2 min.
Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Zdjęcie: shutterstock
Najnowsze
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
23.02.2021
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
22.02.2021
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
22.02.2021
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
21.02.2021
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić
Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Uważane jest za niezdrowe, zwłaszcza dla wątroby i żołądka. Okazuje się jednak, że nie tylko nie powinno zaszkodzić, ale i sprawi, że pożyjemy dłużej. Widać to na przykładzie mieszkańców Chin.
Ostre jedzenie a zdrowie
W związku z tym, że pikantne jedzenie jest często również tłuste, utarło się wśród nas fałszywe przekonanie, że ostre potrawy szkodzą. Szczególnie wątrobie. Ostatnie badania pokazują coś całkowicie zaskakującego – że regularne jedzenie pikantnego jedzenia zwiększa nasze szanse na zdrowsze i dłuższe życie.
Po przeanalizowaniu historii rodzinnych, wieku, edukacji, stanu zdrowia i zwyczajów prawie pół miliona Chińczyków naukowcy doszli do wniosku, że osoby jedzące od 1 do 2 razy w tygodniu pikantne produkty (zwłaszcza chili) mają o 10 proc. niższe ryzyko krótszego życia niż ta część społeczeństwa, która sięga po ostre produkty rzadziej niż raz w tygodniu. A najlepsze wyniki uzyskali ci z badanych, którzy zjadali ostre dania nawet sześć lub siedem razy na tydzień. Żyli oni statystycznie dłużej.
Ostre jedzenie w ciąży
Dodatkowo, ostre jedzenie w ciąży nie ma wpływu na dziecko, można więc je spożywać do woli. Co więcej, w ciąży dobrze jest zastąpić chociażby część soli ostrymi przyprawami – nadmiar soli niekorzystnie wpływa na rozwój nerek u płodu. Intensywne w smaku, ostre przyprawy doskonale sprawdzą się jako zamiennik chociażby części dodawanej do potraw soli.
Czemu ostre jedzenie jest zdrowe?
Kapsaicyna – związek nadający papryczce chili ostrego smaku – to, jak dowiodły inne badania, jeden z potężniejszych przeciwutleniaczy i składników przeciwzapalnych (Università degli Studi di Cagliari). To właśnie ona jest uważana za najzdrowszy składnik ostrych produktów. Ale na tym nie koniec. Ostre jedzenie, zdaniem ekspertów, powinno zagościć w naszej diecie także z innych powodów.
- Podnosi libido – co wykazało jedno z francuskich badań. Szczególnie rozgrzewa w sypialni mężczyzn, bo jak się okazuje panowie, którzy jedzą częściej pikantne potrawy, mają też więcej testosteronu i lepiej radzą sobie w łóżku (badanie University of Grenoble).
- Wspomaga również chudnięcie. Badania naukowe wykazały, że obecność chili w codziennej diecie może przyspieszać spalanie tłuszczu o 16 proc.
- A do tego ma właściwości chroniące przed rakiem. Kapsaicyna aktywuje na przykład specyficzne receptory w komórkach jelita, co prowadzi do zahamowania rozwoju raka (badanie z The Journal of Clinical Investigation). A w innym eksperymencie (przeprowadzonym w American Institute for Cancer Research) związek ten zniszczył 80 proc. komórek raka prostaty u myszy.
No taki ogień to jest to!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020