Przejdź do treści

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami / Zdjęcie: masz.talerz
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Czarna soczewica, inaczej beluga, jest najzdrowszą z soczewic. Ma wspaniale właściwości odżywcze i zdrowotne, zawiera dużo białka i jest świetną alternatywą mięsa dla wegan i wegetarian. Przepisy na jej wykorzystanie w kuchni można mnożyć! My proponujemy pyszny obiad z pomidorami.

Czarna soczewica – właściwości odżywcze

Czarna soczewica, czyli beluga (po angielsku black lentils) z wyglądu nieco przypomina kawior.  Osoby niejedzące mięsa doskonale wiedzą, że warto po nią sięgać, bo zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka roślinnego. Takie białko może być doskonałą alternatywą dla białka zwierzęcego. Czarna soczewica doskonale nadaje się na wegański obiad czy kolację: można z niej zrobić kotlety, pasztet, pastę  do smarowania kanapek.

Beluga to także źródło wielu witamin i mikroelementów, wśród których są:

Czarna soczewica – właściwości zdrowotne

Warto włączyć czarną soczewicę do codziennej diety, bo obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu. Regularne jej spożywanie zapobiega chorobom serca i układu krążenia.

Dodatkowo beluga syci i wypełnia żołądek na długie godziny, a to dzięki zawartości błonnika.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Czarna soczewica z pomidorami – wypróbuj przepis

Czarna soczewica w przeciwieństwie do swoich sióstr w gotowaniu nie rozpada się tak łatwo.  Dodamy do niej pomidory – podłużne, okrągłe, czerwone, malinowe i żółte, te ogromne i „na raz”. Dzięki pieczeniu stają się słodkie, rozpływające w ustach.  Mięta i rozmaryn wzbogacą smak, a czosnek sprawi, że całość nabierze charakteru. Spróbuj sama!

Chociaż w naszym daniu królują pomidory, to dzięki zawartości soczewicy jest ono wyjątkowe.

Składniki:

  • 100 g czarnej soczewicy
  • 3-4 średniej wielkości ulubione pomidory
  • garść pomidorów koktajlowych
  • pół gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 400-600 ml bulionu warzywnego
  • kilka listków mięty albo bazylii

Przygotowanie:

Pomidory umyj i przekrój na pół.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Poukładaj w naczyniu żaroodpornym. Skrop olejem, natrzyj czosnkiem, solą, pieprzem i roztartym w dłoniach, pociętym rozmarynem.

czarna-soczewica-pieczonaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza. W tym czasie ugotuj czarną soczewicę (nie namacza się jej przed gotowaniem, które trwa około 25 minut). Zagotuj bulion, dodaj soczewicę i gotuj, aż będzie prawie miękka. Odcedź i dodaj do pomidorów.

pomidory-pieczone-z-soczewicaZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz jeszcze przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podawaj z listkami mięty. Smacznego!

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Garcinia cambogia – czym jest i kiedy ją stosować? Czy to środek dla każdego?

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze

pizza z awokado

Domowa pizza z awokado. Zobacz przepis na to niskokaloryczne szaleństwo

Omlet na patelni, obok leżą pomidory i papryka

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Pasta z fasoli na patelni

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Klaudia Halejcio zapowiedziała walkę ze "zbędnymi kilogramami", prezentując nienaganną sylwetkę .Internauci nie zostawili na niej suchej nitki

Klaudia Halejcio zapowiedziała walkę ze „zbędnymi kilogramami”, prezentując nienaganną sylwetkę. „To żart?” – pytają internauci

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Johimbina – jak działa na organizm i kto może ją stosować?

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki. Idealny na zimę

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

świąteczne ciasteczka

Świąteczne zasady na mniejsze zło. Jak jeść, by się nie przejeść?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym

Buraczana bruschetta z serkiem migdałowym. Smakuje bombowo!

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Tych rzeczy nie jedz przed randką! Sprawdź naszą czarną listę

×