Przejdź do treści

Owsianka wytrawna. Przepis na odżywczą wytrawną owsiankę

Owsianka w wersji wytrawnej
Owsianka wytrawna w stylu bliskowschodnim. Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Bób - jak gotować, żeby go nie zmarnować?
„Nigdy w kulinarnym życiu nie róbcie tego bobowi”. Sylwia Majcher wyjaśnia, jak gotować bób, żeby go nie zmarnować
Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości
Napój, sok czy nektar – co jest zdrowsze?
5 produktów, które pomogą przetrwać upały
Chia fresca - lemoniada z nasionami chia
Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Owsianka wytrawna to świetny i szybki sposób na zdrowe rozpoczęcie każdego dnia. Zwykle do płatków dodajemy owoce, miód albo orzechy. A co powiesz na wytrawną owsiankę w wersji z aromatycznymi przyprawami? Zamiast typowych płatków owsianych użyliśmy kaszy bulgur. Do owsianki wytrawnej dodaliśmy miękkie, dojrzałe awokado, chrupiącą rzodkiewkę oraz delikatnego łososia. Pycha!

Kasza – baza naszej owsianki wytrawnej

O kaszach świat na chwilę zapomniał. Na szczęście to już przeszłość i od jakiegoś czasu zaczynamy doceniać ich walory smakowe i wartości odżywcze. My jako bazę naszej owsianki wytrawnej wybraliśmy bulgur.

Bulgur jest jedną z najstarszych kasz. Pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu. Ma niski indeks glikemiczny i małą ilość tłuszczu. Brzmi idealnie? To nie wszystko. Dzięki bulgurowi nasza wytrawna owsianka zapewnia sytość na kilka godzin (wszystko za sprawą kombinacji węglowodanów złożonych, białka i błonnika). Co więcej, kasza zawiera chrom, żelazo, wapno, magnez i kwas foliowy. Jest bogata w witaminy z grupy B.

Zdrowe tłuszcze w owsiance wytrawnej

Awokado coraz częściej występuje na polskich talerzach. To bardzo dobrze, bo jest niezwykle odżywczym produktem! Przede wszystkim jest znane z zawartości zdrowego tłuszczu, dzięki któremu nasza owsianka wytrawna pozytywnie wpłynie m.in. na układ krążenia i układ nerwowy. Jakie korzyści będzie miało uwzględnienie awokado w owsiance? Spożywanie tego owocu obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zawiera błonnik i mnóstwo witamin.

Łosoś zawiera zdrowe tłuszcze (przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3) i witaminy. Jeśli wolisz inną rybę wędzoną, możesz spróbować owsianki wytrawnej z makrelą albo pstrągiem.

Najlepsze dodatki do owsianki wytrawnej

Owsianka wytrawna z naszego przepisu poza bazą w postaci kaszy, awokado i łososia zawiera także dodatki, które jeszcze bardziej poprawią jej smak:

  • rzodkiewki – lekko zaostrzą smak wytrawnej owsianki i dodadzą jej chrupkości; poza tym są dobrym źródłem witaminy C – przeciwutleniacza, który zmniejsza ryzyko wielu tzw. chorób cywilizacyjnych,
  • sok z cytryny – wzbogaci smak owsianki o lekką nutę kwasowości,
  • kolendra i czarnuszka – dzięki nim owsianka wytrawna nabierze oryginalnego aromatu charakterystycznego dla kuchni bliskowschodnich.

Sprawdź bulgurową owsiankę w wersji wytrawnej i odmień swoje śniadanie!

Przepis na wytrawną owsiankę z kaszy bulgur

Zdjęcie: masz.talerz

Zdjęcie: masz.talerz

Składniki (dla dwóch osób):

  •  ok. 14 łyżek kaszy bulgur
  • jedno awokado
  • 6 rzodkiewek
  • kilka plasterków łososia wędzonego
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka listków świeżej kolendry
  • szczypta czarnuszki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, dodaj szczyptę soli. Awokado obierz i pokrój w plasterki, tak samo zrób z rzodkiewkami. Łososia porwij na kawałki. Ugotowaną kaszę podawaj z awokado, łososiem, rzodkiewkami, szczyptą soli, czarnuszką i świeżą kolendrą. Całość skrop sokiem z cytryny.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sadzone jajka na patelni

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?