Przejdź do treści

Aronia – drogocenny owoc nie tylko na przeziębienie

Miska z aronią
Aronia/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Rozprawi się z przeziębieniem, chorobami cywilizacyjnymi, obniży ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu. Ponadto wpływa pozytywnie na układ krążenia, działa odmładzająco i jest przyjaciółką naszych żołądków. Aronia – często nie doceniamy potencjału jaki niesie za sobą ten owoc, a szkoda! Właściwości zdrowotne aronii są bardzo liczne.

Aronia została okryta w XVII i XVIII wieku w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Do Europy sprowadził ją Miczurin, rosyjski sadownik, który wyhodował jej nowe odmiany. Obecnie to jednak Polska jest światowym potentatem w jej uprawie. Ponad połowa globalnej produkcji pochodzi właśnie z naszego kraju! Nasi plantatorzy produkują rocznie 15 tys. ton tych owoców.

Warto ją docenić, pomimo cierpkiego smaku, który zawdzięcza zawartym w niej taninom, ponieważ ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Ponadto jest bardzo odporna na choroby i szkodniki, więc można ją uprawiać ekologiczne bez użycia chemii.

Aronia – drogocenny owoc

W aronii znajdziesz mnóstwo witamin, garbników, karotenoidów i pierwiastków wspierających funkcjonowanie organizmu. Jest źródłem witamin: A, C, E, P, PP i tych z grupy B oraz minerałów, takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, molibden, jod, bor i kobalt. Z powodzeniem można spożywać ją w czasie przeziębienia, ponieważ ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także przeciwdziała występowaniu zapaleń. Warto więc przyjmować codziennie w niewielkich ilościach. I to nie jedyne jej magiczne mocne.

Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym jest zaliczana do naturalnych leków. Cechuje się najwyższą zawartością flawonoidów i antyoksydantów ze wszystkich znanych surowców żywnościowych, dlatego warto ją wprowadzić do codziennej diety. Aronia wpływa również na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych i ich elastyczność.

Dodatkowo przeciwdziała nadmiernemu rozwojowi szkodliwej flory bakteryjnej w jelitach. Ze względu na cierpki smak nie jada się jej na surowo, a np. w formie soku. Jedna szklanka (ok. 200 ml) może zastąpić jedną z 5 zalecanych porcji owoców i warzyw – wyjaśnia dr Dariusz Włodarek, dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

syrop z aronii

Wieczna młodość dzięki aronii

Aronia to najbogatszy w antyoksydanty owoc. Swoją moc zawdzięcza obecności antocyjanów, które odpowiedzialne są za jej ciemną barwę. O ich wysokiej zawartości świadczy to, że pomimo nawet wielokrotnego rozcieńczania sok z aronii wciąż pozostaje różowy. Dzięki antyoksydantom i antocyjanom aronia działa odmładzająco i przeciwdziała chorobom wieku starczego. Co prawda aronia nie sprawi, że nagle zaczniemy wyglądać o wiele lat młodziej, ale zawarte w niej antocyjany mają szerokie działanie ochronne skóry, sprawiając, że ta staje się bardziej elastyczna. Jeśli borykasz się z łuszczycą czy trądzikiem, także powinnaś spożywać aronię, która załagodzi stany zapalne skóry.

Dodatkowo witamina B usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodząc napięcie, co odwdzięcza się lepszą kondycją umysłową a tym samym lepszą pamięcią.

Aronia a miażdżyca i cholesterol

W profilaktyce kardiologicznej ten mały owoc nie ma sobie równych. Antyoksydanty, między innymi polifenole i witamina E hamują rozwój miażdżycy. Spożywanie aronii pozytywnie wpływa na układ krążenia, uszczelniając naczynia krwionośne, co zapewnia im elastyczność i prawidłową przepuszczalność oraz zmniejsza lepkość krwi. Dzięki temu spożywanie aronii skutecznie obniża ciśnienie krwi i poziom całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL we krwi. Pijąc dziennie szklankę soku z aronii możemy zapobiec rozwoju miażdżycy. Powinny jadać ją także osoby, które znajdują się w grupie ryzyka zawału serca.

Aronia a żołądek

Aronia to prawdziwa przyjaciółka naszych żołądków. Na układ pokarmowy działa jak balsam, łagodząc dolegliwości chorób wątroby i trzustki. Dzięki zawartym w niej polifenolom, które są silnymi przeciwutleniaczami  reguluje metabolizm oraz przemianę tłuszczów w trakcie trawienia.

Nie bez powodu mówi się także, że to idealna pomoc przy odchudzaniu. Aronia zawiera mało kalorii (około 50 kcal w 100 g). Poza tym skutecznie reguluje cukier we krwi oraz wykazuje właściwości oczyszczające z toksyn. Zawiera także sporo błonnika, który wspomaga odchudzanie.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Cytrusy

Superfoods przy PCOS. Które produkty warto włączyć do swojej diety?

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta po 40-tce

10 produktów, po które warto sięgać, gdy jesteś po 40-tce

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”