Przejdź do treści

Twój mózg też chce dobrze zjeść! Czego nie może zabraknąć w diecie dla mózgu?

Dieta dla mózgu. Co jeść, by mieć dobrą pamięć i sprawny umysł?
Dieta dla mózgu. Co jeść, by mieć dobrą pamięć i sprawny umysł? / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać

Często szukacie wskazówek na temat tego, co jeść, gdy zaczynacie trenować, by osiągać lepsze wyniki. A czy pamiętacie o tym, że wasz mózg też zasługuje na chwilę dietetycznej uwagi? Gdy spędzacie osiem godzin przy biurku, a wasze szare komórki rozgrzewają się codziennie do czerwoności, nie wystarczy po prostu jeść. Trzeba odżywiać mózg. Jak to zrobić?

Wyobraźcie sobie, że wasz mózg jest cały czas włączony. Ciężko pracuje siedem dni w tygodniu, dwadzieścia cztery godziny na dobę. Nawet gdy smacznie śpicie w nocy, wasz mózg ma jeszcze trochę pracy do wykonania. Koordynuje bicie serca, prawidłową pracę zmysłów, ale także to, że się w ogóle poruszacie. Mózg steruje całym waszym ciałem. To takie małe centrum dowodzące wszystkimi funkcjami organizmu. Nie możecie go zaniedbywać, musicie mu dostarczyć pełnowartościowego, najwyższej jakości paliwa.

Dieta dla mózgu – czego bezwzględnie unikać?

To, co jecie, wpływa na strukturę i funkcje mózgu, a w konsekwencji na:

  • humor,
  • umiejętność koncentracji,
  • efektywność uczenia się,
  • pamięć.

Jedzenie wysokiej jakości to pokarmy pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy chroniących mózg przed działaniem wolnych rodników, które wytwarzane w nadmiarze mogą uszkodzić jego komórki. Dieta bogata w cukry rafinowane pochodzące z przetworzonej żywności powoduje powstanie stanów zapalnych czy stresu oksydacyjnego. Wiele badań potwierdza wpływ diety bogatej w tego rodzaju cukry na zaburzenie funkcji mózgu i pogorszenie nastroju. Mając gorszy dzień, często chcecie sobie poprawić humor czymś słodkim. Czekoladki, ciasteczka, cukierki, batoniki. A to, niestety, jest błąd! Rzeczywiście nasz mózg żywi się cukrem, ale to węglowodany złożone powinny być dla niego głównym paliwem.

 

W fast foodach, słonych przekąskach, kupnych ciasteczkach i innych słodyczach kryje się jeszcze jedno niebezpieczeństwo – tzw. tłuszcze trans. Wykazano, że te tłuszcze, które powstały podczas chemicznego utwardzania tłuszczów roślinnych metodą uwodornienia, mogą przyczyniać się do rozwoju  choroby Alzheimera. To kolejny argument przemawiający za tym, żeby wyrzucić słodycze i inne niezdrowe przekąski do kosza!

Na szczęście, by zadbać o mózg, nie trzeba wyłącznie eliminować różnych produktów z diety. Badania donoszą, że  mózg w dobrej kondycji można utrzymać przez długi czas, włączając do swojej jadłospisu odpowiednie składniki.

Dieta dla mózgu – czego nie może zabraknąć?

Uwagę powinniście zwrócić na kwasy omega-3 (kwas DHA i EPA). Są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Dlaczego niezbędne? Bo wasz organizm nie może ich syntetyzować samodzielnie. One muszą być dostarczone z dietą. Można powiedzieć, że te tłuszcze po części budują wasz mózg! Kwasy omega-3 są substratem w procesie syntezy tzw. hormonów szczęścia (dopaminy i serotoniny), poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych. Ich niedobory mogą wpłynąć na problemy z nauką, a to może objawiać się problemami z pamięcią i szybkim zmęczeniem. Te „cudotwórcze” kwasy tłuszczowe znajdziecie głównie w:

  • tłustych rybach (makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk, śledź),
  • siemieniu lnianym,
  • orzechach,
  • nasionach chia.

Kolejne w kolejce są witaminy z grupy B, które kryją się np. w:

  • jajach,
  • kaszy gryczanej,
  • orzechach włoskich,
  • zielonych warzywach,
  • roślinach strączkowych.

Można by tak wymieniać bez końca, bo tak naprawdę występują dosyć powszechnie w żywności. Pod lupę warto wziąć witaminę B12. Obowiązkowo suplementować ją muszą przede wszystkim weganie. Witamina B6 i B12 biorą udział w procesie tworzenia neuroprzekaźników. Niedobór tych witamin grozi naprawdę spowolnieniem pracy mózgu, możecie doświadczyć prawdziwej mgły mózgowej. Chyba nie warto ryzykować.

Mózg nie lubi samotności. Anna Błażucka o tym, co niszczy zdrowie głowy

Kolejny ważny dla mózgu związek to lecytyna, związek tłuszczowy, który występuje np. w:

  • jajach,
  • orzechach ziemnych,
  • kiełkach pszenicy,
  • soi.

Zawarta w niej cholina, tzw. witamina B4, wchodzi w skład komórek nerwowych, a także uczestniczy w przekazywaniu pobudzeń nerwowych. Wzmacnia zdolność koncentracji i zapamiętywania, ułatwia uczenie.

O czym jeszcze warto pamiętać? Na pewno o żelazie, które odpowiada za transport tlenu w organizmie oraz uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników. Jego niedobór zmniejsza sprawność umysłową. A tego nie chcemy! Znajdziemy je nie tylko w mięsie, ale także w:

  • roślinach strączkowych,
  • natce pietruszki,
  • maku.

Ucząc się, można podjadać sezam, pestki dyni czy nerkowce, które są także źródłem tego pierwiastka. Pamiętajcie o witaminach przeciwutleniających (A, E, C) i polifenolach zawartych m.in. w owocach jagodowych. Mózg wspierają także cynk (owoce morza i orzechy) i magnez (np. gorzka czekolada)!

No i pamiętajcie, że mózg żywi się cukrem, ale nie tym oczyszczonym, ze śmieciowego jedzenia. Mózg jest wrażliwy na skoki glukozy. Sięgajcie po cukry złożone zawarte w kaszach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, owocach i warzywach.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

zielone warzywa

Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND

W jaki sposób jedzenie pączków poprawia pamięć i usprawnia działanie mózgu? Wyjaśnia neuropsycholożka

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Jedzenie dobre dla mózgu

Lecytyna sojowa (E322) - czym jest i gdzie się ją stosuje?

Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie się ją stosuje?

Pamięć decyduje o tym, co zjemy

Pamięć decyduje o tym, co zjemy. Tłumaczymy, dlaczego tak się dzieje

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

Danie z łososiem

Dieta a depresja. Dietetyczka wymienia składniki, które wpływają na nasz nastrój

Czekolada poprawia koncentrację, obniża stres i ciśnienie krwi

Czekolada poprawia koncentrację. Ale nie każda

Kobieta w kapeluszu i kręconych włosach stoi na targu,patrzy się na nas,, w jednej ręce ma kubek z pomidorami, w drugiej trzyma jednego pomidora zakrywając sobie nim oko

Dieta na lepszą pamięć i koncentrację. Co powinno znaleźć się w naszym menu? Wymieniają dietetycy

seniorzy siedzą na ławce

Demencja dotyczy tylko seniorów? Zadbaj o swój mózg już teraz. Sprawdź, co radzi lekarka Magdalena Jutrzenka

Po co urozmaicać dietę?

Po co urozmaicać dietę?

Przepis na witaminowe koktajle usprawniające pracę mózgu

Masz problemy z koncentracją? Łatwo wpadasz w złość? Zastanów się, czy wystarczająco dużo pijesz. Wody oczywiście!

Potrzebujesz wzmocnienia dla intelektu? Oto 6 produktów poprawiających pracę mózgu

Zaskakująca właściwość soku z buraka

Co cholesterol robi z twoim mózgiem?

Co cholesterol robi z twoim mózgiem?

Ta dieta usprawnia mózg

Ta dieta usprawnia mózg

Masz swoje comfort food?

Masz swoje comfort food?

Cukier jak narkotyk

Cukier jak narkotyk

Mózg chce pić!

Mózg potrzebuje nawodnienia

3 produkty na dobrą pamięć i koncentrację

Dieta na dobrą pamięć i koncentrację. Stek z tuńczyka i sałatka szpinakowo-truskawkowa

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”