2 min.
Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
14.08.2022
Przez żołądek do… łóżka. 8 naturalnych afrodyzjaków idealnych na pobudzającą kolację
14.08.2022
Chcesz pozbyć się „oponki” z brzucha? Wprowadź te pięć zmian, a będzie ci łatwiej osiągnąć cel
14.08.2022
Naleśniki ryżowe z kabaczkiem. Aromatyczne danie w sam raz na sierpień
12.08.2022
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Bataty są świetną alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków. Przewyższają je pod względem wartości odżywczych i są doskonałym źródłem beta-karotenu. Jeśli dodamy do nich ciecierzycę – znakomite źródło białka, brokuły – bogate w błonnik, witaminy i minerały, uzyskamy pyszną bazę sycącego i wartościowego posiłku, który doskonale wzmocni i oczyści nasz organizm.
Słodkie ziemniaki w smaku są faktycznie lekko słodkawe, dlatego jeśli nie chcemy wykorzystać ich w deserze, dobrze przełamać je czymś charakterystycznym, jak np. chilli, cytryną, czosnkiem czy kolendrą. Bataty są zdrowsze od zwykłych ziemniaków. Zawierają substancje, które dobrze wpływają na wzrok i pamięć. Są bogate w witaminy, białko, błonnik, kwas foliowy i minerały. Ponadto mają niski indeks glikemiczny i szybko dają poczucie sytości.
Sałatka z batatami
Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Składniki:
– 1 batat (ok. 400 g)
– 200 g ugotowanej ciecierzycy
– 1 brokuł
– 1 czerwona cebula
– 100 g sera feta
– 1-2 łyżki oleju
– ulubione przyprawy: pieprz, słodka/ostra/wędzona papryka, kurkuma, sól morska
Składniki na dressing:
– 1 łyżka soku z cytryny
– 3 łyżki oleju lnianego
– sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Batata obieramy, kroimy w mniejszą kostkę. Przekładamy, wraz z ugotowaną ciecierzycą i brokułem podzielonym na mniejsze różyczki, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy olej i ulubione przyprawy i dokładnie mieszamy, aby całość pokryła się w miarę równomiernie olejem i przyprawami. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez ok. 25-30 minut, co jakiś czas mieszając. Przekładamy do miseczki, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, ser feta pokrojony w kostkę i delikatnie mieszamy. Sok z cytryny mieszamy z olejem lnianym, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę.
Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.
Polec przepis koleżance. Niech również wypróbuje
Zobacz także
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

13.08.2022
Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022