3 min.
Owoce z małą ilością cukru. Które najlepiej jeść podczas diety?

Freepik.com
Najnowsze
02.03.2021
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
01.03.2021
5 najlepszych zamienników cukru
01.03.2021
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
28.02.2021
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
Lato jest bogate w owoce, którymi chętnie się zajadamy. Starając się jednak zrzucić parę kilo lub chcąc utrzymać wagę, czasem można wpaść w pułapkę kaloryczną. – Owoce są zdrowe i pyszne – mają sporo błonnika i różnych witamin. Niestety zawierają też sporo cukru, co przekłada się na wyższą wartość kaloryczną od warzyw – piszą autorzy konta „Czytamy etykiety”. Które owoce zatem jeść, by nie przytyć?
Czytamy Etykiety jest serwisem, którego autorką jest Agnieszka Pocztarska.
„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na stronie Czytamy Etykiety.
Tym razem specjaliści na swoim koncie na Instagramie poruszyli temat owoców z niską ilością cukru. Które można śmiało jeść, jeśli zależy nam, na zrzuceniu wagi? Podpowiadają.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Owoce z dużą ilością cukru
Największe ilości cukrów zawierają banany, winogrona, figi, granat czy mango. Zaliczyć tutaj można też ananasa, gruszkę i czereśnie.
Pamiętajmy, że owoce po ususzeniu nie zmniejszają zawartości cukrów. Suszone owoce zatem mogą zastępować nam słodycze, jednak należy spożywać je w niewielkich ilościach.
Owoce – cukier a błonnik
Warto zaznaczyć też, że cukier pochodzący z owoców jest metabolizowany w naszym organizmie identycznie jak inne cukry proste. To, co wyróżnia owoce, to błonnik pokarmowy, który wydłuża trawienie, spowalniając rozkład cukrów w jelitach i tempo ich wchłaniania do krwioobiegu. Mniejszy skok glukozy zaobserwujemy po zjedzeniu owoców, niż po wypiciu soku z nich, ponieważ obróbka mechaniczna redukuje znacznie ilość błonnika. Owoce zawierają także różną jego ilość. Arbuz zawiera mało cukru, ale z racji niskiej ilości błonnika, po zjedzeniu go cukier szybko nam podskoczy.
Owoce są źródłem składników mineralnych, witamin i antyoksydantów, które wspomagają funkcjonowanie organizmu. Ważne, by pamiętać o spożywaniu ich w rozsądnych ilościach i właściwym ich wyborze. Warto jednocześnie ograniczyć spożywanie przetworzonych produktów, które zawierają całe mnóstwo syropu glukozowo-fruktozowego czy sacharozy. Wystarczą dwa takie napoje, by dostarczyć organizmowi dzienną dawkę fruktozy (50g).
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020