6 min.
7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Źródło iStock
Najnowsze
12.04.2021
Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia
12.04.2021
„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!
11.04.2021
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
11.04.2021
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
10.04.2021
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Dynia, ta pomarańczowa piękność świetnie wypada w roli głównego dania, zupy czy deseru. Dynia ma wiele wartości odżywczych i leczniczych. Sprawdź, co fajnego można zrobić z dynią.
Dynia, bogata w beta-karoten, dostarcza nam wiele cennych witamin i minerałów, takich jak potas, magnez, żelazo, wapń, witaminy A,B1, B2, C, E i K. Jest bogata w białko, kwasy organiczne, pektyny i celulozę, ułatwiającą przesuwanie się treści pokarmowej, przez co zapobiega zaparciom. Ma właściwości oczyszczające organizm z nadmiaru wody, działa odkwaszająco oraz wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto jest niskokaloryczna (10 dag to zaledwie 28 kcal) i lekkostrawna, zatem można ją jeść do woli.
Przygotowaliśmy dla was 7 przepisów na każdą porę dnia, w których dynia sprawdzi się idealnie.
Spis treści
Owsianka na słono z pieczoną dynią i rozmarynem

Źródło iStock
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych górskich
½ łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego
1 szklanka wody
1 łyżka pestek dyni
¼ łyżeczki czarnuszki
100 g dyni
½ łyżeczki oleju rzepakowego
Pieprz
1 łodyga rozmarynu
1 plaster sera brie
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane jedynie moczymy w ciepłej wodzie lub gotujemy na wodzie. Dynię kroimy, smarujemy olejem i pieczemy do miękkości. Wszystkie składniki łączymy i na wierzchu posypujemy serem brie; można go wmieszać do owsianki
Przepis znaleziony w książce pt.: „Jelito drażliwe. Leczenie dietą” Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Pobudzający krem z dyni z pestkami

Źródło iStock
Składniki:
1 łyżka masła klarowanego dobrej jakości (najlepiej domowego)
1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach
1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
Drobno poszatkowana czerwona papryczka chilli (z pestkami lub bez) do smaku
2 poszatkowane szalotki
250g dyni Hokkaido ze skórką pokrojonej w większą kostkę
400 ml wrzątku
150 ml passaty pomidorowej (bez kwasku cytrynowego, najlepiej ze szklanej butelki)
1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
½ łyżeczki słodkiej papryki w czosnku
2 łyżki sosu sojowego dobrej jakości (najlepiej tamari; bez szkodliwych dodatków, m.in. syntetycznego glutaminianu sodu)
Świeżo mielony pieprz do smaku
Do podania:
Poszatkowana natka pietruszki
Uprażona na suchej patelni garść pestek dyni
Sposób przygotowania:
Na maśle klarowanym podsmażamy kmin rzymski, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy zmieszany czosnek z imbirem oraz chilli. Podsmażamy, aż wydobędzie się aromat. Uważamy, aby nie przypalić przypraw. Dodajemy szalotki i po chwili dodajemy dynię. Wlewamy wrzątek. Gotujemy na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy passatę, zioła prowansalskie, paprykę w proszku, sos sojowy i świeżo mielony pieprz. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Podajemy przybrane natką pietruszki i posypane pestkami dyni.
Przepis znaleziony w książce pt.: „Depresja. Jedzenie, które leczy”, Karolina i Maciej Szaciłło
Curry indyjskie z dynią, ciecierzycą i szpinakiem

Źródło iStock
Składniki:
15 łyżek ugotowanej ciecierzycy
1 cebula
1 plaster imbiru
1 ząbek czosnku
300 g dyni
½ szklanki passaty pomidorowej
1 garść szpinaku
10 pomidorków koktajlowych
6 łyżek ugotowanego ryżu brązowego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
2 listki kolendry
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka kardamonu
Sproszkowana papryczka chilli
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni przez kilka minut podprażamy przyprawy. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, posiekane czosnek i cebulę, szpinak oraz passatę. Dusimy w 10 minut. Dodajemy ciecierzycę, posypujemy kolendrą i podajemy z ryżem.
Przepis znaleziony w książce pt.: „ Insulinooporność. Leczenie dietą”, H. Stolińska-Fiedorowicz
Burgery z dyni, kaszy jaglanej i quinoa

Źródło iStock
Składniki:
3 łyżki komosy ryżowej
2 łyżki oliwy z oliwek
Rozmaryn
Tymianek
Sól, mielony czarny pieprz
Mielona słodka papryka
Cząber
1 plaster selera korzeniowego
1 średnia pietruszka
2 łyżeczki natki pietruszki
200 g dyni
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie mielimy blenderem lub w maszynce do mielenia mięsa. Mieszamy ugotowaną komosę, przyprawy i zioła oraz starte na tarce i uprzednio podsmażone warzywa. Z gotowanej masy formujemy burgery, układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Odwracamy na drugą stronę i pieczemy przez jeszcze ok. 10 minut.
Przepis znaleziony w książce pt.: „Jelito drażliwe. Leczenie dietą” Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Racuszki z dyni i cukinii

Źródło iStock
Składniki:
1 mały pomidor
1 łyżeczka pestek dyni
1/3 cukinii
1 plaster dyni
1 łyżeczka płatków owsianych
2 łyżki mąki owsianej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię ścieramy na tarce o dużych otworach, dodajemy płatki z dodatkiem wody (aby powstała odpowiednia konsystencja), mąkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię skropioną oliwą z oliwek nakładamy cienką warstwę ciasta i smażymy na złocisty kolor z obu stron (możemy zapiec racuszki w piekarniku).
Przepis znaleziony w książce pt.: „ Insulinooporność. Leczenie dietą”, H. Stolińska – Fiedorowicz
Sałatka dyniowa

Źródło iStock
Składniki:
200g dyni pokrojonej w kostkę
1 szklanka ugotowanego pęczaku
2 szklanki świeżego szpinaku
100 sera feta
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżeczki owoców goji lub suszonych jagód albo aronii (bez cukru)
2 łyżeczki oliwy
Przyprawy: sól kłodawska, pieprz, papryka ostra i słodka
Sos miodowo-musztardowy: 1 łyżka musztardy + 2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka miodu (wszystko dokładnie wymieszać)
Sposób przygotowania:
Dynię przypraw i wymieszaj z oliwą, ułóż na patelni grillowej i grilluj przez 5 minut. Do ugotowanej kaszy dodaj szpinak, dynię oraz orzechy i wymieszaj delikatnie. Wsyp pokruszoną fetę, polej sosem i posyp suszonymi owocami.
Przepis znaleziony w książce pt.: „Zdrowa od nowa”, M. Makarowska, K. Borkowska-Mękarska, I. Xiężopolska-Krzyżańska
Sernik dyniowy z orzechami pekan

Zdjęcie: Karolina Piwowar | Vegeaddicted
Składniki na spód:
1 op. czekoladowych ciastek zbożowych
15 szt. daktyli (namoczonych)
2 łyżki mocnej kawy sypanej
2-3 łyżki oleju kokosowego
Garść orzechów pekan
masa sernikowa:
750 g twarogu na sernik
450 g puree z dyni Hokkaido
250 g serka mascarpone
190 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
dekoracja:
200 g gęstej śmietany 18%
100 g cukru pudru
4 łyżki musu z dyni
Sposób przygotowania:
Dynię dzielimy na pół, usuwamy pestki i pieczemy przez około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie studzimy, wydrążamy upieczony miąższ i blendujemy go na gładko. By uzyskać mus, łączymy puree z wodą i jeszcze dokładniej blendujemy całość.
Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. W tym czasie przygotowujemy spód z kruszonych ciasteczek i pozostałych składników. Umieszczamy je w rozdrabniaczu, dodajemy olej kokosowy i również miksujemy na gładką, lepką masę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na spód oraz boki (wysokość ok. 2-3 cm.) wykładamy ciasteczkową masę. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Całość wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, bez termoobiegu. Po wstawieniu obniżamy temperaturę pieczenia do 150 stopni. Taki zabieg zapewni, że sernik nie wyrośnie, a potem nie opadnie, a pozostanie puszysty. Pieczemy przez 1,5 godziny, a następnie stopniowo studzimy. Najpierw uchylamy wyłączony już piekarnik (ok. 30 min.), a potem studzimy w temperaturze pokojowej. Następnie sernik schładzamy kilka godzin (najlepiej całą noc) w lodówce. Przed podaniem przygotowujemy polewę śmietanową z musem z dyni. W tym celu łączymy śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy ją na wierzch sernika. Na środek wykładamy mus z dyni, który wcześniej miksujemy na gładko z dodatkiem 2 łyżek wody. Sernik świetnie sprawdzi się również podany w klasyczny sposób, bez śmietanowej polewy.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

05.04.2021
Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

15.03.2021
„Ludzie często obawiają się nie tego, czego powinni, a ignorują realne zagrożenie dla zdrowia” – mówi Damian Parol, psychodietetyk

15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!

10.01.2021