Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Za oknem babie lato, jakiego dawno nie było! Jak je celebrować i zatrzymać je jak najdłużej? To proste – przygotowując dania, które łączą w sobie to, co najlepsze z lata, ale dodając też trochę jesieni. Idealnie nadają się do tego soczyste, słodkie figi, na które teraz mamy sezon.
Letnio-jesienne pyszności
Pyszne i pożywne śniadanie to z pewnością dobre rozpoczęcie dnia, tym bardziej jeśli smak dorównuje bogactwu wartości odżywczych. Dzisiejsza propozycja to wegański jogurt kokosowy w towarzystwie fig i odrobiny miodu gryczanego, który doda naturalnej słodyczy. To tak uniwersalne danie, że możesz skomponować wraz z ulubionymi dodatkami, np. migdałami lub domową granolą. Brzmi pysznie? Sięgnij po przepis.
To, że figi są świetnie na trawienie, pewnie wiecie, ale mają jeszcze kilka innych, równie istotnych właściwości, m.in. obniżają poziom cholesterolu i regulują pracę układu krwionośnego. Wszystko to za sprawą dużej zawartości błonnika oraz potasu. Owoce fig zawierają również silne przeciwutleniacze, mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwzapalne. Podsumowując – samo dobro!
Wegański jogurt kokosowy z figami – przepis
Składniki na domowy jogurt kokosowy:
– ½ l mleka kokosowego
– ½ opakowania żywych kultur bakterii lub 2 łyżki gotowego wegańskiego jogurtu
– 1-2 łyżki cukru
*gotowy jogurt kokosowy możecie również kupić, ale przygotowanie tego domowego jest bardzo proste i dzięki temu możecie być pewni, że nie ma w nim żadnych nieproszonych dodatków
Dodatki:
– 2-3 figi
– garść granoli
– kilka/ kilkanaście rozdrobnionych migdałów
– 1-2 łyżki miodu gryczanego
Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Przygotowanie:
Zaczynamy od podgrzania mleka do temperatury ok. 40 stopni Celsjusza (konieczny będzie termometr), a następnie dodajemy cukier i mieszamy. Kolejno dodajemy bakterie i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną bazę na jogurt przelewamy do słoika, szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc (8-13 godzin). Po tym czasie jogurt jest już gotowy i możemy przechowywać go w lodówce do 7 dni.
Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy granolę, migdały oraz pokrojone na ćwiartki, dojrzałe owoce fig. Danie polewamy delikatnie miodem gryczanym.
Karolina Piwowar – kreatywny żarłok ze spontanicznym, ale nieco melancholijnym podejściem do gotowania. Prowadzi bloga Vegeaddicted – prawie wegańskiego, bo nie wyobraża sobie soboty bez jajecznicy. Poza kuchnią rozkochana w podróżach z plecakiem, dobrym designie, który sama stara się tworzyć, i recyklingu starego na nowe.
Zobacz także
18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów
Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki
„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Jakie napoje i jedzenie do szkoły warto przygotować dla dziecka?
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
Robert Kudelski: „Oczekuje się od nas, osób z otyłością, większej dyscypliny. Jakby ta dyscyplina miała załatwić sprawę”
Ozempic i Wegovy pomocne w walce z uzależnieniami? Zaskakujący efekt uboczny leków na odchudzanie
się ten artykuł?