Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce
![Witariańskie lato](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2018/09/07417b7387d9593cc451aee4681ab76f9b856039.jpg)
się ten artykuł?
Latem nieświadomie przeistaczam się w witariankę. Warzywa i owoce właśnie teraz najlepiej smakują na surowo! Oto witariańskie trio dla was: truskawkowe gazpacho, „papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto i morelowo-daktylowe kulki.
Najpierw kilka słów teorii: w wielkim skrócie witarianizm to jedzenie warzyw i owoców, orzechów, nasion (a w niektórych wersjach również i mięsa) w surowej postaci lub po podgrzaniu ich do temperatury maksymalnie 47 stopni C. W gorące wakacyjne dni nieświadomie przechodzę na „surową” dietę, która pozwala mi zachować pełnię smaku warzyw i owoców.
Chrupię więc młode marchewki, wyjadam słodki groszek i zrywam maliny prosto z krzaka. Zamiast męczyć się gotowaniem zupy w gorącej kuchni, ograniczam się do zmiksowania niezwykle słodkich pomidorów malinowych z czosnkiem i odrobiną oliwy, dorzucam do tego pokrojone w kostkę ogórki albo paprykę i już mogę zajadać pyszne gazpacho. Bardzo lubię wszelkie wege-carpaccia – cieniutko pokrojone warzywa skropione ulubionym tłoczonym na zimno olejem i posypane ziołami. Doskonale sprawdzają się tu kalarepka, rzodkiewki, buraki, ale też cukinia czy młode marchewki. Na obiad często przygotowuję lekkie „papardelle” z marchewki z dodatkiem zielonego pesto i kolendry (zamiast marchewki można użyć również delikatnej w smaku słodkiej pietruszki). Za deser wystarcza mi miseczka czereśni, cząstki arbuza czy melona. Kiedy zaś mam ochotę na bardziej wykwintne słodkości, toczę kuleczki z suszonych owoców.
Surowa dieta daje uczucie lekkości i orzeźwienia, dlatego dobrze sprawdza się latem, kiedy gorące dni osłabiają apetyt i chęć stania przy garnkach. Oto witariańskie trio dla was: truskawkowe gazpacho, „papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto i morelowo-daktylowe kulki.
Gazpacho z truskawkami
Gazpacho z truskawkami – składniki
– pół kilograma pomidorów malinowych
– 4 łyżki oliwy (tłoczonej na zimno)
– 2 ząbki czosnku
– 5‒8 truskawek, świeżych lub mrożonych
– sól i pieprz
– 2 ogórki gruntowe, obrane ze skórki
– bazylia do ozdoby
Gazpacho z truskawkami – przygotowanie
Pomidory pozbawiamy gniazdek nasiennych i obieramy ze skórki (z bardzo dojrzałych pomidorów schodzi bez problemu). Umieszczamy w blenderze razem z truskawkami, obranymi ząbkami czosnku i oliwą. Miksujemy wszystkie składniki, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu podajemy z pokrojonymi w kostkę ogórkami i bazylią.
„Papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto
alt=”Witariańskie lato” />
„Papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto – składniki
– 4 marchewki
na pesto:
– garść świeżej kolendry (można użyć bazylii)
– 3 łyżki ziaren słonecznika
– ok. 1/3 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
– 1 łyżeczka cytryny
– sól i pieprz do smaku
„Papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto – przygotowanie
Składniki pesto miksujemy w blenderze do uzyskania gładkiej masy, solimy i pieprzymy według uznania. Marchewki obieramy ze skórki. Używając w dalszym ciągu obieraczki, kroimy marchewkę wzdłuż we wstążki.
Marchewkowe „papardelle” mieszamy z pesto, podajemy.
Morelowo-daktylowe kulki
Morelowo-daktylowe kulki – składniki
– 1 szklanka płatków migdałowych + migdały do obtoczenia kulek
– garść suszonych moreli
– 4 suszone daktyle
– 3 łyżki suszonych wiśni
– 1‒2 łyżki wody do połączenia składników
Morelowo-daktylowe kulki – przygotowanie
W blenderze umieszczamy wszystkie składniki poza wodą. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, dodajemy wodę, mieszamy. Z masy lepimy kulki i obtaczamy je w płatkach migdałowych lub rozdrobnionych migdałach.
Kulki można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu przez mniej więcej tydzień.
Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.
Zobacz także
![Bez spiny jem rośliny kampania](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/05/60723887_2120676254725831_8939681625818529792_o-850x567.jpg)
„Bez spiny jem rośliny” – kampania dla tych, którzy chcą jeść roślinnie
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/01/5d2_4402-850x425.jpg)
„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2020/02/6tag-3322016630-1839058679204448991_3322016630-850x638.jpg)
„Każda roślina jest cenna i użyteczna. Dotyczy to również tych uznawanych za niepożądane na trawnikach czy w ogrodach”
Polecamy
![na zdjęciu: olejek eukaliptusowy, daktyle, hibiskus, tekst o tym, co warto przywieźć z Egiptu /grafika: Design Center](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/07/grafika-ilustracyjna-do-artykulu-1-1-850x425.png)
PAMIĄTKI Z WAKACJI: Przysmak faraonów, zdrowa słodycz i remedium na chrypkę
![Aronia - Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/adobestock_291586023-850x567.jpeg)
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
![Pakowane kanapki w lodówce supermarketu- Hello Zdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/adobestock_792785941-kopia-850x477.jpg)
Pierwsza ofiara śmiertelna epidemii E. coli w Wielkiej Brytanii. Źródłem zakażenia były liście sałaty w pakowanych kanapkach
![Zucchiolo to nowe warzywo, które wyglądem przypomina dynię, a w smaku jest połączeniem cukinii i ogórka](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/06/zucchiolo-nowe-warzywo-hello-zdrowie-850x401.jpg)