Przejdź do treści

„Najlepiej spożyć przed” czy „Należy spożyć do”? Tylko co trzecia osoba widzi tę różnicę

Etykieta na produkcie / istock
Etykieta na produkcie / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

„64 proc. Polaków nie rozróżnia informacji dotyczących daty ważności” – pisze Sylwia Majcher, autorka niedawno wydanej książki „Wykorzystuję, nie marnuję”. Ostatni post blogerki dotyczący rozróżnienia dat ważności jest bardzo istotny. W końcu która z nas nie wyrzuciła przynajmniej jeden raz dobrze wyglądającego produktu żywnościowego tylko dlatego, że data ważności minęła?

Sylwia Majcher

„Codziennie piszę jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy zanim coś wyrzucisz do kosza.

Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 13 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób. Tym razem Sylwia Majcher podjęła temat daty ważności produktów spożywczych. 

Przeterminowana żywność / unsplash

Data ważności produktów spożywczych

„64 proc. Polaków nie rozróżnia informacji dotyczących daty ważności.

Polskie prawo w postaci ustawy przyjętej 13 lat temu reguluje kwestie bezpieczeństwa żywności i wymaga, by na opakowaniach produktów stosowane były dwa rodzaje oznakowania daty: termin przydatności do spożycia oraz data minimalnej trwałości.

One, jak widzicie na grafice, nie oznaczają tego samego. Brak tej świadomości sprawia, że przekroczenie terminu jest według raportu @bankizywnosci jednym z najczęstszych powodów wyrzucania jedzenia.

Udostępniajcie proszę tę grafikę, przyda się w grudniowym szaleństwie zakupów, które warto zacząć od przejrzenia swoich szafek kuchennych.

Może w czasie tego remanentu znajdziecie produkty, które spokojnie da się wciąż wykorzystać? Poszukajcie proszę.

I dajcie znać przy okazji, czy kurczowo trzymacie się daty ważności? Czy jednak bardziej ufacie swoim zmysłom. Co jesteście w stanie zjeść po terminie? A czego absolutnie nie dacie rady.
Napiszcie” – pisze Sylwia Majcher na swoim Instagramie.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Majcher (@sw.majcher)

Zero waste – czego nie należy wyrzucać?

Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje! Przeczytaj, co robią inni.

„Podczas kupowania produktów w sklepie zawsze sprawdzam datę ważności. Ale jak już trafią do mojej kuchni, to ufam tylko własnym zmysłom (wącham, patrzę) staram się nie wyrzucać jedzenia, a kiedy się zdarza, to mam straszne wyrzuty sumienia. Dopiero zaczynam swoją drogę w kierunku niemarnowania i używania mniejszej ilości plastiku, nie zawsze się udaje… ale małymi krokami idę”

„Ufam swoim zmysłom. Jogurt próbuję i wącham, a mleko zagotowuję”

„Nie trzymam się tych dat. Sprawdzam zawsze czy produkt jest jeszcze zdatny do zjedzenia. Zwłaszcza w kwestii nabiału nie sugeruję się datą na opakowaniu. Nawet tydzień po terminie są jeszcze ok, gdy dobrze są przechowywane”

„Bez problemu zjadam warzywa czy owoce „po terminie” kiedy widzę, że nadal „żyją” i mają się świetnie. I w sumie do każdego produktu podchodzę w podobny sposób. Jeśli coś się przeterminowało z żywności – oglądam. Czy pleśni nie ma, czy zapach ok. I zjadam lub nie” – piszą użytkownicy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

Soki NFC – co to oznacza, czy są zdrowe, jakie mają właściwości?

Olejek z pestek dyni – właściwości i zastosowanie

Zakwas z buraka. Jakie korzyści przynosi jego regularne picie?

Moje pierwsze kimchi

Kimchi – poznaj przepis na koreański przysmak. Ma mnóstwo zalet

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. "Zagrożenie dla zdrowia"

GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? "Z dietami tego typu jest jednak często jak z przejściem na wegetarianizm" - podkreśla Anna Reguła

Dieta niskowęglowodanowa w insulinooporności albo cukrzycy? „Często jest tak, jak z przejściem na wegetarianizm” – przestrzega Anna Reguła

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład - radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Boli cię głowa po zjedzeniu jogurtu? Sprawdź jego skład – radzi chemiczka Sylwia Bogdan

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Kawa zbożowa w ciąży i przy karmieniu piersią

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Sok z pigwy – syrop, właściwości, zastosowanie

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

dynia

Dynia. Poznaj świetny przepis na faszerowaną dynię

To bakterie decydują o tym, co jesz? Dowiedz się, jak przejąć kontrolę nad jadłospisem

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Dieta na jesień. Co warto mieć na talerzu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu