Przejdź do treści

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Źródło iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Dynia, ta pomarańczowa piękność świetnie wypada w roli głównego dania, zupy czy deseru. Dynia ma wiele wartości odżywczych i leczniczych. Sprawdź, co fajnego można zrobić z dynią.

Dynia, bogata w beta-karoten, dostarcza nam wiele cennych witamin i minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo, wapń, witaminy A,B1, B2, C, E i K. Jest bogata w białko, kwasy organiczne, pektyny i celulozę, ułatwiającą przesuwanie się treści pokarmowej, przez co zapobiega zaparciom. Ma właściwości oczyszczające organizm z nadmiaru wody, działa odkwaszająco oraz wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto jest niskokaloryczna (10 dag to zaledwie 28 kcal) i lekkostrawna, zatem można ją jeść do woli.

Przygotowaliśmy dla was 7 przepisów na każdą porę dnia, w których dynia sprawdzi się idealnie.

Owsianka na słono z pieczoną dynią i rozmarynem

Źródło iStock

Składniki:

4 łyżki płatków owsianych górskich

½ łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego

1 szklanka wody

1 łyżka pestek dyni

¼ łyżeczki czarnuszki

100 g dyni

½ łyżeczki oleju rzepakowego

Pieprz

1 łodyga rozmarynu

1 plaster sera brie

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane jedynie moczymy w ciepłej wodzie lub gotujemy na wodzie. Dynię kroimy, smarujemy olejem i pieczemy do miękkości. Wszystkie składniki łączymy i na wierzchu posypujemy serem brie; można go wmieszać do owsianki

Przepis znaleziony w książce pt.: „Jelito drażliwe. Leczenie dietą” Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Pobudzający krem z dyni z pestkami

Źródło iStock

Składniki:

1 łyżka masła klarowanego dobrej jakości (najlepiej domowego)

1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach

1 drobno poszatkowany ząbek czosnku

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

Drobno poszatkowana czerwona papryczka chilli (z pestkami lub bez) do smaku

2 poszatkowane szalotki

250g dyni Hokkaido ze skórką pokrojonej w większą kostkę

400 ml wrzątku

150 ml passaty pomidorowej (bez kwasku cytrynowego, najlepiej ze szklanej butelki)

1-2 łyżeczki ziół prowansalskich

½ łyżeczki słodkiej papryki w czosnku

2 łyżki sosu sojowego dobrej jakości (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków, m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)

Świeżo mielony pieprz do smaku

Do podania:

Poszatkowana natka pietruszki

Uprażona na suchej patelni garść pestek dyni

Sposób przygotowania:

Na maśle klarowanym podsmażamy kmin rzymski, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy zmieszany czosnek z imbirem oraz chilli. Podsmażamy, aż wydobędzie się aromat. Uważamy, aby nie przypalić przypraw. Dodajemy szalotki i po chwili dodajemy dynię. Wlewamy wrzątek. Gotujemy na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy passatę, zioła prowansalskie, paprykę w proszku, sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Podajemy przybrane natką pietruszki i posypane pestkami dyni.

Przepis znaleziony w książce pt.: „Depresja. Jedzenie, które leczy”, Karolina i Maciej Szaciłło

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Curry indyjskie z dynią, ciecierzycą i szpinakiem

Źródło iStock

Składniki:

15 łyżek ugotowanej ciecierzycy

1 cebula

1 plaster imbiru

1 ząbek czosnku

300 g dyni

½ szklanki passaty pomidorowej

1 garść szpinaku

10 pomidorków koktajlowych

6 łyżek ugotowanego ryżu brązowego

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka kurkumy

2 listki kolendry

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1 łyżeczka kardamonu

Sproszkowana papryczka chilli

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni przez kilka minut podprażamy przyprawy. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, posiekane czosnek i cebulę, szpinak oraz passatę. Dusimy w 10 minut. Dodajemy ciecierzycę, posypujemy kolendrą i podajemy z ryżem.

Przepis znaleziony w książce pt.: „ Insulinooporność. Leczenie dietą”, H. Stolińska-Fiedorowicz

Burgery z dyni, kaszy jaglanej i quinoa

vegan millet black bean pumpkin burgers on a dark wood backgroundthe toning. selective focus.

Źródło iStock

Składniki:

3 łyżki komosy ryżowej

2 łyżki oliwy z oliwek

Rozmaryn

Tymianek

Sól, mielony czarny pieprz

Mielona słodka papryka

Cząber

1 plaster selera korzeniowego

1 średnia pietruszka

2 łyżeczki natki pietruszki

200 g dyni

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie mielimy blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa. Mieszamy ugotowaną komosę, przyprawy i zioła oraz starte na tarce i uprzednio podsmażone warzywa. Z gotowanej masy formujemy burgery, układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Odwracamy na drugą stronę i pieczemy przez jeszcze ok. 10 minut.

Przepis znaleziony w książce pt.: „Jelito drażliwe. Leczenie dietą” Hanna Stolińska-Fiedorowicz

kobieta

Racuszki z dyni i cukinii

Źródło iStock

Składniki:

1 mały pomidor

1 łyżeczka pestek dyni

1/3 cukinii

1 plaster dyni

1 łyżeczka płatków owsianych

2 łyżki mąki owsianej

1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię ścieramy na tarce o dużych otworach, dodajemy płatki z dodatkiem wody (aby powstała  odpowiednia konsystencja), mąkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię skropioną oliwą z oliwek nakładamy cienką warstwę ciasta i smażymy na złocisty kolor z obu stron (możemy zapiec racuszki w piekarniku).

Przepis znaleziony w książce pt.: „ Insulinooporność. Leczenie dietą”, H. Stolińska – Fiedorowicz

Sałatka dyniowa

sałatka dyniowa ze szpinakiem, podana na talerzu, na którym leży widelec. Wszystko na czarnym tle

Źródło iStock

Składniki:

200g dyni pokrojonej w kostkę

1 szklanka ugotowanego pęczaku

2 szklanki świeżego szpinaku

100 sera feta

2 łyżki orzechów włoskich

2 łyżeczki owoców goji lub suszonych jagód albo aronii (bez cukru)

2 łyżeczki oliwy

Przyprawy: sól kłodawska, pieprz, papryka ostra i słodka

Sos miodowo-musztardowy: 1 łyżka musztardy + 2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka miodu (wszystko dokładnie wymieszać)

Sposób przygotowania:

Dynię przypraw i wymieszaj z oliwą, ułóż na patelni grillowej i grilluj przez 5 minut. Do ugotowanej kaszy dodaj szpinak, dynię oraz orzechy i wymieszaj delikatnie. Wsyp pokruszoną fetę, polej sosem i posyp suszonymi owocami.

Przepis znaleziony w książce pt.: „Zdrowa od nowa”, M. Makarowska, K. Borkowska-Mękarska, I. Xiężopolska-Krzyżańska

Zdrowa sałatka

Sernik dyniowy z orzechami pekan

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki na spód:

1 op. czekoladowych ciastek zbożowych

15 szt. daktyli (namoczonych)

2 łyżki mocnej kawy sypanej

2-3 łyżki oleju kokosowego

Garść orzechów pekan

masa sernikowa:

750 g twarogu na sernik

450 g puree z dyni Hokkaido

250 g serka mascarpone

190 g drobnego cukru do wypieków

3 jajka

3 żółtka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)

dekoracja:

 200 g gęstej śmietany 18%

100 g cukru pudru

4 łyżki musu z dyni

Sposób przygotowania:

Dynię dzielimy na pół, usuwamy pestki i pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie studzimy, wydrążamy upieczony miąższ i blendujemy go na gładko. By uzyskać mus, łączymy puree z wodą i jeszcze dokładniej blendujemy całość.

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. W tym czasie przygotowujemy spód z kruszonych ciasteczek i pozostałych składników. Umieszczamy je w rozdrabniaczu, dodajemy olej kokosowy i również miksujemy na gładką, lepką masę.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spód oraz boki (wysokość ok. 2-3 cm.) wykładamy ciasteczkową  masę. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Całość wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu. Po wstawieniu obniżamy temperaturę pieczenia do 150 stopni. Taki zabieg zapewni, że sernik nie wyrośnie, a potem nie opadnie, a pozostanie puszysty. Pieczemy przez 1,5 godziny, a następnie stopniowo studzimy. Najpierw uchylamy wyłączony już piekarnik (ok. 30 min.), a potem studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie sernik schładzamy kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. Przed podaniem przygotowujemy polewę śmietanową z musem z dyni. W tym celu łączymy  śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy ją na wierzch sernika. Na środek wykładamy mus z dyni, który wcześniej miksujemy na gładko z dodatkiem 2 łyżek wody. Sernik świetnie sprawdzi się również podany w klasyczny sposób, bez śmietanowej polewy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

lody malinowe

Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

×