Przejdź do treści

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Witariańskie lato
Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe
Źródło: iStockPhoto
A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców
Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Latem nieświadomie przeistaczam się w witariankę. Warzywa i owoce właśnie teraz najlepiej smakują na surowo! Oto witariańskie trio dla was: truskawkowe gazpacho, „papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto i morelowo-daktylowe kulki.

Najpierw kilka słów teorii: w wielkim skrócie witarianizm to jedzenie warzyw i owoców, orzechów, nasion (a w niektórych wersjach również i mięsa) w surowej postaci lub po podgrzaniu ich do temperatury maksymalnie 47 stopni C. W gorące wakacyjne dni nieświadomie przechodzę na „surową” dietę, która pozwala mi zachować pełnię smaku warzyw i owoców.

Chrupię więc młode marchewki, wyjadam słodki groszek i zrywam maliny prosto z krzaka. Zamiast męczyć się gotowaniem zupy w gorącej kuchni, ograniczam się do zmiksowania niezwykle słodkich pomidorów malinowych z czosnkiem i odrobiną oliwy, dorzucam do tego pokrojone w kostkę ogórki albo paprykę i już mogę zajadać pyszne gazpacho. Bardzo lubię wszelkie wege-carpaccia – cieniutko pokrojone warzywa skropione ulubionym tłoczonym na zimno olejem i posypane ziołami. Doskonale sprawdzają się tu kalarepka, rzodkiewki, buraki, ale też cukinia czy młode marchewki. Na obiad często przygotowuję lekkie „papardelle” z marchewki z dodatkiem zielonego pesto i kolendry (zamiast marchewki można użyć również delikatnej w smaku słodkiej pietruszki). Za deser wystarcza mi miseczka czereśni, cząstki arbuza czy melona. Kiedy zaś mam ochotę na bardziej wykwintne słodkości, toczę kuleczki z suszonych owoców.

Surowa dieta daje uczucie lekkości i orzeźwienia, dlatego dobrze sprawdza się latem, kiedy gorące dni osłabiają apetyt i chęć stania przy garnkach. Oto witariańskie trio dla was: truskawkowe gazpacho, „papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto i morelowo-daktylowe kulki.

Gazpacho z truskawkami

Gazpacho z truskawkami – składniki

– pół kilograma pomidorów malinowych
– 4 łyżki oliwy (tłoczonej na zimno)
– 2 ząbki czosnku
– 5‒8 truskawek, świeżych lub mrożonych
– sól i pieprz
– 2 ogórki gruntowe, obrane ze skórki
– bazylia do ozdoby

Gazpacho z truskawkami – przygotowanie

Pomidory pozbawiamy gniazdek nasiennych i obieramy ze skórki (z bardzo dojrzałych pomidorów schodzi bez problemu). Umieszczamy w blenderze razem z truskawkami, obranymi ząbkami czosnku i oliwą. Miksujemy wszystkie składniki, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu podajemy z pokrojonymi w kostkę ogórkami i bazylią.

„Papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto

„Papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto – składniki

– 4 marchewki

na pesto:

– garść świeżej kolendry (można użyć bazylii)
– 3 łyżki ziaren słonecznika
– ok. 1/3 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
– 1 łyżeczka cytryny
– sól i pieprz do smaku

„Papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto – przygotowanie

Składniki pesto miksujemy w blenderze do uzyskania gładkiej masy, solimy i pieprzymy według uznania. Marchewki obieramy ze skórki. Używając w dalszym ciągu obieraczki, kroimy marchewkę wzdłuż we wstążki.

Marchewkowe „papardelle” mieszamy z pesto, podajemy.

Morelowo-daktylowe kulki

Witariańskie lato

Morelowo-daktylowe kulki – składniki

– 1 szklanka płatków migdałowych + migdały do obtoczenia kulek
– garść suszonych moreli
– 4 suszone daktyle
– 3 łyżki suszonych wiśni
– 1‒2 łyżki wody do połączenia składników

Morelowo-daktylowe kulki – przygotowanie

W blenderze umieszczamy wszystkie składniki poza wodą. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, dodajemy wodę, mieszamy. Z masy lepimy kulki i obtaczamy je w płatkach migdałowych lub rozdrobnionych migdałach.

Kulki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu przez mniej więcej tydzień.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie