3 min.
Ostre jedzenie – jest zdrowe? Można jeść ostre jedzenie w ciąży?

Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Zdjęcie: shutterstock
Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Uważane jest za niezdrowe, zwłaszcza dla wątroby i żołądka. Okazuje się jednak, że nie tylko nie powinno zaszkodzić, ale i sprawi, że pożyjemy dłużej. Widać to na przykładzie mieszkańców Chin.
Ostre jedzenie a zdrowie
W związku z tym, że pikantne jedzenie jest często również tłuste, utarło się wśród nas fałszywe przekonanie, że ostre potrawy szkodzą. Szczególnie wątrobie. Ostatnie badania pokazują coś całkowicie zaskakującego – że regularne jedzenie pikantnego jedzenia zwiększa nasze szanse na zdrowsze i dłuższe życie.
Po przeanalizowaniu historii rodzinnych, wieku, edukacji, stanu zdrowia i zwyczajów prawie pół miliona Chińczyków naukowcy doszli do wniosku, że osoby jedzące od 1 do 2 razy w tygodniu pikantne produkty (zwłaszcza chili) mają o 10 proc. niższe ryzyko krótszego życia niż ta część społeczeństwa, która sięga po ostre produkty rzadziej niż raz w tygodniu. A najlepsze wyniki uzyskali ci z badanych, którzy zjadali ostre dania nawet sześć lub siedem razy na tydzień. Żyli oni statystycznie dłużej.
Ostre jedzenie w ciąży
Dodatkowo, ostre jedzenie w ciąży nie ma wpływu na dziecko, można więc je spożywać do woli. Co więcej, w ciąży dobrze jest zastąpić chociażby część soli ostrymi przyprawami – nadmiar soli niekorzystnie wpływa na rozwój nerek u płodu. Intensywne w smaku, ostre przyprawy doskonale sprawdzą się jako zamiennik chociażby części dodawanej do potraw soli.
Czemu ostre jedzenie jest zdrowe?
Kapsaicyna – związek nadający papryczce chili ostrego smaku – to, jak dowiodły inne badania, jeden z potężniejszych przeciwutleniaczy i składników przeciwzapalnych (Università degli Studi di Cagliari). To właśnie ona jest uważana za najzdrowszy składnik ostrych produktów. Ale na tym nie koniec. Ostre jedzenie, zdaniem ekspertów, powinno zagościć w naszej diecie także z innych powodów.
- Podnosi libido – co wykazało jedno z francuskich badań. Szczególnie rozgrzewa w sypialni mężczyzn, bo jak się okazuje panowie, którzy jedzą częściej pikantne potrawy, mają też więcej testosteronu i lepiej radzą sobie w łóżku (badanie University of Grenoble).
- Wspomaga również chudnięcie. Badania naukowe wykazały, że obecność chili w codziennej diecie może przyspieszać spalanie tłuszczu o 16 proc.
- A do tego ma właściwości chroniące przed rakiem. Kapsaicyna aktywuje na przykład specyficzne receptory w komórkach jelita, co prowadzi do zahamowania rozwoju raka (badanie z The Journal of Clinical Investigation). A w innym eksperymencie (przeprowadzonym w American Institute for Cancer Research) związek ten zniszczył 80 proc. komórek raka prostaty u myszy.
No taki ogień to jest to!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022