Przejdź do treści

5 „zdrowych” produktów, które dla ciebie mogą być niezdrowe

5 „zdrowych” produktów, które dla ciebie mogą być niezdrowe Rawpixel.xom
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Zdrowe odżywianie to kwestia świadomości, niestety producenci żywności potrafią utrudniać konsumentom poznanie tego, co faktycznie znajduje się w danym produkcie. Nazywają go „zdrowym” albo „fit”, choć jego skład nie zawsze jest dobry. Na co szczególnie warto zwrócić uwagę, jeśli chcemy odżywiać się sensownie?

Zacząć trzeba od elementarza, czyli czytania etykiet.

– To zdrowy nawyk. Możemy się z nich dowiedzieć wielu ważnych informacji: z czego składa się dany produkt, ile poszczególnych składników w nim jest i jaką wartość odżywczą posiada. Jest to szczególnie ważne dla osób będących na redukcji, z chorobami metabolicznymi lub różnymi alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Ale nie tylko! Każdy świadomy konsument powinien wiedzieć, co proponuje producent i jakiej jakości jest dany towar – mówi Michał Wrzosek, dietetyk.

Pamiętaj, że składniki są wymieniane malejąco, więc im dłuższa lista, tym większe prawdopodobieństwo, że produkt jest mocno przetworzony.

– Warto zwrócić uwagę na wartość odżywczą, zawartość białka, soli, tłuszczu i węglowodanów oraz cukru. Ten ostatni jest bardzo ważny, ponieważ dużo osób ma problem ze zrozumieniem pojęcia: ‘węglowodany w tym cukry’. Cukry to te proste dodane i te naturalnie występujące w danym produkcie. Cukier na etykiecie może kryć się pod różnymi nazwami np. słodu jęczmiennego czy melasy, co może zmylić konsumenta – ostrzega dietetyk.

Zobacz, na jakie rodzaje produktów szczególnie uważać, bo mogą być szkodliwe dla zdrowia, mimo że nic na to na pierwszy rzut oka nie wskazuje.

Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie

Chipsy warzywne

Z buraka, marchewki, batatów mają mniej kalorii niż klasyczne chipsy ziemniaczane – zachęcają producenci. Sięgasz po nie, myśląc, że to fit wersja twojej ulubionej słonej przekąski. A jak jest naprawdę? Jedna paczka chipsów warzywnych potrafi zwierać nawet 7-8 łyżeczek cukru. I to nie jedyny problem.

– Warto zwrócić uwagę na technikę, jaką zostały zrobione i jeśli były smażone w głębokim tłuszczu, nie będą wcale zdrowe – mówi dietetyk, Michał Wrzosek. – Warto rozważyć, czy nie lepiej przygotować chipsy samodzielnie w domu, dzięki temu będziemy ściśle kontrolować ich skład. Polacy nadal mają problem z jedzeniem warzyw, dlatego urozmaicenie ich podawania np. w postaci pieczonych chipsów własnej roboty, z zachowaniem zasad zdrowego żywienia, może przynieść wiele korzyści – dodaje.

W niektórych sklepach da się znaleźć warzywne chipsy suszone. Zapłacisz za nie trochę więcej, ale z pewnością to bezpieczny wybór.

Napoje gazowane bez cukru

Producenci coli i innych napojów gazowanych już dawno temu zareagowali na zarzuty, że ich produkty są niezdrowe ze względu na dużą zawartość cukru, i zapewnili klientom opcje napojów bezcukrowych i niskokalorycznych. Jednak mało mówi się w kontekście picia tych napojów o fosforanach, których zbyt duże stężenie uszkadza równowagę mineralną w kościach.

W napojach typu cola kryją się pod nazwą fosforan monosodowy (E339a) i kwas ortofosforowy (E338). Są to ukryte źródła fosforanów, czyli w postaci dodatków do żywności. Wchłaniają się szybciej niż naturalnie występujący w żywności fosfor (znajdziesz go m.in w orzechach, twardych serach, żółtkach jaj, mięsie), zaburzając stosunek tego związku do białka.

To może uderzyć w osoby z przewlekłą chorobą nerek. Duża zawartość fosforu w diecie potrafi też niekorzystnie wpływać na przyswajanie wapnia, żelaza, magnezu i cynku, czyli innych, ważnych składników mineralnych.

Endometrioza a dieta mięsna / unsplash

Mleko

Samo ono oraz jego przetwory – według wielu ekspertów od żywienia – nie są niezbędne w diecie dorosłego człowieka. Chociaż mleko krowie zawiera łatwo przyswajalny wapń i wiele witamin, nie wszyscy dobrze reagują na dużą ilość nabiału w codziennej diecie. Mogą pojawić się wzdęcia i uczucie niestrawności.

– To jednak dobrej jakości białko, dlatego osoby zdrowe, nie mające problemów z różnego rodzaju chorobami, w tym nietolerancją laktozy czy alergią na białko mleka krowiego, mogą spokojnie je spożywać – uważa Michał Wrzosek.

Krowie mleko może mieć jednak negatywny wpływ na zdrowie kobiet – spożywane w nadmiarze zaburza gospodarkę hormonalną i nadmiernie pobudza do pracy układ endokrynologiczny, gdyż samo w sobie zawiera hormony. Teoretycznie wg Piramidy Zdrowego Żywienia IŻŻ dorosły człowiek powinien spożywać dwie porcje produktów mlecznych dziennie, jednak pamiętaj, że zawsze można wybrać spośród wielu innych pokarmowych źródeł białka, wapnia i witaminy D, takich jak soja, tofu, ryby, nasiona roślin strączkowych, płatki owsiane, otręby, migdały, orzechy laskowe.

Zatrzymanie wody w organizmie – jak sobie z tym poradzić? Odpowiadają eksperci z Czytamy Etykiety

Łosoś hodowlany

Na pewno nieraz słyszałaś, żeby regularnie jeść tłuste ryby ze względu na fakt, że są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów i kwasów omega-3. Ale trzeba zadać sobie sporo trudu, bo nie każda ryba jest zdrowa, a zawartość tych pożądanych składników różni się w zależności od paszy, jaką zwierzę jest karmione.

Łosoś hodowlany (norweski), którego najłatwiej można dostać w większości sklepów i jest najtańszy, zawiera wiele szkodliwych pestycydów i metali ciężkich. Nie za dobrze wygląda też sytuacja jeśli chodzi o skład łososia bałtyckiego – według Morskiego Instytutu Badawczego 100 g tej ryby dostarcza organizmowi już 80 proc. bezpiecznie tolerowanej przez organizm dawki tygodniowej dioksyn i ich pochodnych. Najzdrowsze są łososie dzikie pacyficzne.

Ogórki małosolne - przepis

Musli

Samo w sobie nie jest szkodliwe, zagrożenie stanowią dodatki – słodziki, przetworzony miód, syrop kukurydziany. To wszystko sprawia, że wiele gotowych musli zawiera duże dawki cukru. Zdarza się, że takie opakowanie to mieszanka płatków i wyrobów zbożowych wzbogacona utwardzony tłuszczem czy olejem palmowym. A takie składniki lepiej omijać szerokim łukiem.

– Na szczęście sklepowe produkty są coraz lepszej jakości i można też spotkać porządny wyrób tego typu oparty na wartościowych produktach: płatkach pełnoziarnistych, owocach czy bakaliach. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie samodzielne przyrządzenie mieszanki w domu – mówi dietetyk.

Z czego zrobić własne musli? Użyj płatków owsianych górskich i nieprażonych orzechów, otrębów, siemienia lnianego. Łącz z jogurtem naturalnym albo kefirem, mlekiem roślinnym czy skyrem. Takie musli dostarcza nie tylko na długo energii, ale zawiera też błonnik i witaminy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Jagna Niedzielska

Jagna Niedzielska: Ci, którzy mówią, że nie potrafią gotować, po prostu nie potrafią kombinować

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Agata Głyda: Nasze ciało nie jest po to, aby ładnie wyglądało

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

„Taste & Flavour”, Ryan Riley i Kimberley Duke / Life Kitchen

Książka kucharska dla osób, które straciły smak i węch na skutek COVID-19

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Dieta trzustkowa – przepisy, co można jeść, a co jest niedozwolone?

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami