Przejdź do treści

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Zdjęcie: Marta Winiarska | www.eateasy.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA
Masz niedoczynność tarczycy i zaburzony lipidogram? Sprawdź, z czego to może wynikać i kiedy pojawia się powód do niepokoju
Zaburzony lipidogram przy niedoczynności tarczycy? Dietetyczka wyjaśnia, skąd ten problem
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie
Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek
Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Gdy poranki są zimne i ciemne, kaloryfery pracują pełną parą, a pogoda nie zachęca do wyjścia z domu, to znak, że trzeba też pomyśleć o ogrzewaniu wewnętrznym. Najlepiej postawić na pyszne zupy!

 

Jej wysokość soczewica

By nasz nastrój nie spadł równie szybko jak temperatura nocą, musimy zadbać o odpowiednio zmodyfikowane, energetyczne menu. Jedną z głównych ról powinny odegrać w nim strączki – dania z ich udziałem są supersycące, rozgrzewające i niesamowicie zdrowe. Jeśli omijacie groch i fasolę szerokim łukiem z obawy przed żołądkową rewolucją, sięgnijcie po soczewicę. Najlepiej po czerwoną, pomarańczową lub żółtą – pozbawiona łuski, jest o wiele łatwiej trawiona przez nasz układ pokarmowy.

Ze względu na dość łagodny smak wspaniale sprawdza się w większości zimowych zup, świetnie zagęszcza gulasze, dopełnia zapiekanki i sałatki. Ugotowana i zmielona będzie bazą pysznego farszu do wegetariańskich pierogów czy pastą do chleba. Nie trzeba jej namaczać i szybko się gotuje. Jest strączkiem tanim i bardzo wdzięcznym, choć w naszej polskiej kuchni wciąż niezbyt popularnym, w przeciwieństwie do kuchni Bliskiego Wschodu.

Soczewicą powinny zainteresować się w szczególności kobiety i osoby walczące z anemią – jej ziarenka są skarbnicą ważnego dla nas żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Poza tym soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny, zawiera dużo białka i błonnika, więc syci na długo i wspomaga odchudzanie. By zachować w niej jak najwięcej wartości odżywczych i cały smak, pamiętajmy, by solić ją dopiero pod koniec gotowania!

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z trawą cytrynową, mlekiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni

przepis-na-zupe-z-soczewicy

Zdjęcie: Marta Winiarska

Zupa z czerwonej soczewicy – składniki:

– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 1 biała cebula
– 2 ząbki czosnku
– kawałek imbiru (ok. 1 cm)
– 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
– łyżeczka mielonej ostrej papryki
– łyżeczka mielonej kolendry
– 2 łodyżki suszonej trawy cytrynowej
– ok. 8-10 suszonych liści limonki kaffir
– 2 łyżki sosu sojowego
– 250 ml mleczka kokosowego
– puszka pomidorów
– oliwa z oliwek
– sól i pieprz

do podania:

– prażone pestki dyni lub słonecznika
– gęsty jogurt
– grzanki lub chlebek naan
– pikantna oliwa

zupa z batatów

Zupa z czerwonej soczewicy – przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, siekamy czosnek i imbir. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy 2-3 minuty, by zmiękła. Następnie dodajemy czosnek, imbir i przyprawy (kmin, ostrą paprykę, kolendrę, trawę cytrynową i liście limonki). Smażymy minutę i przekładamy całość do garnka.

Wsypujemy soczewicę, dodajemy pomidory w puszce, dolewamy ok. 2 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut (by soczewica zmiękła i się rozpadła). Wyjmujemy z garnka liście limonki i blendujemy składniki na gładki krem. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem do smaku i podgrzewamy.

Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni, oliwą, grzankami lub chlebkiem naan. Smacznego!

Marta Winiarska – pasjonatka zdrowego jedzenia i alternatywnych smaków. Gotuje, fotografuje, ćwiczy, podróżuje, narzeka.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Czy spożycie soi wpływa na pracę tarczycy? Odpowiada dr Damian Parol

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Fetapasta

Fenomen receptury #fetapasta. Podbija serca (i podniebienia!) milionów ludzi na całym świecie

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?