Przejdź do treści

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Źródło iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat
Bliny z wędzonym łososiem i śmietankowym serem czy świderki z pieczonymi warzywami i oliwkami? Sprawdź przepisy bez glutenu, pszenicy i nabiału!
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Dynia, ta pomarańczowa piękność świetnie wypada w roli głównego dania, zupy czy deseru. Dynia ma wiele wartości odżywczych i leczniczych. Sprawdź, co fajnego można zrobić z dynią.

Dynia, bogata w beta-karoten, dostarcza nam wiele cennych witamin i minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo, wapń, witaminy A,B1, B2, C, E i K. Jest bogata w białko, kwasy organiczne, pektyny i celulozę, ułatwiającą przesuwanie się treści pokarmowej, przez co zapobiega zaparciom. Ma właściwości oczyszczające organizm z nadmiaru wody, działa odkwaszająco oraz wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto jest niskokaloryczna (10 dag to zaledwie 28 kcal) i lekkostrawna, zatem można ją jeść do woli.

Przygotowaliśmy dla was 7 przepisów na każdą porę dnia, w których dynia sprawdzi się idealnie.

Owsianka na słono z pieczoną dynią i rozmarynem

Źródło iStock

Składniki:

4 łyżki płatków owsianych górskich

½ łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego

1 szklanka wody

1 łyżka pestek dyni

¼ łyżeczki czarnuszki

100 g dyni

½ łyżeczki oleju rzepakowego

Pieprz

1 łodyga rozmarynu

1 plaster sera brie

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane jedynie moczymy w ciepłej wodzie lub gotujemy na wodzie. Dynię kroimy, smarujemy olejem i pieczemy do miękkości. Wszystkie składniki łączymy i na wierzchu posypujemy serem brie; można go wmieszać do owsianki

Przepis znaleziony w książce pt.: „Jelito drażliwe. Leczenie dietą” Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Pobudzający krem z dyni z pestkami

Źródło iStock

Składniki:

1 łyżka masła klarowanego dobrej jakości (najlepiej domowego)

1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach

1 drobno poszatkowany ząbek czosnku

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

Drobno poszatkowana czerwona papryczka chilli (z pestkami lub bez) do smaku

2 poszatkowane szalotki

250g dyni Hokkaido ze skórką pokrojonej w większą kostkę

400 ml wrzątku

150 ml passaty pomidorowej (bez kwasku cytrynowego, najlepiej ze szklanej butelki)

1-2 łyżeczki ziół prowansalskich

½ łyżeczki słodkiej papryki w czosnku

2 łyżki sosu sojowego dobrej jakości (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków, m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)

Świeżo mielony pieprz do smaku

Do podania:

Poszatkowana natka pietruszki

Uprażona na suchej patelni garść pestek dyni

Sposób przygotowania:

Na maśle klarowanym podsmażamy kmin rzymski, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy zmieszany czosnek z imbirem oraz chilli. Podsmażamy, aż wydobędzie się aromat. Uważamy, aby nie przypalić przypraw. Dodajemy szalotki i po chwili dodajemy dynię. Wlewamy wrzątek. Gotujemy na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy passatę, zioła prowansalskie, paprykę w proszku, sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Podajemy przybrane natką pietruszki i posypane pestkami dyni.

Przepis znaleziony w książce pt.: „Depresja. Jedzenie, które leczy”, Karolina i Maciej Szaciłło

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Curry indyjskie z dynią, ciecierzycą i szpinakiem

Źródło iStock

Składniki:

15 łyżek ugotowanej ciecierzycy

1 cebula

1 plaster imbiru

1 ząbek czosnku

300 g dyni

½ szklanki passaty pomidorowej

1 garść szpinaku

10 pomidorków koktajlowych

6 łyżek ugotowanego ryżu brązowego

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka kurkumy

2 listki kolendry

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1 łyżeczka kardamonu

Sproszkowana papryczka chilli

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni przez kilka minut podprażamy przyprawy. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, posiekane czosnek i cebulę, szpinak oraz passatę. Dusimy w 10 minut. Dodajemy ciecierzycę, posypujemy kolendrą i podajemy z ryżem.

Przepis znaleziony w książce pt.: „ Insulinooporność. Leczenie dietą”, H. Stolińska-Fiedorowicz

Burgery z dyni, kaszy jaglanej i quinoa

vegan millet black bean pumpkin burgers on a dark wood backgroundthe toning. selective focus.

Źródło iStock

Składniki:

3 łyżki komosy ryżowej

2 łyżki oliwy z oliwek

Rozmaryn

Tymianek

Sól, mielony czarny pieprz

Mielona słodka papryka

Cząber

1 plaster selera korzeniowego

1 średnia pietruszka

2 łyżeczki natki pietruszki

200 g dyni

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie mielimy blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa. Mieszamy ugotowaną komosę, przyprawy i zioła oraz starte na tarce i uprzednio podsmażone warzywa. Z gotowanej masy formujemy burgery, układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Odwracamy na drugą stronę i pieczemy przez jeszcze ok. 10 minut.

Przepis znaleziony w książce pt.: „Jelito drażliwe. Leczenie dietą” Hanna Stolińska-Fiedorowicz

kobieta

Racuszki z dyni i cukinii

Źródło iStock

Składniki:

1 mały pomidor

1 łyżeczka pestek dyni

1/3 cukinii

1 plaster dyni

1 łyżeczka płatków owsianych

2 łyżki mąki owsianej

1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię ścieramy na tarce o dużych otworach, dodajemy płatki z dodatkiem wody (aby powstała  odpowiednia konsystencja), mąkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię skropioną oliwą z oliwek nakładamy cienką warstwę ciasta i smażymy na złocisty kolor z obu stron (możemy zapiec racuszki w piekarniku).

Przepis znaleziony w książce pt.: „ Insulinooporność. Leczenie dietą”, H. Stolińska – Fiedorowicz

Sałatka dyniowa

sałatka dyniowa ze szpinakiem, podana na talerzu, na którym leży widelec. Wszystko na czarnym tle

Źródło iStock

Składniki:

200g dyni pokrojonej w kostkę

1 szklanka ugotowanego pęczaku

2 szklanki świeżego szpinaku

100 sera feta

2 łyżki orzechów włoskich

2 łyżeczki owoców goji lub suszonych jagód albo aronii (bez cukru)

2 łyżeczki oliwy

Przyprawy: sól kłodawska, pieprz, papryka ostra i słodka

Sos miodowo-musztardowy: 1 łyżka musztardy + 2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka miodu (wszystko dokładnie wymieszać)

Sposób przygotowania:

Dynię przypraw i wymieszaj z oliwą, ułóż na patelni grillowej i grilluj przez 5 minut. Do ugotowanej kaszy dodaj szpinak, dynię oraz orzechy i wymieszaj delikatnie. Wsyp pokruszoną fetę, polej sosem i posyp suszonymi owocami.

Przepis znaleziony w książce pt.: „Zdrowa od nowa”, M. Makarowska, K. Borkowska-Mękarska, I. Xiężopolska-Krzyżańska

talerz zdrowego jedzenia

Sernik dyniowy z orzechami pekan

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki na spód:

1 op. czekoladowych ciastek zbożowych

15 szt. daktyli (namoczonych)

2 łyżki mocnej kawy sypanej

2-3 łyżki oleju kokosowego

Garść orzechów pekan

masa sernikowa:

750 g twarogu na sernik

450 g puree z dyni Hokkaido

250 g serka mascarpone

190 g drobnego cukru do wypieków

3 jajka

3 żółtka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)

dekoracja:

 200 g gęstej śmietany 18%

100 g cukru pudru

4 łyżki musu z dyni

Sposób przygotowania:

Dynię dzielimy na pół, usuwamy pestki i pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie studzimy, wydrążamy upieczony miąższ i blendujemy go na gładko. By uzyskać mus, łączymy puree z wodą i jeszcze dokładniej blendujemy całość.

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. W tym czasie przygotowujemy spód z kruszonych ciasteczek i pozostałych składników. Umieszczamy je w rozdrabniaczu, dodajemy olej kokosowy i również miksujemy na gładką, lepką masę.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spód oraz boki (wysokość ok. 2-3 cm.) wykładamy ciasteczkową  masę. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Całość wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu. Po wstawieniu obniżamy temperaturę pieczenia do 150 stopni. Taki zabieg zapewni, że sernik nie wyrośnie, a potem nie opadnie, a pozostanie puszysty. Pieczemy przez 1,5 godziny, a następnie stopniowo studzimy. Najpierw uchylamy wyłączony już piekarnik (ok. 30 min.), a potem studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie sernik schładzamy kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. Przed podaniem przygotowujemy polewę śmietanową z musem z dyni. W tym celu łączymy  śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy ją na wierzch sernika. Na środek wykładamy mus z dyni, który wcześniej miksujemy na gładko z dodatkiem 2 łyżek wody. Sernik świetnie sprawdzi się również podany w klasyczny sposób, bez śmietanowej polewy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Zimowa buddha bowl z jarmużem. Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

Suszone jabłka – genialna przekąska zamiast chipsów

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Owsiane pralinki

Owsiane pralinki – na święta idealne

Kiszone buraki. I moc jest z wami!

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Jadalne prezenty: gwiazdkowe muffiny czekoladowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

pierniczki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Pieczone zimowe owoce

pijąca kobieta

Przemarznięta? Te napoje zimą rozgrzeją twój organizm skuteczniej niż herbata i kawa

Zupa marchewkowa

Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą. Sprawdź przepis

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×