Przejdź do treści

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

Ziarna pieprzu
Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla
Lody wegańskie
Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato
Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre
poranna kawa
Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm
Kasza jaglana z granatem
Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Uważane jest za niezdrowe, zwłaszcza dla wątroby i żołądka. Okazuje się jednak, że nie tylko nie powinno zaszkodzić, ale i sprawi, że pożyjemy dłużej. Widać to na przykładzie mieszkańców Chin.

Ostre jedzenie a zdrowie

W związku z tym, że pikantne jedzenie jest często również tłuste, utarło się wśród nas fałszywe przekonanie, że ostre potrawy szkodzą. Szczególnie wątrobie. Ostatnie badania pokazują coś całkowicie zaskakującego – że regularne jedzenie pikantnego jedzenia zwiększa nasze szanse na zdrowsze i dłuższe życie.

Po przeanalizowaniu historii rodzinnych, wieku, edukacji, stanu zdrowia i zwyczajów prawie pół miliona Chińczyków naukowcy doszli do wniosku, że osoby jedzące od 1 do 2 razy w tygodniu pikantne produkty (zwłaszcza chili) mają o 10 proc. niższe ryzyko krótszego życia niż ta część społeczeństwa, która sięga po ostre produkty rzadziej niż raz w tygodniu. A najlepsze wyniki uzyskali ci z badanych, którzy zjadali ostre dania nawet sześć lub siedem razy na tydzień. Żyli oni statystycznie dłużej.

Ostre jedzenie w ciąży

Dodatkowo, ostre jedzenie w ciąży nie ma wpływu na dziecko, można więc je spożywać do woli. Co więcej, w ciąży dobrze jest zastąpić chociażby część soli ostrymi przyprawami – nadmiar soli niekorzystnie wpływa na rozwój nerek u płodu. Intensywne w smaku, ostre przyprawy doskonale sprawdzą się jako zamiennik chociażby części dodawanej do potraw soli.

Czemu ostre jedzenie jest zdrowe?

Kapsaicyna – związek nadający papryczce chili ostrego smaku – to, jak dowiodły inne badania, jeden z potężniejszych przeciwutleniaczy i składników przeciwzapalnych (Università degli Studi di Cagliari). To właśnie ona jest uważana za najzdrowszy składnik ostrych produktów. Ale na tym nie koniec. Ostre jedzenie, zdaniem ekspertów, powinno zagościć w naszej diecie także z innych powodów.

  • Podnosi libido – co wykazało jedno z francuskich badań. Szczególnie rozgrzewa w sypialni mężczyzn, bo jak się okazuje panowie, którzy jedzą częściej pikantne potrawy, mają też więcej testosteronu i lepiej radzą sobie w łóżku (badanie University of Grenoble).
  • Wspomaga również chudnięcie. Badania naukowe wykazały, że obecność chili w codziennej diecie może przyspieszać spalanie tłuszczu o 16 proc.
  • A do tego ma właściwości chroniące przed rakiem. Kapsaicyna aktywuje na przykład specyficzne receptory w komórkach jelita, co prowadzi do zahamowania rozwoju raka (badanie z The Journal of Clinical Investigation). A w innym eksperymencie  (przeprowadzonym w American Institute for Cancer Research) związek ten zniszczył 80 proc. komórek raka prostaty u myszy.

No taki ogień to jest to!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Łuszczyca odwrócona – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Kobiety jedzą posiłek

Okno żywieniowe w Hashimoto i insulinooporności. „Bez leków spadły nam poziomy glukozy i insuliny na czczo”

Twoja skóra potrzebuje nawilżenia? Wraz z dietetyczką Agatą Lewandowską przyjrzyj się swojemu menu!

Deficyt kaloryczny – czym jest i jak go wyliczyć?

Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać? / Fot: Unsplash

Zespół policystycznych jajników a węglowodany. O czym pamiętać?

Szafran vs. kurkuma. Jak wypadają w zestawieniu?

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Solvita Bułka / Archiwum prywatne

Solvita Bułka: Kiedy weszłam w ketozę, poczułam, jakby mi ktoś zdjął z mózgu kołdrę, pojawiła się „świetlistość” umysłowa

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie