Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

się ten artykuł?
Te placuszki to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia. Łatwe w transporcie świetnie sprawdzą się do lunchboxu w pracy czy na wyjeździe. A przy okazji – prostsze danie po prostu nie istnieje!
Placuszki jaglano-bananowe – wartości odżywcze
Banan, jajko, kasza jaglana. To wszystko! A bonusów całe mnóstwo. Zasadotwórcza kasza jaglana jest bogata w białko, witaminy z grupy B oraz żelazo i lecytynę, która poprawia koncentrację i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ze względu na naturalną słodycz, którą daje dodatek banana, placuszki na pewno przypadną do gustu najmłodszym. Świetnie smakują w towarzystwie masła migdałowego i orzechów.
alt=”placuszki-jaglano-bananowe-przepis” />
Zdjęcie: Marta Pękalska
Placuszki jaglano-bananowe – składniki (na 5 placuszków)
- 50 g kaszy jaglanej,
- 1 banan,
- 1 jajko (wielkość L).
Placuszki jaglano-bananowe – przygotowanie
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Miksujemy blenderem, dodajemy obranego ze skórki banana, jajko i rozgniatamy całość widelcem. Nakładamy łyżką na rozgrzaną, teflonową patelnię, bez dodatku tłuszczu, i smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.
Polecamy

JEŚĆ CZY BYĆ: Głód i obżarstwo – siły, które stworzyły cywilizację

Cukier brązowy to nie zawsze cukier trzcinowy. Jakie są różnice?

Nasiona chia — bogactwo składników odżywczych. Co zawierają w sobie?
