„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!
Które owoce i warzywa kumulują najwięcej pestycydów, a które chłoną ich najmniej? Poznaj listę „Czystej 15-stki” i „Parszywej 12-stki” i sprawdź, które zdrowo jest jeść. Szczególną uwagę na listy zwróciła chemiczka Sylwia Panek.
Amerykańska organizacja pozarządowa EWG co roku publikuje listę najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców oraz listę tych, które najmniej chłoną pestycydy i inne zanieczyszczenia związane z ogólnie dostępną uprawą roślin. Listy te udostępniła na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Panek znana w mediach społecznościowych jako „mama.chemik”.
Lista najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców, tzw. „Czysta 15-stka”
Które owoce znalazły się na liście w 2020 roku?
1. Awokado
2. Kukurydza
3. Ananas
4. Cebula
5. Papaja
6.Groszek cukrowy
7. Bakłażan
8. Szparagi
9. Kalafior
10. Melon kantlaupa
11. Brokuły
12. Grzyby
13. Kapusta
15. Melon miodowy
16. Kiwi
Lista najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw, tzw. „Parszywa 12-stka”
Które owoce znalazły się na liście w 2020 roku?
1. Truskawki
2. Szpinak
3. Jarmuż
4. Nektarynki
5. Jabłka
6. Winogrona
7. Brzoskwinie
8. Wiśnie
9. Gruszki
10. Pomidory
11. Selery
12. Ziemniaki
Listy co prawda dotyczą produktów na rynku amerykańskim, jednak większość z nich uprawiana jest w Polsce w podobny sposób. Zastanowić można się jedynie nad tymi, które w naszym kraju produkowane są sezonowo a nie jak w Stanach Zjednoczonych przez cały rok.
Na przykład takie truskawki dzięki swojej strukturze bardzo dobrze chłoną wszystko czym się je potraktuje. Dlatego zawsze, kiedy pytacie mnie, co sądzę o truskawkach sprzedawanych zimą odpowiadam, że sugeruję poczekać do maja. Wiadomo, nasze lokalne też na pewno są traktowane różnymi substancjami, ale myślę, że będzie ich mniej niż w tych, które uprawiane są tak, aby później przetrwać jeszcze długie godziny w transporcie – pisze Panek.
Inne owoce czy warzywa z listy, jak seler czy szpinak, choć ogólnie bardzo zdrowe, są jednymi z najbardziej chłonnych zanieczyszczenia warzyw. Warto zastanowić się więc nad ich własną uprawą lub zakupem z zaufanego źródła.
Sylwia Panek, czyli Mama Chemik
Sylwia Panek jest chemiczką, która jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.
Jej profil na Instagramie obserwuje prawie 13 tys. osób, a każdy post w ciekawy sposób nawiązuje do ważnych z perspektywy każdej z nas tematów.
RozwińPolecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
się ten artykuł?