3 min.
Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Przepis na intensywnie czekoladowe brownie z batatów. Zdjęcie: iStock
Brownie z batatów brzmi dla ciebie jak dziwne połączenie? Zastanawiasz się, czy można pogodzić czekoladowy smak i rozpływającą się w ustach konsystencję ze zdrową dietą? Brownie z naszego przepisu stanowi dowód na to, że umiejętnie wybierając składniki, możemy uzyskać fantastyczny smak ciasta.
Nie musisz rezygnować z dbania o zdrową dietę – nawet sięgając po kolejne porcje deseru. Wystarczy, że upieczesz czekoladowe brownie z batatów oraz bogatego w zdrowe tłuszcze awokado. Naturalny miód z powodzeniem zastąpi biały cukier, a ciemne kakao nada wypiekowi pyszny, intensywny smak – i zapewni dostarczenie organizmowi porządnej dawki magnezu.
Właściwości odżywcze brownie z batatów
Bataty, które stanowią główny składnik naszego brownie, pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, a w Europie były znane jeszcze przed pojawieniem się ziemniaków. Ich nazwa – słodkie ziemniaki (od ang. sweet potatos) – jest myląca, bo tak naprawdę te dwa warzywa nie są ze sobą w żaden sposób spokrewnione.
Brownie z batatów to idealny pomysł na ciasto, które nie dość, że dobrze smakuje, to dostarcza całej gamy cennych składników odżywczych. Bataty to jedne z najbardziej wartościowych warzyw. Mają mało kalorii (ok. 85 kcal na 100 g), niski indeks glikemiczny i dużo błonnika. Słodkie ziemniaki to doskonałe źródło magnezu, potasu i wapnia. Mogą poszczycić się największą spośród warzyw zawartością witaminy E, która przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz korzystnie wpływa między innymi na kondycję serca i płodność. Poza tym w batatach znajdziemy witaminę A, C, B2 i PP, a także beta karoten, który nadaje im piękny, pomarańczowy kolor.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Przepis na brownie z batatów i awokado
Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste
Składniki:
- 700 g batatów
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5-6 łyżek ciemnego niesłodzonego kakao
Przygotowanie:
Bataty dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do zimnej, lekko osolonej wody i gotujemy przez 20-30 minut, aż będą miękkie. Rozgniatamy na gładkie puree i zostawimy do wystygnięcia.
Nagrzewamy piekarnik do 180° C. Wykładamy papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Obieramy awokado i miksujemy za pomocą blendera z puree z batatów. Wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz miód. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka, a wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie łączymy z masą.
Gotową masę na brownie z batatów wlewamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez 40-50 minut. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Brownie z batatów gotowe!
Gosia Łaniak – absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste.
Poleć ten przepis miłośnikom brownie
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022