Przejdź do treści

Aronia – drogocenny owoc nie tylko na przeziębienie

Miska z aronią
Aronia/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Wojciechowska
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
Kobieta trzyma herbatę w szklance
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
Kobieta
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Rozprawi się z przeziębieniem, chorobami cywilizacyjnymi, obniży ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu. Ponadto wpływa pozytywnie na układ krążenia, działa odmładzająco i jest przyjaciółką naszych żołądków. Aronia – często nie doceniamy potencjału jaki niesie za sobą ten owoc, a szkoda! Właściwości zdrowotne aronii są bardzo liczne.

Aronia została okryta w XVII i XVIII wieku w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Do Europy sprowadził ją Miczurin, rosyjski sadownik, który wyhodował jej nowe odmiany. Obecnie to jednak Polska jest światowym potentatem w jej uprawie. Ponad połowa globalnej produkcji pochodzi właśnie z naszego kraju! Nasi plantatorzy produkują rocznie 15 tys. ton tych owoców.

Warto ją docenić, pomimo cierpkiego smaku, który zawdzięcza zawartym w niej taninom, ponieważ ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Ponadto jest bardzo odporna na choroby i szkodniki, więc można ją uprawiać ekologiczne bez użycia chemii.

Aronia – drogocenny owoc

W aronii znajdziesz mnóstwo witamin, garbników, karotenoidów i pierwiastków wspierających funkcjonowanie organizmu. Jest źródłem witamin: A, C, E, P, PP i tych z grupy B oraz minerałów, takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, molibden, jod, bor i kobalt. Z powodzeniem można spożywać ją w czasie przeziębienia, ponieważ ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także przeciwdziała występowaniu zapaleń. Warto więc przyjmować codziennie w niewielkich ilościach. I to nie jedyne jej magiczne mocne.

Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym jest zaliczana do naturalnych leków. Cechuje się najwyższą zawartością flawonoidów i antyoksydantów ze wszystkich znanych surowców żywnościowych, dlatego warto ją wprowadzić do codziennej diety. Aronia wpływa również na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych i ich elastyczność.

Dodatkowo przeciwdziała nadmiernemu rozwojowi szkodliwej flory bakteryjnej w jelitach. Ze względu na cierpki smak nie jada się jej na surowo, a np. w formie soku. Jedna szklanka (ok. 200 ml) może zastąpić jedną z 5 zalecanych porcji owoców i warzyw – wyjaśnia dr Dariusz Włodarek, dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

syrop z aronii

Wieczna młodość dzięki aronii

Aronia to najbogatszy w antyoksydanty owoc. Swoją moc zawdzięcza obecności antocyjanów, które odpowiedzialne są za jej ciemną barwę. O ich wysokiej zawartości świadczy to, że pomimo nawet wielokrotnego rozcieńczania sok z aronii wciąż pozostaje różowy. Dzięki antyoksydantom i antocyjanom aronia działa odmładzająco i przeciwdziała chorobom wieku starczego. Co prawda aronia nie sprawi, że nagle zaczniemy wyglądać o wiele lat młodziej, ale zawarte w niej antocyjany mają szerokie działanie ochronne skóry, sprawiając, że ta staje się bardziej elastyczna. Jeśli borykasz się z łuszczycą czy trądzikiem, także powinnaś spożywać aronię, która załagodzi stany zapalne skóry.

Dodatkowo witamina B usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodząc napięcie, co odwdzięcza się lepszą kondycją umysłową a tym samym lepszą pamięcią.

Aronia a miażdżyca i cholesterol

W profilaktyce kardiologicznej ten mały owoc nie ma sobie równych. Antyoksydanty, między innymi polifenole i witamina E hamują rozwój miażdżycy. Spożywanie aronii pozytywnie wpływa na układ krążenia, uszczelniając naczynia krwionośne, co zapewnia im elastyczność i prawidłową przepuszczalność oraz zmniejsza lepkość krwi. Dzięki temu spożywanie aronii skutecznie obniża ciśnienie krwi i poziom całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL we krwi. Pijąc dziennie szklankę soku z aronii możemy zapobiec rozwoju miażdżycy. Powinny jadać ją także osoby, które znajdują się w grupie ryzyka zawału serca.

Aronia a żołądek

Aronia to prawdziwa przyjaciółka naszych żołądków. Na układ pokarmowy działa jak balsam, łagodząc dolegliwości chorób wątroby i trzustki. Dzięki zawartym w niej polifenolom, które są silnymi przeciwutleniaczami  reguluje metabolizm oraz przemianę tłuszczów w trakcie trawienia.

Nie bez powodu mówi się także, że to idealna pomoc przy odchudzaniu. Aronia zawiera mało kalorii (około 50 kcal w 100 g). Poza tym skutecznie reguluje cukier we krwi oraz wykazuje właściwości oczyszczające z toksyn. Zawiera także sporo błonnika, który wspomaga odchudzanie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

5 największych kuchennych mitów

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?