Przejdź do treści

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Źródło iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Balon
Masz brzuch jak balon? Sprawdź, jak możesz zapobiec wzdęciom
Pasta z czerwonej fasoli z rodzynkami /fot. Marta Dymek, Jadłonomia
Strączkowe na słodko i na wytrawnie. 3 świetne przepisy od Marty Dymek, autorki kultowej Jadłonomii
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli

Dynia, ta pomarańczowa piękność świetnie wypada w roli głównego dania, zupy czy deseru. Dynia ma wiele wartości odżywczych i leczniczych. Sprawdź, co fajnego można zrobić z dynią.

Dynia, bogata w beta-karoten, dostarcza nam wiele cennych witamin i minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo, wapń, witaminy A,B1, B2, C, E i K. Jest bogata w białko, kwasy organiczne, pektyny i celulozę, ułatwiającą przesuwanie się treści pokarmowej, przez co zapobiega zaparciom. Ma właściwości oczyszczające organizm z nadmiaru wody, działa odkwaszająco oraz wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto jest niskokaloryczna (10 dag to zaledwie 28 kcal) i lekkostrawna, zatem można ją jeść do woli.

Przygotowaliśmy dla was 7 przepisów na każdą porę dnia, w których dynia sprawdzi się idealnie.

Owsianka na słono z pieczoną dynią i rozmarynem

Źródło iStock

Składniki:

4 łyżki płatków owsianych górskich

½ łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego

1 szklanka wody

1 łyżka pestek dyni

¼ łyżeczki czarnuszki

100 g dyni

½ łyżeczki oleju rzepakowego

Pieprz

1 łodyga rozmarynu

1 plaster sera brie

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane jedynie moczymy w ciepłej wodzie lub gotujemy na wodzie. Dynię kroimy, smarujemy olejem i pieczemy do miękkości. Wszystkie składniki łączymy i na wierzchu posypujemy serem brie; można go wmieszać do owsianki

Przepis znaleziony w książce pt.: „Jelito drażliwe. Leczenie dietą” Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Pobudzający krem z dyni z pestkami

Źródło iStock

Składniki:

1 łyżka masła klarowanego dobrej jakości (najlepiej domowego)

1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach

1 drobno poszatkowany ząbek czosnku

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

Drobno poszatkowana czerwona papryczka chilli (z pestkami lub bez) do smaku

2 poszatkowane szalotki

250g dyni Hokkaido ze skórką pokrojonej w większą kostkę

400 ml wrzątku

150 ml passaty pomidorowej (bez kwasku cytrynowego, najlepiej ze szklanej butelki)

1-2 łyżeczki ziół prowansalskich

½ łyżeczki słodkiej papryki w czosnku

2 łyżki sosu sojowego dobrej jakości (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków, m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)

Świeżo mielony pieprz do smaku

Do podania:

Poszatkowana natka pietruszki

Uprażona na suchej patelni garść pestek dyni

Sposób przygotowania:

Na maśle klarowanym podsmażamy kmin rzymski, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy zmieszany czosnek z imbirem oraz chilli. Podsmażamy, aż wydobędzie się aromat. Uważamy, aby nie przypalić przypraw. Dodajemy szalotki i po chwili dodajemy dynię. Wlewamy wrzątek. Gotujemy na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy passatę, zioła prowansalskie, paprykę w proszku, sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Podajemy przybrane natką pietruszki i posypane pestkami dyni.

Przepis znaleziony w książce pt.: „Depresja. Jedzenie, które leczy”, Karolina i Maciej Szaciłło

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Curry indyjskie z dynią, ciecierzycą i szpinakiem

Źródło iStock

Składniki:

15 łyżek ugotowanej ciecierzycy

1 cebula

1 plaster imbiru

1 ząbek czosnku

300 g dyni

½ szklanki passaty pomidorowej

1 garść szpinaku

10 pomidorków koktajlowych

6 łyżek ugotowanego ryżu brązowego

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka kurkumy

2 listki kolendry

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1 łyżeczka kardamonu

Sproszkowana papryczka chilli

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni przez kilka minut podprażamy przyprawy. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, posiekane czosnek i cebulę, szpinak oraz passatę. Dusimy w 10 minut. Dodajemy ciecierzycę, posypujemy kolendrą i podajemy z ryżem.

Przepis znaleziony w książce pt.: „ Insulinooporność. Leczenie dietą”, H. Stolińska-Fiedorowicz

Burgery z dyni, kaszy jaglanej i quinoa

vegan millet black bean pumpkin burgers on a dark wood backgroundthe toning. selective focus.

Źródło iStock

Składniki:

3 łyżki komosy ryżowej

2 łyżki oliwy z oliwek

Rozmaryn

Tymianek

Sól, mielony czarny pieprz

Mielona słodka papryka

Cząber

1 plaster selera korzeniowego

1 średnia pietruszka

2 łyżeczki natki pietruszki

200 g dyni

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie mielimy blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa. Mieszamy ugotowaną komosę, przyprawy i zioła oraz starte na tarce i uprzednio podsmażone warzywa. Z gotowanej masy formujemy burgery, układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Odwracamy na drugą stronę i pieczemy przez jeszcze ok. 10 minut.

Przepis znaleziony w książce pt.: „Jelito drażliwe. Leczenie dietą” Hanna Stolińska-Fiedorowicz

kobieta

Racuszki z dyni i cukinii

Źródło iStock

Składniki:

1 mały pomidor

1 łyżeczka pestek dyni

1/3 cukinii

1 plaster dyni

1 łyżeczka płatków owsianych

2 łyżki mąki owsianej

1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię ścieramy na tarce o dużych otworach, dodajemy płatki z dodatkiem wody (aby powstała  odpowiednia konsystencja), mąkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię skropioną oliwą z oliwek nakładamy cienką warstwę ciasta i smażymy na złocisty kolor z obu stron (możemy zapiec racuszki w piekarniku).

Przepis znaleziony w książce pt.: „ Insulinooporność. Leczenie dietą”, H. Stolińska – Fiedorowicz

Sałatka dyniowa

sałatka dyniowa ze szpinakiem, podana na talerzu, na którym leży widelec. Wszystko na czarnym tle

Źródło iStock

Składniki:

200g dyni pokrojonej w kostkę

1 szklanka ugotowanego pęczaku

2 szklanki świeżego szpinaku

100 sera feta

2 łyżki orzechów włoskich

2 łyżeczki owoców goji lub suszonych jagód albo aronii (bez cukru)

2 łyżeczki oliwy

Przyprawy: sól kłodawska, pieprz, papryka ostra i słodka

Sos miodowo-musztardowy: 1 łyżka musztardy + 2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka miodu (wszystko dokładnie wymieszać)

Sposób przygotowania:

Dynię przypraw i wymieszaj z oliwą, ułóż na patelni grillowej i grilluj przez 5 minut. Do ugotowanej kaszy dodaj szpinak, dynię oraz orzechy i wymieszaj delikatnie. Wsyp pokruszoną fetę, polej sosem i posyp suszonymi owocami.

Przepis znaleziony w książce pt.: „Zdrowa od nowa”, M. Makarowska, K. Borkowska-Mękarska, I. Xiężopolska-Krzyżańska

talerz zdrowego jedzenia

Sernik dyniowy z orzechami pekan

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki na spód:

1 op. czekoladowych ciastek zbożowych

15 szt. daktyli (namoczonych)

2 łyżki mocnej kawy sypanej

2-3 łyżki oleju kokosowego

Garść orzechów pekan

masa sernikowa:

750 g twarogu na sernik

450 g puree z dyni Hokkaido

250 g serka mascarpone

190 g drobnego cukru do wypieków

3 jajka

3 żółtka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)

dekoracja:

 200 g gęstej śmietany 18%

100 g cukru pudru

4 łyżki musu z dyni

Sposób przygotowania:

Dynię dzielimy na pół, usuwamy pestki i pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie studzimy, wydrążamy upieczony miąższ i blendujemy go na gładko. By uzyskać mus, łączymy puree z wodą i jeszcze dokładniej blendujemy całość.

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. W tym czasie przygotowujemy spód z kruszonych ciasteczek i pozostałych składników. Umieszczamy je w rozdrabniaczu, dodajemy olej kokosowy i również miksujemy na gładką, lepką masę.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spód oraz boki (wysokość ok. 2-3 cm.) wykładamy ciasteczkową  masę. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Całość wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu. Po wstawieniu obniżamy temperaturę pieczenia do 150 stopni. Taki zabieg zapewni, że sernik nie wyrośnie, a potem nie opadnie, a pozostanie puszysty. Pieczemy przez 1,5 godziny, a następnie stopniowo studzimy. Najpierw uchylamy wyłączony już piekarnik (ok. 30 min.), a potem studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie sernik schładzamy kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. Przed podaniem przygotowujemy polewę śmietanową z musem z dyni. W tym celu łączymy  śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy ją na wierzch sernika. Na środek wykładamy mus z dyni, który wcześniej miksujemy na gładko z dodatkiem 2 łyżek wody. Sernik świetnie sprawdzi się również podany w klasyczny sposób, bez śmietanowej polewy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Dynia nie lubi chłodu lodówki

Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami