Przejdź do treści

Kombucza – stwórz sobie własny probiotyk

Archiwum prywatne
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Palisz papierosy? Oto, co powinnaś jeść
Szybko czy wolno? Wyjaśniamy, jak jeść, żeby na dłużej zaspokoić apetyt
Bruschetta z serem halloumi
Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów
zima
Zatroszcz się o siebie zimą. Podpowiadamy, jak to zrobić
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych
Napoje energetyczne Monster i Burn wycofane ze sprzedaży. Przekroczono zawartość jednej z substancji dodatkowych

Kwaśny, lekko gazowany, fermentowany napój zdobywa coraz więcej serc. Kombucza, bo o niej mowa, zawiera probiotyki, które działają podobnie jak kefir, dlatego warto ją pić. Produkt ten coraz częściej można dostać na sklepowych półkach. My jednak pokażemy wam, jak można zrobić go w domu.

Kombucza prawdopodobnie pochodzi z Mandżurii (region w północno-wschodnich Chinach) i powstała około 200 p.n.e. Stamtąd napój rozprzestrzenił się na wschód do Japonii, głównie dzięki wysiłkom legendarnego koreańskiego lekarza o imieniu Kombu, któremu napój ten zawdzięcza swoją nazwę. Popularna w Japonii, Korei, Wietnamie, Chinach, północnej Rosji i w USA, obecnie zyskuje coraz więcej fanów w Europie.

W Polsce kombucza powoli wkracza na sklepowe półki. Dla tych, którzy darzą ten napój gorącym uczuciem, podpowiadamy, jak można go zrobić samemu w domu. Przepisów na niego jest wiele, dlatego można na tym polu ciekawie poeksperymentować, dopracowując własną recepturę, której smak będzie nam najbardziej odpowiadał.

Kombucza – czym jest

Kombucza to fermentowana herbata z cukrem, która powstaje dzięki SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), którą nazywa się matką, grzybem herbacianym lub grzybem japońskim. SCOBY to tak naprawdę zbiór różnego rodzaju mikroorganizmów złożonych z bakterii i drożdży. Często te nazwy podaje się mylnie. Ważne jest, by robić to dobrze. Powstały produkt nazywamy kombuczą, SCOBY używa się do produkcji kombuczy.

Kapsułka probiotyku trzymana w palcach

SCOBY wyglądem można porównać do galaretkowatego, wodnego grzyba, meduzy czy gumowatego dysku o jasnopomarańczowej barwie. Bez niej nie dojdzie do powstania kombuczy, dlatego ważne, by zaopatrzyć się w nią, jeśli chcemy sami wyprodukować napój. Można ją zakupić poprzez strony internetowe lub poszukać na forach miłośników kombuczy, na których z pewnością znajdzie się ktoś, kto się z nami nią podzieli. Istnieje także opcja uzyskania jej z już gotowej, niepasteryzowanej kombuczy, która wytworzy nam własną SCOBY (trzeba pamiętać, że bardzo często kombucza, którą można kupić w sklepie lub barze, jest już spasteryzowana).

Materiały prywatne

Kombucza – na co zwrócić uwagę przy produkcji

Produkując kombuczę ważne jest, aby wybrać organiczne i zdrowe liście herbaty. Liście mięty czy rumianku nam się tutaj nie przydadzą. Można wybrać np. herbatę białą, cejlońską, czerwoną, kukicha, pu-erh czy zieloną. Należy unikać tych bogatych w olejki eteryczne, ponieważ może to przeszkodzić w procesie fermentacji.

Ważne w trakcie produkcji:

– unikać metalowych pojemników (styczność z kwasem powoduje korozję);
– roztwór herbaciany musi mieć temperaturę ciała, by nie zabić mikroorganizmów w SCOBY;
– SCOBY powinno unosić się na powierzchni płynu;
– jeśli po dwóch dniach SCOBY dalej jest na dnie, oznacza to, że nie nadaje się do użytku;
– fermentacja powinna przebiegać w ciepłym miejscu, ale nie nasłonecznionym;
– najlepsze środowisko do fermentacji to temperatura od 21 C do 30 C;
– gdy jest ciepło, kombucha fermentuje do 7 dni, przy niższych temperaturach fermentacja trwa dłużej.

Kombucza – przepis

Składniki:

– 20 g herbaty liściastej

– 2 l wody filtrowanej

– 240 g cukru

– SCOBY

– 100 ml niepasteryzowanej kombuczy lub tej dostarczanej wraz ze SCOBY

– duży, szklany, porcelanowy lub ceramiczny słoik

– gaza

– gumka recepturka

Materiały prywatne

Przygotowanie:

Herbatę zaparzyć w 200ml wody, zasłonić przykrywką i zostawić na 15 min.

Materiały prywatne

Dodać cukier do rozpuszczenia. Napar przecedzić i rozcieńczyć niegazowaną, filtrowaną, schłodzoną wodą (ważne jest, aby woda była z małą zawartością chloru i nie była gorąca, ponieważ chlor, jak i wysoka temperatura zabiją mikroorganizmy SCOBY).

Materiały prywatne

Do słoika wlać wcześniejszą kombuczę, aby zakwasić środowisko do fermentacji, dodać schłodzony napar i włożyć SCOBY.

Materiały prywatne

Słoik zakryć gazą i przymocować gumką recepturką. Zostawić w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej na 5-7 dni (w okresie zimowych na dłużej, ok 10 dni). Ważne, by nie przekroczyć tych terminów. Jeśli fermentacja będzie trwała w okresie letnim dłużej niż 8 dni, stężenie kwasów będzie zbyt wysokie i powstanie nam ocet spożywczy.

Po kilku dniach można poruszyć słoik, sprawdzając, czy bąbelki nadal się unoszą. Jeśli nie, oznacza to, że nasz napój jest gotowy. Wtedy należy go przecedzić, wlać do butelek (z niemetalową nakrętką) i wstawić do lodówki. SCOBY wraz z roztworem włożyć do naczynia i przetrzymywać w lodówce lub użyć do produkcji kolejnej kombuczy.

Materiały prywatne

Picie kombuczy warto rozpocząć od małych ilości, gdyż jak każdy probiotyk, może różnie zadziałać na nasz organizm. Warto na początek wypić np. dwie łyżki napoju i z dnia na dzień zwiększać jego dawkę.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Melisa - herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Melisa – herbata tylko na uspokojenie? Jakie jeszcze właściwości i zastosowanie wykazuje roślina?

Herbata – nie tylko o 17.00

Herbata – nie tylko o 17:00! Na co zwrócić uwagę, zanim będziemy się nią delektować?

Jak prawidłowo łączyć suplementy diety, witaminy i minerały? Farmaceutka Zofia Winczewska ma garść rad

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Akcja regeneracja, czyli co maluch powinien jeść po chorobie

Czystek - właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Chcesz mieć zdrowe jelita? Siedem rzeczy o których musisz pamiętać

Chcesz mieć zdrowe jelita? 7 rzeczy, o których musisz pamiętać

Dziewczyna pije herbatę

Zielona herbata w ciąży a kwas foliowy. Czy można ją pić?

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kefir na noc? Poznaj kefir z grzybka tybetańskiego

Kiszona kapusta - kto powinien ją jeść?

Kiszona kapusta naprawdę jest taka zdrowa? To warto o niej wiedzieć

Probiotyki w ciąży / istock

Probiotyki w ciąży. Brać czy nie? Dietetyczka kliniczna odpowiada

Dieta na trądzik / pexels

Czym powodowane są problemy z trądzikiem? Dietetyczka Paulina Ihnatowicz ma dla nas odpowiedź

Tabletki

Probiotyki. Najważniejsze zasady w wyborze, przyjmowaniu i przechowywaniu. Tłumaczy farmaceutka

Herbata z kopru włoskiego może szkodzić. Sprawdź, kiedy lepiej jej unikać

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Dieta jogurtowa – efekty, opinie i przykładowy jadłospis

Słoiki z kiszonymi ogórkami. Ręka wkłada ogórka do słoika

Kiszonki idealne na wzmocnienie odporności. Poznaj korzyści płynące z jedzenia kiszonych warzyw

Kombucha – co to jest i czy warto ją pić? Jak zrobić kombuchę w domu?

Kombucha – co to jest i czy warto ją pić? Jak zrobić kombuchę w domu?

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto

Napoje i leki, których nie powinno się łączyć oraz takie, które warto. Sprawdź, czy nie popełniasz błędu!

napar z suszonego rumianku

GIS wycofał ze sprzedaży herbatę z Lidla. „Stanowi ryzyko dla zdrowia”

Herbata z cytryną

Herbata z cytryną jest zdrowa? Kiedy pić herbatę z dodatkami?

Probiotyki – czy mogą wpływać na naszą psychikę? Wyjaśnia psychiatra Joanna Adamiak

Rooibos

Rooibos – dlaczego warto pić napar z czerwonokrzewu? Tłumaczy dietetyk

Herbata / Drew Taylor / unsplash

Lubisz herbatę? Chemiczka tłumaczy, czego najprawdopodobniej o niej (jeszcze!) nie wiesz

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

wieczorny drink

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

5 największych kuchennych mitów

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Weekendowy detoks sokowy

Dieta sokowa – przepisy, wskazania, efekty