Przejdź do treści

5 „zdrowych” produktów, które dla ciebie mogą być niezdrowe

5 „zdrowych” produktów, które dla ciebie mogą być niezdrowe Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Zdrowe odżywianie to kwestia świadomości, niestety producenci żywności potrafią utrudniać konsumentom poznanie tego, co faktycznie znajduje się w danym produkcie. Nazywają go „zdrowym” albo „fit”, choć jego skład nie zawsze jest dobry. Na co szczególnie warto zwrócić uwagę, jeśli chcemy odżywiać się sensownie?

Zacząć trzeba od elementarza, czyli czytania etykiet.

– To zdrowy nawyk. Możemy się z nich dowiedzieć wielu ważnych informacji: z czego składa się dany produkt, ile poszczególnych składników w nim jest i jaką wartość odżywczą posiada. Jest to szczególnie ważne dla osób będących na redukcji, z chorobami metabolicznymi lub różnymi alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Ale nie tylko! Każdy świadomy konsument powinien wiedzieć, co proponuje producent i jakiej jakości jest dany towar – mówi Michał Wrzosek, dietetyk.

Pamiętaj, że składniki są wymieniane malejąco, więc im dłuższa lista, tym większe prawdopodobieństwo, że produkt jest mocno przetworzony.

– Warto zwrócić uwagę na wartość odżywczą, zawartość białka, soli, tłuszczu i węglowodanów oraz cukru. Ten ostatni jest bardzo ważny, ponieważ dużo osób ma problem ze zrozumieniem pojęcia: ‘węglowodany w tym cukry’. Cukry to te proste dodane i te naturalnie występujące w danym produkcie. Cukier na etykiecie może kryć się pod różnymi nazwami np. słodu jęczmiennego czy melasy, co może zmylić konsumenta – ostrzega dietetyk.

Zobacz, na jakie rodzaje produktów szczególnie uważać, bo mogą być szkodliwe dla zdrowia, mimo że nic na to na pierwszy rzut oka nie wskazuje.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie

Chipsy warzywne

Z buraka, marchewki, batatów mają mniej kalorii niż klasyczne chipsy ziemniaczane – zachęcają producenci. Sięgasz po nie, myśląc, że to fit wersja twojej ulubionej słonej przekąski. A jak jest naprawdę? Jedna paczka chipsów warzywnych potrafi zwierać nawet 7-8 łyżeczek cukru. I to nie jedyny problem.

– Warto zwrócić uwagę na technikę, jaką zostały zrobione i jeśli były smażone w głębokim tłuszczu, nie będą wcale zdrowe – mówi dietetyk, Michał Wrzosek. – Warto rozważyć, czy nie lepiej przygotować chipsy samodzielnie w domu, dzięki temu będziemy ściśle kontrolować ich skład. Polacy nadal mają problem z jedzeniem warzyw, dlatego urozmaicenie ich podawania np. w postaci pieczonych chipsów własnej roboty, z zachowaniem zasad zdrowego żywienia, może przynieść wiele korzyści – dodaje.

W niektórych sklepach da się znaleźć warzywne chipsy suszone. Zapłacisz za nie trochę więcej, ale z pewnością to bezpieczny wybór.

Napoje gazowane bez cukru

Producenci coli i innych napojów gazowanych już dawno temu zareagowali na zarzuty, że ich produkty są niezdrowe ze względu na dużą zawartość cukru, i zapewnili klientom opcje napojów bezcukrowych i niskokalorycznych. Jednak mało mówi się w kontekście picia tych napojów o fosforanach, których zbyt duże stężenie uszkadza równowagę mineralną w kościach.

W napojach typu cola kryją się pod nazwą fosforan monosodowy (E339a) i kwas ortofosforowy (E338). Są to ukryte źródła fosforanów, czyli w postaci dodatków do żywności. Wchłaniają się szybciej niż naturalnie występujący w żywności fosfor (znajdziesz go m.in w orzechach, twardych serach, żółtkach jaj, mięsie), zaburzając stosunek tego związku do białka.

To może uderzyć w osoby z przewlekłą chorobą nerek. Duża zawartość fosforu w diecie potrafi też niekorzystnie wpływać na przyswajanie wapnia, żelaza, magnezu i cynku, czyli innych, ważnych składników mineralnych.

Endometrioza a dieta mięsna / unsplash

Mleko

Samo ono oraz jego przetwory – według wielu ekspertów od żywienia – nie są niezbędne w diecie dorosłego człowieka. Chociaż mleko krowie zawiera łatwo przyswajalny wapń i wiele witamin, nie wszyscy dobrze reagują na dużą ilość nabiału w codziennej diecie. Mogą pojawić się wzdęcia i uczucie niestrawności.

– To jednak dobrej jakości białko, dlatego osoby zdrowe, nie mające problemów z różnego rodzaju chorobami, w tym nietolerancją laktozy czy alergią na białko mleka krowiego, mogą spokojnie je spożywać – uważa Michał Wrzosek.

Krowie mleko może mieć jednak negatywny wpływ na zdrowie kobiet – spożywane w nadmiarze zaburza gospodarkę hormonalną i nadmiernie pobudza do pracy układ endokrynologiczny, gdyż samo w sobie zawiera hormony. Teoretycznie wg Piramidy Zdrowego Żywienia IŻŻ dorosły człowiek powinien spożywać dwie porcje produktów mlecznych dziennie, jednak pamiętaj, że zawsze można wybrać spośród wielu innych pokarmowych źródeł białka, wapnia i witaminy D, takich jak soja, tofu, ryby, nasiona roślin strączkowych, płatki owsiane, otręby, migdały, orzechy laskowe.

Zatrzymanie wody w organizmie – jak sobie z tym poradzić? Odpowiadają eksperci z Czytamy Etykiety

Łosoś hodowlany

Na pewno nieraz słyszałaś, żeby regularnie jeść tłuste ryby ze względu na fakt, że są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów i kwasów omega-3. Ale trzeba zadać sobie sporo trudu, bo nie każda ryba jest zdrowa, a zawartość tych pożądanych składników różni się w zależności od paszy, jaką zwierzę jest karmione.

Łosoś hodowlany (norweski), którego najłatwiej można dostać w większości sklepów i jest najtańszy, zawiera wiele szkodliwych pestycydów i metali ciężkich. Nie za dobrze wygląda też sytuacja jeśli chodzi o skład łososia bałtyckiego – według Morskiego Instytutu Badawczego 100 g tej ryby dostarcza organizmowi już 80 proc. bezpiecznie tolerowanej przez organizm dawki tygodniowej dioksyn i ich pochodnych. Najzdrowsze są łososie dzikie pacyficzne.

Ogórki małosolne - przepis

Musli

Samo w sobie nie jest szkodliwe, zagrożenie stanowią dodatki – słodziki, przetworzony miód, syrop kukurydziany. To wszystko sprawia, że wiele gotowych musli zawiera duże dawki cukru. Zdarza się, że takie opakowanie to mieszanka płatków i wyrobów zbożowych wzbogacona utwardzony tłuszczem czy olejem palmowym. A takie składniki lepiej omijać szerokim łukiem.

– Na szczęście sklepowe produkty są coraz lepszej jakości i można też spotkać porządny wyrób tego typu oparty na wartościowych produktach: płatkach pełnoziarnistych, owocach czy bakaliach. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie samodzielne przyrządzenie mieszanki w domu – mówi dietetyk.

Z czego zrobić własne musli? Użyj płatków owsianych górskich i nieprażonych orzechów, otrębów, siemienia lnianego. Łącz z jogurtem naturalnym albo kefirem, mlekiem roślinnym czy skyrem. Takie musli dostarcza nie tylko na długo energii, ale zawiera też błonnik i witaminy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×