Przejdź do treści

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Tekst o przepisie na placuszki jaglano-bananowe. Na zdjęciu: Placuszki na talerzu z widelcem i nożem - HelloZdrowie
Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Te placuszki to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia. Łatwe w transporcie świetnie sprawdzą się do lunchboxu w pracy czy na wyjeździe. A przy okazji – prostsze danie po prostu nie istnieje!

Placuszki jaglano-bananowe – wartości odżywcze

Banan, jajko, kasza jaglana. To wszystko! A bonusów całe mnóstwo. Zasadotwórcza kasza jaglana jest bogata w białko, witaminy z grupy B oraz żelazo i lecytynę, która poprawia koncentrację i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ze względu na naturalną słodycz, którą daje dodatek banana, placuszki na pewno przypadną do gustu najmłodszym. Świetnie smakują w towarzystwie masła migdałowego i orzechów.

alt=”placuszki-jaglano-bananowe-przepis” />

Zdjęcie: Marta Pękalska

Placuszki jaglano-bananowe – składniki (na 5 placuszków)

Placuszki jaglano-bananowe – przygotowanie

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Miksujemy blenderem, dodajemy obranego ze skórki banana, jajko i rozgniatamy całość widelcem. Nakładamy łyżką na rozgrzaną, teflonową patelnię, bez dodatku tłuszczu, i smażymy z obu stron na rumiany kolor.


Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: