Przejdź do treści

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Witariańskie lato
Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Latem nieświadomie przeistaczam się w witariankę. Warzywa i owoce właśnie teraz najlepiej smakują na surowo! Oto witariańskie trio dla was: truskawkowe gazpacho, „papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto i morelowo-daktylowe kulki.

Najpierw kilka słów teorii: w wielkim skrócie witarianizm to jedzenie warzyw i owoców, orzechów, nasion (a w niektórych wersjach również i mięsa) w surowej postaci lub po podgrzaniu ich do temperatury maksymalnie 47 stopni C. W gorące wakacyjne dni nieświadomie przechodzę na „surową” dietę, która pozwala mi zachować pełnię smaku warzyw i owoców.

Chrupię więc młode marchewki, wyjadam słodki groszek i zrywam maliny prosto z krzaka. Zamiast męczyć się gotowaniem zupy w gorącej kuchni, ograniczam się do zmiksowania niezwykle słodkich pomidorów malinowych z czosnkiem i odrobiną oliwy, dorzucam do tego pokrojone w kostkę ogórki albo paprykę i już mogę zajadać pyszne gazpacho. Bardzo lubię wszelkie wege-carpaccia – cieniutko pokrojone warzywa skropione ulubionym tłoczonym na zimno olejem i posypane ziołami. Doskonale sprawdzają się tu kalarepka, rzodkiewki, buraki, ale też cukinia czy młode marchewki. Na obiad często przygotowuję lekkie „papardelle” z marchewki z dodatkiem zielonego pesto i kolendry (zamiast marchewki można użyć również delikatnej w smaku słodkiej pietruszki). Za deser wystarcza mi miseczka czereśni, cząstki arbuza czy melona. Kiedy zaś mam ochotę na bardziej wykwintne słodkości, toczę kuleczki z suszonych owoców.

Surowa dieta daje uczucie lekkości i orzeźwienia, dlatego dobrze sprawdza się latem, kiedy gorące dni osłabiają apetyt i chęć stania przy garnkach. Oto witariańskie trio dla was: truskawkowe gazpacho, „papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto i morelowo-daktylowe kulki.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Gazpacho z truskawkami

Gazpacho z truskawkami – składniki

– pół kilograma pomidorów malinowych
– 4 łyżki oliwy (tłoczonej na zimno)
– 2 ząbki czosnku
– 5‒8 truskawek, świeżych lub mrożonych
– sól i pieprz
– 2 ogórki gruntowe, obrane ze skórki
– bazylia do ozdoby

Gazpacho z truskawkami – przygotowanie

Pomidory pozbawiamy gniazdek nasiennych i obieramy ze skórki (z bardzo dojrzałych pomidorów schodzi bez problemu). Umieszczamy w blenderze razem z truskawkami, obranymi ząbkami czosnku i oliwą. Miksujemy wszystkie składniki, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu podajemy z pokrojonymi w kostkę ogórkami i bazylią.

„Papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto

alt=”Witariańskie lato” />

„Papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto – składniki

– 4 marchewki

na pesto:

– garść świeżej kolendry (można użyć bazylii)
– 3 łyżki ziaren słonecznika
– ok. 1/3 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
– 1 łyżeczka cytryny
– sól i pieprz do smaku

„Papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto – przygotowanie

Składniki pesto miksujemy w blenderze do uzyskania gładkiej masy, solimy i pieprzymy według uznania. Marchewki obieramy ze skórki. Używając w dalszym ciągu obieraczki, kroimy marchewkę wzdłuż we wstążki.

Marchewkowe „papardelle” mieszamy z pesto, podajemy.

Morelowo-daktylowe kulki

Witariańskie lato

Morelowo-daktylowe kulki – składniki

– 1 szklanka płatków migdałowych + migdały do obtoczenia kulek
– garść suszonych moreli
– 4 suszone daktyle
– 3 łyżki suszonych wiśni
– 1‒2 łyżki wody do połączenia składników

Morelowo-daktylowe kulki – przygotowanie

W blenderze umieszczamy wszystkie składniki poza wodą. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, dodajemy wodę, mieszamy. Z masy lepimy kulki i obtaczamy je w płatkach migdałowych lub rozdrobnionych migdałach.

Kulki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu przez mniej więcej tydzień.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi – dawka witamin na pogodowe zawirowania

Brokuły jesienią – wartości odżywcze, właściwości. Jak je gotować?

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Muffiny

Muffiny gryczane z ricottą i czekoladą. Idealne dla osób z nietolerancją glutenu

Muffiny z jabłkami

Jesienne patenty na słodkości. Poznaj trzy przepisy

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

jarmuż w sicie

Jarmuż – teraz ma swój czas! W sałatce z dynią, ciecierzycą i granatem zdobędzie twoje podniebienie!

płatki śniadaniowe

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe! / mat. pras.

Znudziły ci się kanapki jedzone w pracy? Przedstawiamy przepisy na spring rollsy z pieczonym łososiem, muffinki na słono oraz placuszki cukiniowe!

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność

Kasztany

Kasztany pod zdrową kruszonką. Ten przepis wyjdzie każdemu!

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Ryżowe sakiewki z pieczonym burakiem

Upiecz buraka i zamknij go w ryżowych sakiewkach – poznaj ten niebanalny przepis

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Galette

Razowe galette z gruszkami. Pyszne i zdrowe jesienne ciasto

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Brownie z batatów

Brownie z batatów. Przepis na zdrowe czekoladowe brownie

×