4 min.
Aronia – drogocenny owoc nie tylko na przeziębienie

Aronia/ iStock
Najnowsze
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
Rozprawi się z przeziębieniem, chorobami cywilizacyjnymi, obniży ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu. Ponadto wpływa pozytywnie na układ krążenia, działa odmładzająco i jest przyjaciółką naszych żołądków. Aronia – często nie doceniamy potencjału jaki niesie za sobą ten owoc, a szkoda! Właściwości zdrowotne aronii są bardzo liczne.
Aronia została okryta w XVII i XVIII wieku w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Do Europy sprowadził ją Miczurin, rosyjski sadownik, który wyhodował jej nowe odmiany. Obecnie to jednak Polska jest światowym potentatem w jej uprawie. Ponad połowa globalnej produkcji pochodzi właśnie z naszego kraju! Nasi plantatorzy produkują rocznie 15 tys. ton tych owoców.
Warto ją docenić, pomimo cierpkiego smaku, który zawdzięcza zawartym w niej taninom, ponieważ ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Ponadto jest bardzo odporna na choroby i szkodniki, więc można ją uprawiać ekologiczne bez użycia chemii.
Spis treści
Aronia – drogocenny owoc
W aronii znajdziesz mnóstwo witamin, garbników, karotenoidów i pierwiastków wspierających funkcjonowanie organizmu. Jest źródłem witamin: A, C, E, P, PP i tych z grupy B oraz minerałów, takich jak: potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, molibden, jod, bor i kobalt. Z powodzeniem można spożywać ją w czasie przeziębienia, ponieważ ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także przeciwdziała występowaniu zapaleń. Warto więc przyjmować codziennie w niewielkich ilościach. I to nie jedyne jej magiczne mocne.
Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym jest zaliczana do naturalnych leków. Cechuje się najwyższą zawartością flawonoidów i antyoksydantów ze wszystkich znanych surowców żywnościowych, dlatego warto ją wprowadzić do codziennej diety. Aronia wpływa również na wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych i ich elastyczność.
Dodatkowo przeciwdziała nadmiernemu rozwojowi szkodliwej flory bakteryjnej w jelitach. Ze względu na cierpki smak nie jada się jej na surowo, a np. w formie soku. Jedna szklanka (ok. 200 ml) może zastąpić jedną z 5 zalecanych porcji owoców i warzyw – wyjaśnia dr Dariusz Włodarek, dietetyk i żywieniowiec, Kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Wieczna młodość dzięki aronii
Aronia to najbogatszy w antyoksydanty owoc. Swoją moc zawdzięcza obecności antocyjanów, które odpowiedzialne są za jej ciemną barwę. O ich wysokiej zawartości świadczy to, że pomimo nawet wielokrotnego rozcieńczania sok z aronii wciąż pozostaje różowy. Dzięki antyoksydantom i antocyjanom aronia działa odmładzająco i przeciwdziała chorobom wieku starczego. Co prawda aronia nie sprawi, że nagle zaczniemy wyglądać o wiele lat młodziej, ale zawarte w niej antocyjany mają szerokie działanie ochronne skóry, sprawiając, że ta staje się bardziej elastyczna. Jeśli borykasz się z łuszczycą czy trądzikiem, także powinnaś spożywać aronię, która załagodzi stany zapalne skóry.
Dodatkowo witamina B usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodząc napięcie, co odwdzięcza się lepszą kondycją umysłową a tym samym lepszą pamięcią.
Aronia a miażdżyca i cholesterol
W profilaktyce kardiologicznej ten mały owoc nie ma sobie równych. Antyoksydanty, między innymi polifenole i witamina E hamują rozwój miażdżycy. Spożywanie aronii pozytywnie wpływa na układ krążenia, uszczelniając naczynia krwionośne, co zapewnia im elastyczność i prawidłową przepuszczalność oraz zmniejsza lepkość krwi. Dzięki temu spożywanie aronii skutecznie obniża ciśnienie krwi i poziom całkowitego cholesterolu i cholesterolu LDL we krwi. Pijąc dziennie szklankę soku z aronii możemy zapobiec rozwoju miażdżycy. Powinny jadać ją także osoby, które znajdują się w grupie ryzyka zawału serca.
Aronia a żołądek
Aronia to prawdziwa przyjaciółka naszych żołądków. Na układ pokarmowy działa jak balsam, łagodząc dolegliwości chorób wątroby i trzustki. Dzięki zawartym w niej polifenolom, które są silnymi przeciwutleniaczami reguluje metabolizm oraz przemianę tłuszczów w trakcie trawienia.
Nie bez powodu mówi się także, że to idealna pomoc przy odchudzaniu. Aronia zawiera mało kalorii (około 50 kcal w 100 g). Poza tym skutecznie reguluje cukier we krwi oraz wykazuje właściwości oczyszczające z toksyn. Zawiera także sporo błonnika, który wspomaga odchudzanie.
Zobacz także

Jak wzmocnić odporność? Kurkuma, imbir, cynamon, czosnek, miód dadzą radę?

Bergamotka to skarbnica witamin A i C. Poznaj jej właściwości i działanie

Nagietek – kwiat, który nie tylko leczy, koi i pielęgnuje skórę. Jakie są jego magiczne właściwości i jak zrobić nagietkową maść? Tłumaczy autorka bloga Natura Pod Lupą
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020