Przejdź do treści

Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki? Tłumaczy Mama Chemik

Cytryna wpada do wody
Jak myć cytrusy, aby pozbyć się toksycznej substancji ze skórki?/ Unsplash, fot. Matt Nelson
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Skórki cytrusów mogą zawierać niebezpieczne substancje, powodujące nowotwory lub bezpłodność. Czy da się ich konsekwentnie pozbyć, aby zachować skórkę? Płukanie, mycie mydłem, sodą, octem, kwaskiem cytrynowym – czy to pomoże? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Panek.

Cytrusy spotykane u nas sklepach zawierają toksyczne substancje konserwujące, które lokują się na skórce. Producenci używają ich, aby owoce przetrwały długą drogę i wciąż wyglądały świeżo. Warto więc przed zakupem pomarańczy, mandarynek czy cytryn sprawdzić, czy na opakowaniu zawarte jest ostrzeżenie, że skórka nie nadaje się do spożycia lub wymieniona została obecność jednej z dwóch substancji – Imazalilu lub Thiabendazolu. Ważne, by pamiętać, że są to substancje, które nie powinny dostać się do naszego organizmu, dlatego zawsze  po obraniu skórki należy myć ręce.

Trzy pomarańcze i nóż leżą na talerzy pokrytym ścierką

Czy istnieje zatem dobry sposób na pozbycie się ze skórki niebezpiecznych substancji? Ten problem poruszyła na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako „Mama Chemik”.

Pytacie przede wszystkim o to, czy mycie owocu różnymi sposobami może coś pomóc. Nie chcę wróżyć z kart, więc mogę Wam powiedzieć jedynie o badaniach w tym temacie, jakie udało mi się znaleźć – pisze ekspertka.

Jak pozbyć się toksycznych substancji ze skórki cytrusów?

Chemiczka postanowiła wyjaśnić, czy mycie owoców, płukanie ich lub używanie do tego mydła, sody oczyszczonej, kwasku cytrynowego czy octu pomoże skutecznie pozbyć się toksycznych substancji ze skórki.

W badaniu stwierdzono obecność imazalilu na skórce owocu w ilości 0,93 mg/kg (zgodnie z rozporządzeniem UE może być max. 5mg/kg), mycie ciepłą i zimną wodą pozwoliło zmniejszyć ilość substancji do kolejno 0,56 i 0,58 mg/kg czyli o około jedną trzecią.

Zaskoczy Was pewnie, że mycie mydłem sprawiło, że ilość imazalilu pozostała prawie bez zmian. Jak to możliwe? W trakcie zwykłego opłukiwania część substancji zostaje usunięta, jednak jeśli owoc zaczniemy czymś szorować powodujemy, że imazalil wcierany jest w pory owocu i tam już zostaje.

Najbardziej efektywne okazały się ultradźwięki (pozostało 0,44mg/kg imazalilu, ale to wciąż prawie połowa), jednak przypuszczam, że mało kto posiada w domu myjkę ultradźwiękową 😉

Często pytacie o mycie octem, kwaskiem cytrynowym lub sodą. Ocet i kwasek cytrynowy, czyli substancje o kwaśnym pH polecane są do mycia owoców i warzyw w celu usunięcia z nich bakterii. Soda ma usuwać pestycydy, więc to właśnie na niej powinniśmy się tu skupić, ale kluczowe jest moczenie w roztworze sody, a nie szorowanie i wcieranie pestycydu w pory. Czy usunie całość imazalilu? Wątpię. Ale zapewne zmniejszy jego ilość na skórce, dzięki czemu w trakcie obierania owoców nie będziemy przenosić go na ręce, skąd szybko trafi do ust.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Gruszka polewana wodą

W jaki sposób więc powinniśmy jeść cytrusy, aby zachować bezpieczeństwo? Panek ostrzega, że najlepiej jest po prostu jeść je bez skórki oraz myć po ich obraniu ręce. Tylko taki sposób pozwoli nam na zachowanie zdrowia.

Owoce pryskane imazalilem najbezpieczniej będzie jeść bez skórki, bo żadna z metod mycia nie usunie substancji w 100% – podsumowuje specjalistka i dodaje – Jednak MYĆ OWOCE TRZEBA!, aby zmniejszyć ilość fungicydu, który przeniesiemy w trakcie obierania na ręce.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Sylwia Panek (@mama.chemik)

Co zrobić w sytuacji, jeśli skórka cytrusów potrzebna jest nam np. do ciasta? Najlepiej poszukać cytrusów z upraw ekologicznych. Ci producenci nie używają substancji konserwujących, dlatego możemy spożywać skórkę bez obaw.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Borówka amerykańska na talerzu

„Czysta piętnastka” i „Brudna dwunastka” 2023 wybrane! W rankingu najbardziej i najmniej zanieczyszczonych owoców i warzyw jest kilka nowości

Limonka – właściwości i działanie. Sprawdź, jak może ci pomóc na skórę i włosy

Sałatka

Rozgrzewająca sałatka z fenkułem i pomarańczą. Prawdziwa witaminowa bomba!

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie. Dzięki nim będziesz miała mnóstwo energii!

owsianka

5 produktów, których lepiej unikać zimą

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia / istock

Czy mandarynki są trujące? Chemiczka Sylwia Panek wyjaśnia

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Głęboki smak i duża oszczędność. We wrześniu jemy na pomarańczowo, fioletowo i czerwono

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Superowoc, który zapewni ci zdrowie i długie życie. Poznaj jagodę kamczacką!

Często kupujesz cytrusy? Dokładnie sprawdzaj ich etykiety! O tym, dlaczego warto to robić, mówi chemiczka

Grzyby na patelni

Garście pełne wiśni, porzeczek, jagód i kurek, ale nie tylko! Co jeść w lipcu, wymienia Sylwia Majcher

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

×