Przejdź do treści

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Źródło iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla
Lody wegańskie
Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato
Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre
poranna kawa
Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm
Kasza jaglana z granatem
Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Dynia, ta pomarańczowa piękność świetnie wypada w roli głównego dania, zupy czy deseru. Dynia ma wiele wartości odżywczych i leczniczych. Sprawdź, co fajnego można zrobić z dynią.

Dynia, bogata w beta-karoten, dostarcza nam wiele cennych witamin i minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo, wapń, witaminy A,B1, B2, C, E i K. Jest bogata w białko, kwasy organiczne, pektyny i celulozę, ułatwiającą przesuwanie się treści pokarmowej, przez co zapobiega zaparciom. Ma właściwości oczyszczające organizm z nadmiaru wody, działa odkwaszająco oraz wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto jest niskokaloryczna (10 dag to zaledwie 28 kcal) i lekkostrawna, zatem można ją jeść do woli.

Przygotowaliśmy dla was 7 przepisów na każdą porę dnia, w których dynia sprawdzi się idealnie.

Owsianka na słono z pieczoną dynią i rozmarynem

Źródło iStock

Składniki:

4 łyżki płatków owsianych górskich

½ łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego

1 szklanka wody

1 łyżka pestek dyni

¼ łyżeczki czarnuszki

100 g dyni

½ łyżeczki oleju rzepakowego

Pieprz

1 łodyga rozmarynu

1 plaster sera brie

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane jedynie moczymy w ciepłej wodzie lub gotujemy na wodzie. Dynię kroimy, smarujemy olejem i pieczemy do miękkości. Wszystkie składniki łączymy i na wierzchu posypujemy serem brie; można go wmieszać do owsianki

Przepis znaleziony w książce pt.: „Jelito drażliwe. Leczenie dietą” Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Pobudzający krem z dyni z pestkami

Źródło iStock

Składniki:

1 łyżka masła klarowanego dobrej jakości (najlepiej domowego)

1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach

1 drobno poszatkowany ząbek czosnku

1 łyżeczka świeżo startego imbiru

Drobno poszatkowana czerwona papryczka chilli (z pestkami lub bez) do smaku

2 poszatkowane szalotki

250g dyni Hokkaido ze skórką pokrojonej w większą kostkę

400 ml wrzątku

150 ml passaty pomidorowej (bez kwasku cytrynowego, najlepiej ze szklanej butelki)

1-2 łyżeczki ziół prowansalskich

½ łyżeczki słodkiej papryki w czosnku

2 łyżki sosu sojowego dobrej jakości (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków, m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)

Świeżo mielony pieprz do smaku

Do podania:

Poszatkowana natka pietruszki

Uprażona na suchej patelni garść pestek dyni

Sposób przygotowania:

Na maśle klarowanym podsmażamy kmin rzymski, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy zmieszany czosnek z imbirem oraz chilli. Podsmażamy, aż wydobędzie się aromat. Uważamy, aby nie przypalić przypraw. Dodajemy szalotki i po chwili dodajemy dynię. Wlewamy wrzątek. Gotujemy na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy passatę, zioła prowansalskie, paprykę w proszku, sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Podajemy przybrane natką pietruszki i posypane pestkami dyni.

Przepis znaleziony w książce pt.: „Depresja. Jedzenie, które leczy”, Karolina i Maciej Szaciłło

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Curry indyjskie z dynią, ciecierzycą i szpinakiem

Źródło iStock

Składniki:

15 łyżek ugotowanej ciecierzycy

1 cebula

1 plaster imbiru

1 ząbek czosnku

300 g dyni

½ szklanki passaty pomidorowej

1 garść szpinaku

10 pomidorków koktajlowych

6 łyżek ugotowanego ryżu brązowego

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka kurkumy

2 listki kolendry

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1 łyżeczka kardamonu

Sproszkowana papryczka chilli

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni przez kilka minut podprażamy przyprawy. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, posiekane czosnek i cebulę, szpinak oraz passatę. Dusimy w 10 minut. Dodajemy ciecierzycę, posypujemy kolendrą i podajemy z ryżem.

Przepis znaleziony w książce pt.: „ Insulinooporność. Leczenie dietą”, H. Stolińska-Fiedorowicz

Burgery z dyni, kaszy jaglanej i quinoa

vegan millet black bean pumpkin burgers on a dark wood backgroundthe toning. selective focus.

Źródło iStock

Składniki:

3 łyżki komosy ryżowej

2 łyżki oliwy z oliwek

Rozmaryn

Tymianek

Sól, mielony czarny pieprz

Mielona słodka papryka

Cząber

1 plaster selera korzeniowego

1 średnia pietruszka

2 łyżeczki natki pietruszki

200 g dyni

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie mielimy blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa. Mieszamy ugotowaną komosę, przyprawy i zioła oraz starte na tarce i uprzednio podsmażone warzywa. Z gotowanej masy formujemy burgery, układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Odwracamy na drugą stronę i pieczemy przez jeszcze ok. 10 minut.

Przepis znaleziony w książce pt.: „Jelito drażliwe. Leczenie dietą” Hanna Stolińska-Fiedorowicz

kobieta

Racuszki z dyni i cukinii

Źródło iStock

Składniki:

1 mały pomidor

1 łyżeczka pestek dyni

1/3 cukinii

1 plaster dyni

1 łyżeczka płatków owsianych

2 łyżki mąki owsianej

1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię ścieramy na tarce o dużych otworach, dodajemy płatki z dodatkiem wody (aby powstała  odpowiednia konsystencja), mąkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię skropioną oliwą z oliwek nakładamy cienką warstwę ciasta i smażymy na złocisty kolor z obu stron (możemy zapiec racuszki w piekarniku).

Przepis znaleziony w książce pt.: „ Insulinooporność. Leczenie dietą”, H. Stolińska – Fiedorowicz

Sałatka dyniowa

sałatka dyniowa ze szpinakiem, podana na talerzu, na którym leży widelec. Wszystko na czarnym tle

Źródło iStock

Składniki:

200g dyni pokrojonej w kostkę

1 szklanka ugotowanego pęczaku

2 szklanki świeżego szpinaku

100 sera feta

2 łyżki orzechów włoskich

2 łyżeczki owoców goji lub suszonych jagód albo aronii (bez cukru)

2 łyżeczki oliwy

Przyprawy: sól kłodawska, pieprz, papryka ostra i słodka

Sos miodowo-musztardowy: 1 łyżka musztardy + 2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka miodu (wszystko dokładnie wymieszać)

Sposób przygotowania:

Dynię przypraw i wymieszaj z oliwą, ułóż na patelni grillowej i grilluj przez 5 minut. Do ugotowanej kaszy dodaj szpinak, dynię oraz orzechy i wymieszaj delikatnie. Wsyp pokruszoną fetę, polej sosem i posyp suszonymi owocami.

Przepis znaleziony w książce pt.: „Zdrowa od nowa”, M. Makarowska, K. Borkowska-Mękarska, I. Xiężopolska-Krzyżańska

talerz zdrowego jedzenia

Sernik dyniowy z orzechami pekan

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted

Składniki na spód:

1 op. czekoladowych ciastek zbożowych

15 szt. daktyli (namoczonych)

2 łyżki mocnej kawy sypanej

2-3 łyżki oleju kokosowego

Garść orzechów pekan

masa sernikowa:

750 g twarogu na sernik

450 g puree z dyni Hokkaido

250 g serka mascarpone

190 g drobnego cukru do wypieków

3 jajka

3 żółtka

3 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)

dekoracja:

 200 g gęstej śmietany 18%

100 g cukru pudru

4 łyżki musu z dyni

Sposób przygotowania:

Dynię dzielimy na pół, usuwamy pestki i pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie studzimy, wydrążamy upieczony miąższ i blendujemy go na gładko. By uzyskać mus, łączymy puree z wodą i jeszcze dokładniej blendujemy całość.

Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. W tym czasie przygotowujemy spód z kruszonych ciasteczek i pozostałych składników. Umieszczamy je w rozdrabniaczu, dodajemy olej kokosowy i również miksujemy na gładką, lepką masę.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spód oraz boki (wysokość ok. 2-3 cm.) wykładamy ciasteczkową  masę. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Całość wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu. Po wstawieniu obniżamy temperaturę pieczenia do 150 stopni. Taki zabieg zapewni, że sernik nie wyrośnie, a potem nie opadnie, a pozostanie puszysty. Pieczemy przez 1,5 godziny, a następnie stopniowo studzimy. Najpierw uchylamy wyłączony już piekarnik (ok. 30 min.), a potem studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie sernik schładzamy kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. Przed podaniem przygotowujemy polewę śmietanową z musem z dyni. W tym celu łączymy  śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy ją na wierzch sernika. Na środek wykładamy mus z dyni, który wcześniej miksujemy na gładko z dodatkiem 2 łyżek wody. Sernik świetnie sprawdzi się również podany w klasyczny sposób, bez śmietanowej polewy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie