Przejdź do treści

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Witariańskie lato
Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Latem nieświadomie przeistaczam się w witariankę. Warzywa i owoce właśnie teraz najlepiej smakują na surowo! Oto witariańskie trio dla was: truskawkowe gazpacho, „papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto i morelowo-daktylowe kulki.

Najpierw kilka słów teorii: w wielkim skrócie witarianizm to jedzenie warzyw i owoców, orzechów, nasion (a w niektórych wersjach również i mięsa) w surowej postaci lub po podgrzaniu ich do temperatury maksymalnie 47 stopni C. W gorące wakacyjne dni nieświadomie przechodzę na „surową” dietę, która pozwala mi zachować pełnię smaku warzyw i owoców.

Chrupię więc młode marchewki, wyjadam słodki groszek i zrywam maliny prosto z krzaka. Zamiast męczyć się gotowaniem zupy w gorącej kuchni, ograniczam się do zmiksowania niezwykle słodkich pomidorów malinowych z czosnkiem i odrobiną oliwy, dorzucam do tego pokrojone w kostkę ogórki albo paprykę i już mogę zajadać pyszne gazpacho. Bardzo lubię wszelkie wege-carpaccia – cieniutko pokrojone warzywa skropione ulubionym tłoczonym na zimno olejem i posypane ziołami. Doskonale sprawdzają się tu kalarepka, rzodkiewki, buraki, ale też cukinia czy młode marchewki. Na obiad często przygotowuję lekkie „papardelle” z marchewki z dodatkiem zielonego pesto i kolendry (zamiast marchewki można użyć również delikatnej w smaku słodkiej pietruszki). Za deser wystarcza mi miseczka czereśni, cząstki arbuza czy melona. Kiedy zaś mam ochotę na bardziej wykwintne słodkości, toczę kuleczki z suszonych owoców.

Surowa dieta daje uczucie lekkości i orzeźwienia, dlatego dobrze sprawdza się latem, kiedy gorące dni osłabiają apetyt i chęć stania przy garnkach. Oto witariańskie trio dla was: truskawkowe gazpacho, „papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto i morelowo-daktylowe kulki.

Gazpacho z truskawkami

Gazpacho z truskawkami – składniki

– pół kilograma pomidorów malinowych
– 4 łyżki oliwy (tłoczonej na zimno)
– 2 ząbki czosnku
– 5‒8 truskawek, świeżych lub mrożonych
– sól i pieprz
– 2 ogórki gruntowe, obrane ze skórki
– bazylia do ozdoby

Gazpacho z truskawkami – przygotowanie

Pomidory pozbawiamy gniazdek nasiennych i obieramy ze skórki (z bardzo dojrzałych pomidorów schodzi bez problemu). Umieszczamy w blenderze razem z truskawkami, obranymi ząbkami czosnku i oliwą. Miksujemy wszystkie składniki, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu podajemy z pokrojonymi w kostkę ogórkami i bazylią.

„Papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto

alt=”Witariańskie lato” />

„Papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto – składniki

– 4 marchewki

na pesto:

– garść świeżej kolendry (można użyć bazylii)
– 3 łyżki ziaren słonecznika
– ok. 1/3 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
– 1 łyżeczka cytryny
– sól i pieprz do smaku

„Papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto – przygotowanie

Składniki pesto miksujemy w blenderze do uzyskania gładkiej masy, solimy i pieprzymy według uznania. Marchewki obieramy ze skórki. Używając w dalszym ciągu obieraczki, kroimy marchewkę wzdłuż we wstążki.

Marchewkowe „papardelle” mieszamy z pesto, podajemy.

Morelowo-daktylowe kulki

Witariańskie lato

Morelowo-daktylowe kulki – składniki

– 1 szklanka płatków migdałowych + migdały do obtoczenia kulek
– garść suszonych moreli
– 4 suszone daktyle
– 3 łyżki suszonych wiśni
– 1‒2 łyżki wody do połączenia składników

Morelowo-daktylowe kulki – przygotowanie

W blenderze umieszczamy wszystkie składniki poza wodą. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, dodajemy wodę, mieszamy. Z masy lepimy kulki i obtaczamy je w płatkach migdałowych lub rozdrobnionych migdałach.

Kulki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu przez mniej więcej tydzień.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: