Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy
![Tekst o rozgrzewającej zupie z soczewicy na zimę. Na zdjęciu: Dwie miski zupy z nasionami na wierzchu - HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/przepis-na-zupe-z-soczewicy1.jpg)
się ten artykuł?
Gdy poranki są zimne i ciemne, kaloryfery pracują pełną parą, a pogoda nie zachęca do wyjścia z domu, to znak, że trzeba też pomyśleć o ogrzewaniu wewnętrznym. Najlepiej postawić na pyszne zupy!
Jej wysokość soczewica
By nasz nastrój nie spadł równie szybko jak temperatura nocą, musimy zadbać o odpowiednio zmodyfikowane, energetyczne menu. Jedną z głównych ról powinny odegrać w nim strączki – dania z ich udziałem są supersycące, rozgrzewające i niesamowicie zdrowe. Jeśli omijacie groch i fasolę szerokim łukiem z obawy przed żołądkową rewolucją, sięgnijcie po soczewicę. Najlepiej po czerwoną, pomarańczową lub żółtą – pozbawiona łuski, jest o wiele łatwiej trawiona przez nasz układ pokarmowy.
Ze względu na dość łagodny smak wspaniale sprawdza się w większości zimowych zup, świetnie zagęszcza gulasze, dopełnia zapiekanki i sałatki. Ugotowana i zmielona będzie bazą pysznego farszu do wegetariańskich pierogów czy pastą do chleba. Nie trzeba jej namaczać i szybko się gotuje. Jest strączkiem tanim i bardzo wdzięcznym, choć w naszej polskiej kuchni wciąż niezbyt popularnym, w przeciwieństwie do kuchni Bliskiego Wschodu.
Soczewicą powinny zainteresować się w szczególności kobiety i osoby walczące z anemią – jej ziarenka są skarbnicą ważnego dla nas żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Poza tym soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny, zawiera dużo białka i błonnika, więc syci na długo i wspomaga odchudzanie. By zachować w niej jak najwięcej wartości odżywczych i cały smak, pamiętajmy, by solić ją dopiero pod koniec gotowania!
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z trawą cytrynową, mlekiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni
Zdjęcie: Marta Winiarska
Zupa z czerwonej soczewicy – składniki:
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 1 biała cebula
– 2 ząbki czosnku
– kawałek imbiru (ok. 1 cm)
– 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– łyżeczka mielonej ostrej papryki
– łyżeczka mielonej kolendry
– 2 łodyżki suszonej trawy cytrynowej
– ok. 8-10 suszonych liści limonki kaffir
– 2 łyżki sosu sojowego
– 250 ml mleczka kokosowego
– puszka pomidorów
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz
do podania:
– prażone pestki dyni lub słonecznika
– gęsty jogurt
– grzanki lub chlebek naan
– pikantna oliwa
Zupa z czerwonej soczewicy – przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, siekamy czosnek i imbir. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy 2-3 minuty, by zmiękła. Następnie dodajemy czosnek, imbir i przyprawy (kmin, ostrą paprykę, kolendrę, trawę cytrynową i liście limonki). Smażymy minutę i przekładamy całość do garnka.
Wsypujemy soczewicę, dodajemy pomidory w puszce, dolewamy ok. 2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut (by soczewica zmiękła i się rozpadła). Wyjmujemy z garnka liście limonki i blendujemy składniki na gładki krem. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem do smaku i podgrzewamy.
Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni, oliwą, grzankami lub chlebkiem naan. Smacznego!
Marta Winiarska – pasjonatka zdrowego jedzenia i alternatywnych smaków. Gotuje, fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka.
Zobacz także
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/02/6tag-3322016630-1839058679204448991_3322016630-850x638.jpg)
„Każda roślina jest cenna i użyteczna. Dotyczy to również tych uznawanych za niepożądane na trawnikach czy w ogrodach”
![avocado](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2017/11/istock-1013758130-850x425.jpg)
Awokado dla urody. 7 zastosowań awokado dla ciała
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/08/brooke-cagle-qj1j4hodnti-unsplash-1-850x425.jpg)
„Czarci pazur, czyli diabelsko skuteczna roślina. Doskonale sprawdza się w leczeniu kręgosłupa, uśmierza bóle mięśni i kości” – mówi dietetyczka dr Grażyna Pająk
Polecamy
![Na zdjęciu Lidia Bawolska, autorka książki "Kuchnia pełna warzyw"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/lidia-3-kopia-850x515.jpg)
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/idealne-jajko-w-koszulce-przepis-850x567.jpg)
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2017/07/istock-949503958-1-850x425.jpg)
Bób – pożywny dodatek do obiadu. Jakie właściwości w sobie skrywa?
![Michał Korkosz "Rozkoszny"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/11/premiera-ksiazki-michala-korkosza-rozkosznego-hello-zdrowie-fot-kuba-celej-850x567.jpg)