Przejdź do treści

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Brownie z batatów
Przepis na intensywnie czekoladowe brownie z batatów. Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Brownie z batatów brzmi dla ciebie jak dziwne połączenie? Zastanawiasz się, czy można pogodzić czekoladowy smak i rozpływającą się w ustach konsystencję ze zdrową dietą? Brownie z naszego przepisu stanowi dowód na to, że umiejętnie wybierając składniki, możemy uzyskać fantastyczny smak ciasta.

Nie musisz rezygnować z dbania o zdrową dietę – nawet sięgając po kolejne porcje deseru. Wystarczy, że upieczesz czekoladowe brownie z batatów oraz bogatego w zdrowe tłuszcze awokado. Naturalny miód z powodzeniem zastąpi biały cukier, a ciemne kakao nada wypiekowi pyszny, intensywny smak – i zapewni dostarczenie organizmowi porządnej dawki magnezu.

Właściwości odżywcze brownie z batatów

Bataty, które stanowią główny składnik naszego brownie, pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, a w Europie były znane jeszcze przed pojawieniem się ziemniaków. Ich nazwa – słodkie ziemniaki (od ang. sweet potatos) – jest myląca, bo tak naprawdę te dwa warzywa nie są ze sobą w żaden sposób spokrewnione.

Brownie z batatów to idealny pomysł na ciasto, które nie dość, że dobrze smakuje, to dostarcza całej gamy cennych składników odżywczych. Bataty to jedne z najbardziej wartościowych warzyw. Mają mało kalorii (ok. 85 kcal na 100 g), niski indeks glikemiczny i dużo błonnika. Słodkie ziemniaki to doskonałe źródło magnezu, potasu i wapnia. Mogą poszczycić się największą spośród warzyw zawartością witaminy E, która przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz korzystnie wpływa między innymi na kondycję serca i płodność. Poza tym w batatach znajdziemy witaminę A, C, B2 i PP, a także beta karoten, który nadaje im piękny, pomarańczowy kolor.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność
Naturell Czosnek Max Bezzapachowy, 90 kapsułek
17,39 zł
Energia
WIMIN Dobra energia, 30 kaps.
59,00 zł
Zdrowie intymne i seks, Odporność, Good Aging, Energia, Beauty
Wimin Zestaw z dobrym seksem, 30 saszetek
139,00 zł
Energia
Oryal After Party, 18 tabletek
35,97 zł
NOWOŚĆ
Odporność, ElPol
Przecier z owoców bzu czarnego ElPol, 300 ml
19,50 zł
zupa z batatów

Przepis na brownie z batatów i awokado

Zdjęcie: Gosia Łaniak | Modern Taste

Składniki:

  • 700 g batatów
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5-6 łyżek ciemnego niesłodzonego kakao

Przygotowanie:

Bataty dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do zimnej, lekko osolonej wody i gotujemy przez 20-30 minut, aż będą miękkie. Rozgniatamy na gładkie puree i zostawimy do wystygnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 180° C. Wykładamy papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Obieramy awokado i miksujemy za pomocą blendera z puree z batatów. Wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz miód. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka, a wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie łączymy z masą.

Gotową masę na brownie z batatów wlewamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez 40-50 minut. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Brownie z batatów gotowe!


Gosia Łaniak – absolwentka kulturoznawstwa bez pamięci zakochana w fotografii kulinarnej. Miłośniczka aktywności fizycznej. W kuchni niepoprawna hedonistka, poza nią realistka ze skłonnością do snucia wielkich marzeń. Autorka bloga kulinarno-fotograficznego Modern Taste.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Jak poprawić libido? Oto 7 produktów na zwiększenie potencji

Brakuje ci pomysłu na obiad? Przedstawiamy trzy przepisy na vege zupy z różnych stron świata

Idealna przekąska na imprezę – orzeźwiające spring rollsy z krewetkami i pomelo

Ciastka

Ciasteczka z chia – zdrowa alternatywa dla tych kupowanych w sklepie

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

×