Przejdź do treści

Odkryj ziemniaka na nowo i posmakuj wytrawnych ciastek z łososiem

Ziemniak – sezon na to, co pod ziemią
Zdjęcie: Monika Walecka | Gotuje, bo lubi
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sadzone jajka na patelni
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Niekoniecznie. Takich mitów jest więcej
Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie
Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy
Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Lepiej unikaj w kupowanych produktach "szóstki z Southampton". Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska
Lepiej unikaj „szóstki z Southampton”. Czym jest i dlaczego jest groźna? Tłumaczy Agnieszka Pocztarska

Stary dobry ziemniak wraca na salony. Ale nie ze schabowym i kapustą! Monika z bloga Gotuje, bo Lubi przyrządza go dla was w arystokratycznej odsłonie. Jedliście kiedyś wytrawne ziemniaczane ciastka z łososiem? Palce lizać!

Siedziałam ostatnio na przystanku autobusowym i wertowałam pewną gazetę kulinarną. Obok mnie usadowiła się czarnoskóra kobieta i już po chwili zaczęła komentować apetyczne zdjęcia jedzenia. Rozmawiałyśmy chwilę, a gdy zapytała mnie, na czym opiera się polska kuchnia, przez chwilę się zastanawiałam. Przez myśl przeszły mi schabowe, mielone i bigos… Ale już po chwili odpowiedziałam zdecydowanie: ziemniaki.

Często próbuję sobie zdefiniować tradycyjną kuchnię polską i pomijając mięsa, zawsze wydaje mi się, że ziemniakiem ona stoi. W dziedzinie przetwórstwa ziemniaczanego nie mamy sobie równych. Samych klusek na bazie ziemniaków nie można by było zliczyć na palcach ręki, a są jeszcze placki, zapiekanki, zupy…

Same w sobie ziemniaki wcale nie są kaloryczne! Jeśli nie polejemy ich toną mącznego sosu i nie podamy w towarzystwie schabowego w centymetrowej panierce, kalorii mają naprawdę niewiele: jedynie 75 kcal w 100 g. A ziemniak ma się czym pochwalić, jeśli chodzi o zawartość witamin (znajdziemy w nim niemal wszystkie: potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan, witaminę A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP) i związków mineralnych (wymieńmy potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor i cynk).

Więc ziemniaki jeść warto. Przy okazji ziemniak to i moja ulubiona bulwa, której można nadawać nieskończenie wiele wcieleń. Uwielbiam dania tradycyjne, które na ziemniakach bazują. Ale lubię go podawać w bardziej nowoczesnych wersjach. Na przykład w postaci wytrawnych ciastek, w których ziemniak występuje z jednym ze swoich ulubionych kolegów ‒ łososiem. Ciastka można upiec w foremce po muffinach albo foremce keksówce ‒ jak pasztet. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, gdyż najlepiej smakują po drugim odgrzaniu w piekarniku.

Ziemniak arystokrata ‒ wytrawne ciastka z łososiem

Zdjęcie: Monika Walecka | Gotuje, bo lubi

 

Składniki:
– 400 g surowego łososia,
– 2 duże ugotowane ziemniaki,
– 1 duże jajko,
– 3 łyżki szczypiorku,
– sól,
– pieprz

Łososia posiekaj drobno i przełóż do miski. Dodaj rozdrobnione ziemniaki, jajko, posiekany szczypiorek. Posól, popieprz i dokładnie wszystko wymieszaj. Powstałą masą napełnij foremki do muffinków (lub przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki). Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut (muffinki) lub 40 minut (keksówka).

Podawaj z łyżką jogurtu greckiego i kiełkami rzodkiewki. Ciasteczka najlepiej smakują na drugi dzień, ponownie odgrzane w piekarniku. Smacznego!
 

Monika Walecka ‒ mieszka w San Francisco, prowadzi bloga: Gotuje, bo lubi.

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

bakalie

Kupujesz bakalie? Zobacz, czym się kierować, żeby były zdrowe i bez chemii

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Małgorzata Akkus: Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier. Dzięki nim przeżyliśmy po 89'

„Jestem wdzięczna za ziemniaki, pszenicę, margarynę i cukier”. Psychodietetyczka podkreśla, że to dzięki nim przeżyliśmy po 1989 roku

Monika Mrozowska

A na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci… pizza margherita? Wypróbujcie przepis Moniki Mrozowskiej

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniak młody czy wczesny? Jak je odróżnić i który z nich jest zdrowszy? Odpowiada specjalistka ds. żywienia

Ziemniak młody czy wczesny? Jak je odróżnić i który z nich jest zdrowszy? Odpowiada specjalistka ds. żywienia

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru

ziemniaki mają datę przydatności

Przez jaki czas ziemniaki są dobre do spożycia? Wszystko zależy od tego, jak zostały przygotowane

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Ziemniaki w diecie / rawpixel

Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Trener personalny wyjaśnia to na dobrym przykładzie

Jaglany mazurek lekko tropikalny

Wielkanocny mazurek z kokosem, mango i limonką

deser chia z figą

Nasiona chia. 10 przepisów na koktajle, puddingi i desery

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

kobieta, święta

Święta dla odchudzających się – na co zwrócić uwagę

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

brownie

Co zjeść na deser? Ciasto batatowe

Źródło: Niekoniecznie Dietetycznie/Facebook

Pierniczkowy krem z batatów? Już teraz wypróbuj świąteczny przepis Niekoniecznie Dietetycznie

Sok z ziemniaka - jego właściwości i zastosowanie

Sok z ziemniaka – jego właściwości i zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?