Przejdź do treści

Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem. Wypróbuj to orientalne, jesienne danie!

Orientalna jesień! Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem
Orientalna jesień! Spaghetti z dyni i cukinii z indykiem fot. Natalia Nowak-Bratek
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Zupa dyniowa, dynia pieczona, dynia marynowana, placuszki z dyni. Z tego warzywa można wyczarować wiele. Tym razem zrobimy z dyni kluski.

Dynia w moim rodzinnym domu zawsze występowała w słoikach. Marynowana, słodka i jeszcze lekko chrupiąca. Była zwykle dodatkiem do mięs przy uroczystych okazjach, dlatego do dziś kojarzy mi się z wykwintnym obiadem.

Przez długi czas nie zdawałam sobie sprawy, ile możliwości kryje ten pyszny i delikatny owoc w kolorze jesiennego słońca! Ale kiedy odkryłam zupę, przyprawioną curry i zaprawioną mleczkiem kokosowym, już wiedziałam, że dynia niejedno ma imię. Zaczęło się więc smażenie placuszków, pieczenie w aromatycznych przyprawach i przerabianie na puree dodawane później do lekkich serników lub korzennych ciast. A to dopiero początek!

Jest w czym wybierać, gdyż rodzina dyniowatych liczy sobie około 760 gatunków. Najbardziej popularne odmiany to dynia olbrzymia i zwyczajna, Hokkaido, piżmowa czy makaronowa. Dynia jest warzywem zdrowym i niskokalorycznym. 100 g dostarczy nam zaledwie 26 kcal, a przy tym sporo błonnika oraz witaminy C, A, PP i witamin z grupy B.

Dyni nie brak również składników mineralnych, takich jak magnez, potas, żelazo i wapń. Długo by wymieniać korzystny wpływ dyni na nasz organizm, nie sposób jednak nie wspomnieć o tym, że doskonale reguluje pracę jelit, działa przeciwzapalnie i obniża poziom cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości silnego przeciwutleniacza – beta-karotenu, włączywszy dynię do jadłospisu będziemy dłużej cieszyli się gładką skórą.

Jeśli więc chcecie spróbować dyni w rozgrzewającej, orientalnej odsłonie, zaopatrzcie się w ząbkowaną obieraczkę do warzyw (lub ostry nóż) i chińską przyprawę 5 smaków (możecie zrobić ją samodzielnie – poniżej nasz przepis).

Domowa przyprawa 5 smaków

Dodatki możecie dorzucić dowolne, ważne, żeby nie smażyć długo, by zachować jędrność warzyw. Ja postawiłam dziś na niskokalorycznego indyka, który idealnie współgrał z jędrną dynią. Do tego cebula, czosnek i imbir, czyli cały zastęp wspomagający odporność. Jeszcze parę listków świeżej kolendry i nie damy się jesiennej szarudze!

Orientalne spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

przepis na orientalne spaghetti z dyni i cukinii z indykiem

Przepis na orientalne spaghetti z dyni i cukinii / Zdjęcie: Natalia Nowak-Bratek |

Składniki:

– 200 g dyni
– 1 średnia cukinia
– 300 g fileta z piersi indyka
– ½ czerwonej cebuli
– 3 ząbki czosnku
– 3 cm imbiru
– 1 łyżka jasnego sosu sojowego
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
– ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
– ½ łyżeczki czarnego sezamu
– natka kolendry

Przygotowanie:

Ponieważ danie będziemy przygotowywać metodą stir-fry, najpierw należy przygotować wszystkie składniki.

Za pomocą obieraczki z ząbkami kroimy cukinię i dynię pozbawioną skóry „na makaron”. Jeśli nie mamy obieraczki, kroimy warzywa w cienkie plastry, a następnie paseczki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Osuszoną pierś indyka kroimy w kostkę, a imbir ścieramy na tarce.

W woku lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wsypujemy przyprawę 5 smaków i pieprz kajeński. Kiedy tylko zaczną pachnieć, wrzucamy na patelnię czosnek, utarty imbir oraz cebulę. Smażymy krótko, ciągle mieszając, po czym dodajemy mięso indyka. Kontynuujemy smażenie, aż indyk się przyrumieni. Dodajemy sos sojowy i nieco wody, pozwalając mięsu się poddusić.

Dokładamy dyniowe i cukiniowe spaghetti, mieszamy i podgrzewamy około 3 minuty. Podajemy posypane natką kolendry i ziarnami czarnego sezamu.


Natalia Nowak-Bratek – dumna i blada krakowianka, kiepska skrzypaczka. Zakochana w rocku i folklorze słowiańskim. Niewytłumaczalnie zafascynowana historią NRD i obaleniem komunizmu. Lubiąca gotować, muzykować (najlepiej ze swoją kapelą – Code Under) i fotografować. Walcząca o względną czystość języka. Z wykształcenia iranistka, pedagog i muzyk, obecnie próbująca swych sił w nauczaniu rytmiki, znająca się również (jak kura na pieprzu) na wizażu. Prowadzi bloga Krew i mleko.

Zobacz także

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Co na śniadanie? Zimowa owsianka z dynią

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Dynia - królowa jesieni

Dynia jest pełna dobra. Poznaj jej rodzaje i właściwości

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

7 najlepszych źródeł beta-karotenu. I wcale nie chodzi o marchewkę

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty

6 dodatków do rozgrzewającej herbaty, które poleca dietetyk. Wzmocnią odporność i poprawią ci nastrój

ciasto czekoladowe

Przepis na zdrowe ciasto czekoladowe, które nie jest bombą kaloryczną

dynia

Dynia to królowa metamorfoz. Tym razem proponujemy ją nafaszerować

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu

Dopadło cię przeziębienie? Anna Lewandowska poleca przepis na napój rozgrzewający!

Sałatka z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Przepis na sałatkę z grillowanym kalafiorem i jarmużem

Galette - kruche ciasto z mąki razowej z dodatkiem złocistych gruszek

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Bezglutenowe kluseczki z dyni na jesienny obiad. Wypróbuj ten przepis!

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą. Wyborna przekąska, która rozgrzewa i syci na długie godziny!

Muffiny dyniowe – deser na rozgrzewkę

Dynia – pomarańczowa alternatywa dla smutnej jesiennej aury. Zobacz, jakie przepisy poleca Kasia Bem

Batony dyniowe – prosta przekąska idealna na jesień

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?