 48 godzin, ale na drugi dzień warto przed spożyciem powąchać. Jeśli zapach się zmienił, to oznacza, że mleko już skwaśniało.

Świeże mleko pasteryzowane. Czym jest pasteryzacja?

Inną metodą produkcji mleka jest pasteryzacja. Mleko jest podgrzewane przez kilkanaście sekund w temperaturze 90 stopni Celsjusza. W ten sposób zabijane są bakterie. Mleko zwykle jest butelkowane i ma krótszy niż UHT termin przydatności do spożycia – do dwóch tygodni. Należy je również najpierw zagotować. W sklepach nazywane jest mlekiem świeżym, ze względu właśnie na krótki okres przydatności do spożycia.

Najbardziej zbliżone do mleka prosto od krowy jest mleko mikrofiltrowane, a następnie pasteryzowane w nieco niższej temperaturze. Dzięki temu zachowuje ono więcej składników odżywczych od pozostałych, które znajdziemy na sklepowych półkach. Najpierw w procesie mikrofiltracji z mleka eliminuje się większość bakterii. Potem następuje pasteryzacja, która trwa kilkanaście sekund w temperaturze 72 stopni Celsjusza (tzw. pasteryzacja łagodna). W ten sposób mleko zachowuje swój smak i zapach, a także większość witamin i składników odżywczych. To mleko też ma krótki termin przydatności do spożycia – najczęściej ok. 10 dni.

Czy zatem najlepsze mleko to tłuste i świeże?

Zależy dla kogo. Dla dzieci i kobiet w ciąży najzdrowsze jest mleko pełnotłuste. Dorośli, zwłaszcza dbający o linię, mogą wybrać mleko chude czy odtłuszczone. Nikomu nie polecamy mleka smakowego. Jego długi termin przydatności do spożycia to wskazówka, że zostało pozbawione witamin i składników odżywczych, a zamiast nich znajdziemy w nim cukier i barwniki.

Źródła

  1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/calcium-and-milk/
  2.  Sylwia Igras. Charakterystyka mleka różnych gatunków zwierząt i człowieka. „Journal of NutriLife”. 02, 2012-02-26

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

Deficyt kaloryczny – czym jest i jak go wyliczyć?

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

pączki

Tłusty czwartek. Jak zjeść pączka i nie przytyć? Ile pączek ma kalorii?

Jak kupować mleko? Wyjaśniamy, na co zwracać uwagę, gdy chcemy kupić to najlepsze

Tuczące napoje gazowane i energetyczne – mit czy fakt?

Kobieta z drinkiem

Czy alkohol ścina białka mięśniowe i hamuje odchudzanie? Najpopularniejsze mity obala dietetyk Radosław Smolik

Jesteś fanką serów? Sprawdź, które są najzdrowsze

Można schudnąć bez diety? Tak, jeśli zastosujesz się do tych wskazówek

Napoje gazowane mogą uzależniać. Jakie są objawy?

8 niskokalorycznych potraw, które powinnaś wprowadzić do swojego jadłospisu

Dlaczego najtrudniej jest zrzucić kilka ostatnich kilogramów? Naukowcy mają odpowiedź

Chcesz schudnąć? Te produkty musisz definitywnie odstawić

Zmieniłaś dietę, bo chcesz schudnąć? Te objawy mogą świadczyć o tym, że coś poszło nie tak

Czy ser może być zdrowy? Wszystko zależy od tego, jaki (i jak) jesz

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Tych produktów lepiej unikaj. Na bank sprawią, że przytyjesz

Podjadasz wieczorem? Po te 10 przekąsek możesz sięgać bez wyrzutów

Ocet balsamiczny - cena, właściwości i zastosowanie

Ocet balsamiczny – cena, właściwości i zastosowanie

Wskaźnik BMR. Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne

Wskaźnik BMR. Oblicz swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne

Diety na przytycie – jak komponować jadłospis, by zdrowo zwiększyć wagę?

Diety na przytycie – jak komponować jadłospis, by zdrowo zwiększyć wagę?

Otyłość / rawpixel

Prawie połowa Polaków nie wie, ile powinna ważyć. Porozmawiajmy szczerze o otyłości

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie