Przejdź do treści

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Czereśnie na talerzu
"Czysta 15-stka" i "Brudna 12-stka". Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowszą listę na 2020 rok!/ Rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?

Które owoce i warzywa kumulują najwięcej pestycydów, a które chłoną ich najmniej? Poznaj listę „Czystej 15-stki” i „Parszywej 12-stki” i sprawdź, które zdrowo jest jeść. Szczególną uwagę na listy zwróciła chemiczka Sylwia Panek.

Amerykańska organizacja pozarządowa EWG co roku publikuje listę najbardziej zanieczyszczonych warzyw i owoców oraz listę tych, które najmniej chłoną pestycydy i inne zanieczyszczenia związane z ogólnie dostępną uprawą roślin. Listy te udostępniła na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Panek znana w mediach społecznościowych jako „mama.chemik”. 

Cytryna wpada do wody

Lista najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców, tzw. „Czysta 15-stka”

Które owoce znalazły się na liście w 2020 roku?

1. Awokado

2. Kukurydza

3. Ananas

4. Cebula

5. Papaja

6.Groszek cukrowy

7. Bakłażan

8. Szparagi

9. Kalafior

10. Melon kantlaupa

11. Brokuły

12. Grzyby

13. Kapusta

15. Melon miodowy

16. Kiwi

Lista najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw, tzw. „Parszywa 12-stka”

Które owoce znalazły się na liście w 2020 roku?

1. Truskawki

2. Szpinak

3. Jarmuż

4. Nektarynki

5. Jabłka

6. Winogrona

7. Brzoskwinie

8. Wiśnie

9. Gruszki

10. Pomidory

11. Selery

12. Ziemniaki

Listy co prawda dotyczą produktów na rynku amerykańskim, jednak większość z nich uprawiana jest w Polsce w podobny sposób. Zastanowić można się jedynie nad tymi, które w naszym kraju produkowane są sezonowo a nie jak w Stanach Zjednoczonych przez cały rok.

Na przykład takie truskawki dzięki swojej strukturze bardzo dobrze chłoną wszystko czym się je potraktuje. Dlatego zawsze, kiedy pytacie mnie, co sądzę o truskawkach sprzedawanych zimą odpowiadam, że sugeruję poczekać do maja. Wiadomo, nasze lokalne też na pewno są traktowane różnymi substancjami, ale myślę, że będzie ich mniej niż w tych, które uprawiane są tak, aby później przetrwać jeszcze długie godziny w transporcie – pisze Panek.

Inne owoce czy warzywa z listy, jak  seler czy szpinak, choć ogólnie bardzo zdrowe, są jednymi z najbardziej chłonnych zanieczyszczenia warzyw. Warto zastanowić się więc nad ich własną uprawą lub zakupem z zaufanego źródła.

Miska z aronią

Sylwia Panek, czyli Mama Chemik

Sylwia Panek jest chemiczką, która jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.

Jej profil na Instagramie obserwuje prawie 13 tys. osób, a każdy post w ciekawy sposób nawiązuje do ważnych z perspektywy każdej z nas tematów.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?