Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie
Pierogi, ryby, bakalie, słodkości… W czasie świąt warto nieco pomóc układowi trawiennemu, który wykonuje często pracę na zwiększonych obrotach. Jak? Pysznym jabłkowym ponczem!
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Warto zatem już zacząć myśleć, co przygotować. My proponujemy przepis, który może pomóc naszej zmęczonej wątrobie.
Zamiast poobiedniej herbatki ziołowej czy podanego z obiadem kompotu sugerujemy połączyć trochę oba te napoje i zamienić w odświętny i bardzo specjalny poncz jabłkowy, który przyniesie ulgę dla żołądka i pomoże w trawieniu.
Zawarliśmy w nim kilka bardzo wartościowych ziół i przypraw, które znane są z tego typu właściwości: mięta i melisa działają rozkurczowo i pobudzają wydzielanie soku żołądkowego. Osłaniające i przeciwzapalne cechy szałwii przynoszą ulgę wątrobie i wrażliwym żołądkom.
Anyż gwiaździsty oraz cynamon stanowią doskonałe remedium na przejedzenie i wzdęcia.
Jałowiec pobudza nasze jelita do pracy i przynosi wytchnienie drogom żółciowym.
A wszystko to w doborowym towarzystwie krzepiącego imbiru, odkwaszającej organizm cytryny oraz głównego akcentu smakowego i oczywiście też protrawiennego, który zawdzięczamy naszym cennym jabłkom.
Cała mieszanka sprawia, że doskwierające nam często świąteczne przejedzenie będzie na pewno bardziej znośne.
Poncz jabłkowy na trawienie
Poncz jabłkowy na trawienie – składniki (na ok. 1 l)
- 500 ml soku jabłkowego 100 proc. (najlepiej świeżo wyciskanego lub gotowego, niefiltrowanego, tłoczonego, bez dodatków),
- 2 łyżeczki suszonej mięty,
- 1/2 łyżeczki suszonej szałwii lub kilka listków świeżej,
- 1/2 łyżeczki suszonej melisy lub kilka listków świeżej,
- 5 goździków,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 1 rozgnieciona jagoda jałowca,
- 1 laska cynamonu lub 2 szczypty mielonego cynamonu,
- sok z 1/2 cytryny,
- 0,5 cm kostka świeżego imbiru,
- garść świeżej mięty i kilka plasterków cytryny, do podania,
- kilka pieczonych jabłek, do podania (opcjonalnie).
Poncz jabłkowy na trawienie – przygotowanie
Wsypujemy zioła i przyprawy do rondelka, zalewamy dwiema szklankami wrzątku, zakrywamy i delikatnie podgrzewamy, bez zagotowywania, przez 10-15 minut. Po tym czasie zakryty rondelek odstawiamy na min. 30 minut, a najlepiej na kilka godzin. Schłodzony najlepiej włożyć do lodówki na całą noc.
W międzyczasie pieczemy jabłka, jeśli zamierzamy je dodać. Umyte umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C.
Przygotowujemy resztę składników. Ziołowy wywar odcedzamy i wlewamy do misy lub dzbanka, w którym zamierzamy go podać. Z odcedzonych ziół wyciągamy gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu i również dodajemy do misy/dzbanka. Dolewamy sok jabłkowy oraz sok z cytryny; dorzucamy starty imbir, świeże listki mięty i plasterki cytryny, mieszamy dokładnie, a na końcu dokładamy pieczone jabłka.
Serwujemy na ciepło lub na zimno z lodem lub bez, przechowujemy w lodówce do 3 dni.
Agata Deja: fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Herbata górska z gojnika, myjka z trukwy i łzy Chios
Sułtańska pasta na wszystko, zapach Orientu i proszek z pestek wiśni
Czy regeneracja trzustki jest możliwa? Co wspomoże pracę tego organu?
Jakie zioła na trzustkę warto wybierać? Oto najlepsza mieszanka
się ten artykuł?