Przejdź do treści

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

Cytryna wpada do wody
Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki?/ Unsplash, fot. Matt Nelson
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Skórki cytrusów mogą zawierać niebezpieczne substancje, powodujące nowotwory lub bezpłodność. Czy da się ich konsekwentnie pozbyć, aby zachować skórkę? Płukanie, mycie mydłem, sodą, octem, kwaskiem cytrynowym – czy to pomoże? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Panek.

Cytrusy spotykane u nas sklepach zawierają toksyczne substancje konserwujące, które lokują się na skórce. Producenci używają ich, aby owoce przetrwały długą drogę i wciąż wyglądały świeżo. Warto więc przed zakupem pomarańczy, mandarynek czy cytryn sprawdzić, czy na opakowaniu zawarte jest ostrzeżenie, że skórka nie nadaje się do spożycia lub wymieniona została obecność jednej z dwóch substancji – Imazalilu lub Thiabendazolu. Ważne, by pamiętać, że są to substancje, które nie powinny dostać się do naszego organizmu, dlatego zawsze  po obraniu skórki należy myć ręce.

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Czy istnieje zatem dobry sposób na pozbycie się ze skórki niebezpiecznych substancji? Ten problem poruszyła na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako „Mama Chemik”.

Pytacie przede wszystkim o to, czy mycie owocu różnymi sposobami może coś pomóc. Nie chcę wróżyć z kart, więc mogę Wam powiedzieć jedynie o badaniach w tym temacie, jakie udało mi się znaleźć – pisze ekspertka.

Jak pozbyć się toksycznych substancji ze skórki cytrusów?

Chemiczka postanowiła wyjaśnić, czy mycie owoców, płukanie ich lub używanie do tego mydła, sody oczyszczonej, kwasku cytrynowego czy octu pomoże skutecznie pozbyć się toksycznych substancji ze skórki.

W badaniu stwierdzono obecność imazalilu na skórce owocu w ilości 0,93 mg/kg (zgodnie z rozporządzeniem UE może być max. 5mg/kg), mycie ciepłą i zimną wodą pozwoliło zmniejszyć ilość substancji do kolejno 0,56 i 0,58 mg/kg czyli o około jedną trzecią.

Zaskoczy Was pewnie, że mycie mydłem sprawiło, że ilość imazalilu pozostała prawie bez zmian. Jak to możliwe? W trakcie zwykłego opłukiwania część substancji zostaje usunięta, jednak jeśli owoc zaczniemy czymś szorować powodujemy, że imazalil wcierany jest w pory owocu i tam już zostaje.

Najbardziej efektywne okazały się ultradźwięki (pozostało 0,44mg/kg imazalilu, ale to wciąż prawie połowa), jednak przypuszczam, że mało kto posiada w domu myjkę ultradźwiękową 😉

Często pytacie o mycie octem, kwaskiem cytrynowym lub sodą. Ocet i kwasek cytrynowy, czyli substancje o kwaśnym pH polecane są do mycia owoców i warzyw w celu usunięcia z nich bakterii. Soda ma usuwać pestycydy, więc to właśnie na niej powinniśmy się tu skupić, ale kluczowe jest moczenie w roztworze sody, a nie szorowanie i wcieranie pestycydu w pory. Czy usunie całość imazalilu? Wątpię. Ale zapewne zmniejszy jego ilość na skórce, dzięki czemu w trakcie obierania owoców nie będziemy przenosić go na ręce, skąd szybko trafi do ust.

Gruszka polewana wodą

W jaki sposób więc powinniśmy jeść cytrusy, aby zachować bezpieczeństwo? Panek ostrzega, że najlepiej jest po prostu jeść je bez skórki oraz myć po ich obraniu ręce. Tylko taki sposób pozwoli nam na zachowanie zdrowia.

Owoce pryskane imazalilem najbezpieczniej będzie jeść bez skórki, bo żadna z metod mycia nie usunie substancji w 100% – podsumowuje specjalistka i dodaje – Jednak MYĆ OWOCE TRZEBA!, aby zmniejszyć ilość fungicydu, który przeniesiemy w trakcie obierania na ręce.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Co zrobić w sytuacji, jeśli skórka cytrusów potrzebna jest nam np. do ciasta? Najlepiej poszukać cytrusów z upraw ekologicznych. Ci producenci nie używają substancji konserwujących, dlatego możemy spożywać skórkę bez obaw.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Dietetycy wybrali owoc roku 2020. O włos wyprzedził inny popularny gatunek

Krojenie granatów zawsze kończy się katastrofą? Wypróbuj tę metodę

Masz insulinooporność? Uważaj na suszone owoce. Jedzone samodzielnie mogą być zdradliwe

Borówka amerykańska – co to za owoc i jakie ma właściwości?

Świeże jabłka są zdrowe, spleśniałych unikaj

Jabłka mają… termin przydatności do spożycia? Kiedy lepiej ich nie jeść?

Domowe żelki – przepis. Jak zrobić zdrowe żelki z soku?

Kuchnia

Jaki związek mają zwiędnięte kwiaty z popsutymi owocami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Owoce i warzywa

Czy dieta witariańska jest zdrowa? Wyjaśniają żywieniowcy z profilu „Dietetyka nie na żarty”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”