Przejdź do treści

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami / Zdjęcie: masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czarna soczewica, inaczej beluga, jest najzdrowszą z soczewic. Ma wspaniale właściwości odżywcze i zdrowotne, zawiera dużo białka i jest świetną alternatywą mięsa dla wegan i wegetarian. Przepisy na jej wykorzystanie w kuchni można mnożyć! My proponujemy pyszny obiad z pomidorami.

Czarna soczewica – właściwości odżywcze

Czarna soczewica, czyli beluga (po angielsku black lentils) z wyglądu nieco przypomina kawior.  Osoby niejedzące mięsa doskonale wiedzą, że warto po nią sięgać, bo zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Takie białko może być doskonałą alternatywą dla białka zwierzęcego. Czarna soczewica doskonale nadaje się na wegański obiad czy kolację: można z niej zrobić kotlety, pasztet, pastę  do smarowania kanapek.

Beluga to także źródło wielu witamin i mikroelementów, wśród których są:

Czarna soczewica – właściwości zdrowotne

Warto włączyć czarną soczewicę do codziennej diety, bo obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu. Regularne jej spożywanie zapobiega chorobom serca i układu krążenia.

Dodatkowo beluga syci i wypełnia żołądek na długie godziny, a to dzięki zawartości błonnika.

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Czarna soczewica z pomidorami – wypróbuj przepis

Czarna soczewica w przeciwieństwie do swoich sióstr w gotowaniu nie rozpada się tak łatwo.  Dodamy do niej pomidory – podłużne, okrągłe, czerwone, malinowe i żółte, te ogromne i „na raz”. Dzięki pieczeniu stają się słodkie, rozpływające w ustach.  Mięta i rozmaryn wzbogacą smak, a czosnek sprawi, że całość nabierze charakteru. Spróbuj sama!

Chociaż w naszym daniu królują pomidory, to dzięki zawartości soczewicy jest ono wyjątkowe.

Składniki:

  • 100 g czarnej soczewicy
  • 3-4 średniej wielkości ulubione pomidory
  • garść pomidorów koktajlowych
  • pół gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 400-600 ml bulionu warzywnego
  • kilka listków mięty albo bazylii

Przygotowanie:

Pomidory umyj i przekrój na pół.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Skrop olejem, natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem i roztartym w dłoniach, pociętym rozmarynem.

czarna-soczewica-pieczonaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza. W tym czasie ugotuj czarną soczewicę (nie namacza się jej przed gotowaniem, które trwa około 25 minut). Zagotuj bulion, dodaj soczewicę i gotuj, aż będzie prawie miękka. Odcedź i dodaj do pomidorów.

pomidory-pieczone-z-soczewicaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz jeszcze przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawaj z listkami mięty. Smacznego!

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: