Przejdź do treści

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe Istock,com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Przetwory z ogórków od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Klasyczne w wersji kiszonej czy konserwowej coraz częściej na domowych półkach są wypierane przez ogórki w niestandardowych zalewach, często z orientalnymi przyprawami. Początek sezonu letniego to dobry czas, by zaplanować, co zawekujemy w słoikach w tym roku. Podpowiadamy, jak zrobić doskonałe przetwory z ogórków na nadchodzącą zimę.

Jak zrobić ogórki kiszone? Wskazówki

Jak kisić ogórki, żeby były twarde oraz odpowiednio słone? W zachowaniu jędrności pomagają dwa triki. Pierwszy polega na moczeniu ogórków w zimnej wodzie przed włożeniem ich do słoików. Drugi związany jest z usuwaniem końcówek warzywa po stronie kwiatów (mogą one zawierać enzymy, które powodują mięknięcie warzywa).

Zawartość soli w ogórkach kiszonych (a także konserwowych) powinna być zgodna z przepisem – nie redukuj jej ilości, np. z powodów zdrowotnych. Sól w przetworach uniemożliwia rozwój groźnych bakterii i przedłuża trwałość produktu. Używaj więc tylko przepisów z określonymi, przetestowanymi ilościami podstawowych składników – w szczególności nie zmieniaj proporcji między solą i wodą.

Przepis na ogórki kiszone

Wypróbuj poniższy przepis ze szczegółowo opisanymi instrukcjami. Zrobisz z niego niewielką porcję przetworów – z 1 kilograma ogórków. Możesz pomnożyć wszystkie składniki, by dopasować ilości swoich potrzeb.

Klasyczne ogórki kiszone

Składniki:

  • 1 kilogram ogórków,
  • 1 litr gorącej wody,
  • 1 łyżka soli,
  • korzeń chrzanu, pokrojony na grube paski,
  • kilka gałązek kopru,
  • 6-8 ząbków czosnku, obranego.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj i odetnij końcówki po stronie kwiatów.
  2. Włóż do miski z zimną wodą na około godzinę.
  3. Słoiki, w których będziesz przygotowywać ogórki wyparz wrzątkiem i umyj.
  4. Chrzan, koper i czosnek porozdzielaj równo między słoiki. Ułóż w nich ciasno ogórki.
  5. Do gorącej wody dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
  6. Ogórki w słoikach zalej osoloną wodą, tak by końcówki nie wystawały ponad poziom płynu.
  7. Zakręć słoiki i ustaw je do góry nogami (zakrętką do dołu) i pozostaw do czasu ostudzenia.
  8. Następnie odwróć słoiki do właściwej pozycji. Przechowuj w ciepłym miejscu przez kilka dni (wspomaga to proces fermentacji, który odpowiada za kiszenie). Po 1-3 dniach możesz je spożywać jako ogórki małosolne, po około tygodniu będą już ukiszone.
  9. Ogórki przygotowane jako przetwory na zimę przenieś do suchego, chłodnego, ciemnego miejsca.

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł

Jak zrobić ogórki konserwowe?

Ogórki konserwowe, czyli tak zwane pikle, przygotowujemy przez umieszczenie tych warzyw w zalewie na bazie octu, wody i soli, zwykle również z dodatkami smakowymi.

Podobnie jak w przypadku ogórków kiszonych – lepiej nie eksperymentować z proporcjami podstawowych składników. Odpowiednia kwasowość (związana z ilością octu) oraz wystarczająca ilość soli stanowią podstawę, by ogórki można było bezpiecznie spożywać przez całą zimę.

Ogórki konserwowe – przepis podstawowy

Poniżej znajdziesz przepis na ogórki konserwowe. Możesz z powodzeniem urozmaicić go wykorzystując różnorodne zestawy przypraw oraz krojąc warzywa na plastry, ćwiartki lub w paski.

Ogórki konserwowe

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody,
  • 1,5 szklanki octu jabłkowego lub winnego o kwasowości 5 proc.,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 kilogram ogórków,
  • klasyczne przyprawy do ogórków konserwowych: na każdy słoik po jednym liściu laurowym, główce kopru, obranym ząbku czosnku, ½ łyżeczki gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj i odetnij końcówki po stronie kwiatów.
  2. Włóż do miski z zimną wodą na około godzinę.
  3. Słoiki, w których będziesz przygotowywać ogórki wyparz wrzątkiem i umyj.
  4. Opcjonalnie: pokrój ogórki w ćwiartki (wzdłuż) albo plastry (okrągłe lub podłużne).
  5. Do każdego słoika włóż zestaw przypraw i ułóż na nich ciasno ogórki.
  6. W garnku połącz ocet, wodę, cukier i sól. Zagotuj, wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Odstaw do przestudzenia.
  7. Zalewą przykryj całkowicie ogórki w słoikach. Zakręć je porządnie.
  8. Poddaj pasteryzacji – na dnie garnka umieść bawełnianą ścierkę. Ułóż na niej zakręcone słoiki, tak by nie stykały się ze sobą. Wlej wodę do około ½ wysokości i zagotuj ją na średniej mocy palnika. Zmniejsz ogień i pasteryzuj słoiki przez 5-10 minut. Wyjmij je z garnka i odwróć do góry dnem. Po wystygnięciu odwróć słoiki ponownie zakrętką do góry i umieść w chłodnym, suchym, ciemnym miejscu.

 

oczy

Ogórki konserwowe w innych wersjach

Chcesz wypróbować korniszonów w wersji nieco innej od klasycznej? Oto kilka propozycji:

  • sałatka szwedzka – ogórki pokrój na okrągłe plastry, na dnie słoików razem z przyprawami umieść pokrojoną na plasterki marchewkę i dodatkowo w każdym z nich 3 ziarna ziela angielskiego,
  • ogórki konserwowe w zalewie musztardowej – do przestudzonej zalewy dodaj 3 łyżki musztardy,
  • ogórki konserwowe z kurkumą – gorącą zalewę wymieszaj z 1 łyżką kurkumy przed umieszczeniem jej w słoikach (ogórki nabiorą żółtej barwy),
  • ogórki konserwowe z curry – gorącą zalewę wymieszaj z 1 łyżką curry,
  • ogórki konserwowe z chili – na dnie słoików, razem z innymi przyprawami umieść 1/2 łyżeczki płatków chili lub 1 łyżeczkę pokrojonego świeżego chili.

 

Bibliografia:

  1. National Center for Home Food Preservation (2018) Preparing and Canning Fermented and Pickled Foods, dostęp z: https://nchfp.uga.edu/how/can_06/prep_foods.html.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie

Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni?

Japońska dieta wodna, kobieta pijąca wodę

Japońska dieta wodna – zasady i efekty

RZS – dieta łagodząca objawy zapalenia stawów

guma do żucia

Żucie gumy – czy na pewno jest zdrowe?

Stwardnienie rozsiane – jakie znaczenie ma dieta? Przykłady jadłospisu

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

Orzechy laskowe w misce

Stres bierze nad tobą górę? Ekspertka wymienia, co jeść, by wspomóc organizm w tym czasie

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

×