Przejdź do treści

Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

Ziarna pieprzu
Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Uważane jest za niezdrowe, zwłaszcza dla wątroby i żołądka. Okazuje się jednak, że nie tylko nie powinno zaszkodzić, ale i sprawi, że pożyjemy dłużej. Widać to na przykładzie mieszkańców Chin.

Ostre jedzenie a zdrowie

W związku z tym, że pikantne jedzenie jest często również tłuste, utarło się wśród nas fałszywe przekonanie, że ostre potrawy szkodzą. Szczególnie wątrobie. Ostatnie badania pokazują coś całkowicie zaskakującego – że regularne jedzenie pikantnego jedzenia zwiększa nasze szanse na zdrowsze i dłuższe życie.

Po przeanalizowaniu historii rodzinnych, wieku, edukacji, stanu zdrowia i zwyczajów prawie pół miliona Chińczyków naukowcy doszli do wniosku, że osoby jedzące od 1 do 2 razy w tygodniu pikantne produkty (zwłaszcza chili) mają o 10 proc. niższe ryzyko krótszego życia niż ta część społeczeństwa, która sięga po ostre produkty rzadziej niż raz w tygodniu. A najlepsze wyniki uzyskali ci z badanych, którzy zjadali ostre dania nawet sześć lub siedem razy na tydzień. Żyli oni statystycznie dłużej.

Ostre jedzenie w ciąży

Dodatkowo, ostre jedzenie w ciąży nie ma wpływu na dziecko, można więc je spożywać do woli. Co więcej, w ciąży dobrze jest zastąpić chociażby część soli ostrymi przyprawami – nadmiar soli niekorzystnie wpływa na rozwój nerek u płodu. Intensywne w smaku, ostre przyprawy doskonale sprawdzą się jako zamiennik chociażby części dodawanej do potraw soli.

Czemu ostre jedzenie jest zdrowe?

Kapsaicyna – związek nadający papryczce chili ostrego smaku – to, jak dowiodły inne badania, jeden z potężniejszych przeciwutleniaczy i składników przeciwzapalnych (Università degli Studi di Cagliari). To właśnie ona jest uważana za najzdrowszy składnik ostrych produktów. Ale na tym nie koniec. Ostre jedzenie, zdaniem ekspertów, powinno zagościć w naszej diecie także z innych powodów.

  • Podnosi libido – co wykazało jedno z francuskich badań. Szczególnie rozgrzewa w sypialni mężczyzn, bo jak się okazuje panowie, którzy jedzą częściej pikantne potrawy, mają też więcej testosteronu i lepiej radzą sobie w łóżku (badanie University of Grenoble).
  • Wspomaga również chudnięcie. Badania naukowe wykazały, że obecność chili w codziennej diecie może przyspieszać spalanie tłuszczu o 16 proc.
  • A do tego ma właściwości chroniące przed rakiem. Kapsaicyna aktywuje na przykład specyficzne receptory w komórkach jelita, co prowadzi do zahamowania rozwoju raka (badanie z The Journal of Clinical Investigation). A w innym eksperymencie  (przeprowadzonym w American Institute for Cancer Research) związek ten zniszczył 80 proc. komórek raka prostaty u myszy.

No taki ogień to jest to!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

7 zdrowotnych właściwości imbiru

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

płaski brzuch

„Jaka dieta na taki brzuch?” Dietetyczka Anna Reguła obnaża manipulacje kolegów z branży na Instagramie

Zakupy

„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład

YouTuberka Natalia Szymaniec z duetu „Szparagi” schudła 35 kg. Teraz apeluje: taka dieta wymaga opieki lekarza

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?