Przejdź do treści

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?
Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory? Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Kiszone pomidory to doskonały sposób na wzbogacenie domowej spiżarni. Wszyscy znamy kiszone ogórki, coraz bardziej popularne stają się kiszone cytryny, porzeczki czy rabarbar, więc dlaczego by nie spróbować kisić pomidory? Warzywa te dostarczają nam nie tylko mnóstwo witamin i minerałów ale też błonnik i likopen, a do tego jak smakują. Sprawdź przepis na czerwone i zielone kiszone pomidory i dowiedz się, do czego je dodać.

Kiszone pomidory – właściwości

Wszyscy wiemy, że pomidory to bomba witaminowa. Mają wysoką zawartość witaminy C, B, PP, E i K. Spożywając je, dostarczysz organizmowi wapń, magnez i żelazo. Są niskokaloryczne i moczopędne. Poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia się ‒ to dzięki cennemu barwnikowi o nazwie likopen. Oprócz tego wzmacniają odporność i obniżają ciśnienie krwi. Zawierają błonnik, który syci i ma dobry wpływ na pracę jelit. Najpyszniejsze są w sezonie – wtedy mają pełny, doskonały smak. A zimą? Zamiast pozbawionych smaku pomidorów, które goszczą wówczas na sklepowych półkach, odkręcamy słoik i wartościowe kiszone pomidory mamy w zasięgu ręki.

Co musisz wiedzieć o kiszeniu pomidorów?

Do kiszenia nadają się zarówno pomidory malinowe jak i koktajlowe. Coraz bardziej popularne stają się również kiszone zielone pomidory. Zielone pomidory to nic innego jak pomidory, które nie zdążyły jeszcze dojrzeć. Można je zbierać z krzaków przez całe lato, choć najczęściej robi się to pod koniec sezonu, gdy już wiadomo, że warzywa nie będą mieć czasu na dojrzewanie. Co ciekawe, wyhodowano już nowe odmiany pomidora, które w dojrzałej postaci mają zielony kolor.

Jaka jest jednak zdrowotna różnica między zielonymi a czerwonymi pomidorami? Czerwone pomidory zawierają likopen, zielone zaś tomatynę. Prozdrowotne działanie likopenu jest powszechnie znane: ma działanie antyoksydacyjne, działa ochronnie na układ kostny, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Tymczasem tomatyna zyskała złą sławę  jako substancja, która może powodować zatrucia. Jednakże musielibyśmy zjeść kilka kilogramów zielonych pomidorów na raz aby wystąpił taki efekt. Okazuje się, że ostatecznie tomatyna zawarta w zielonych pomidorach nie jest taka zła, może bowiem działać chemoprewencyjnie, przeciwcholesterolowo, przeciwnowotworowo oraz wzmacniać system odpornościowy. Z tego względu warto spróbować kiszonki z zielonych pomidorów, ale oczywiście wszystko z umiarem.

Przepis na kiszone pomidory

Kiszone pomidory możemy zrobić w wersji tradycyjnej – z dojrzałych pomidorów, ale warto też postawić na kiszone zielone pomidory i poznać ich wyjątkowy smak. Obydwie wersje możemy wykonać przy pomocy poniższego przepisu.

Kiszone pomidory – składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 10 ząbków czosnku
  • pęczek koperku
  • 3 litry wody
  • 1 łyżka soli
  • 6 łyżek octu
  • 1 łyżka ziarenek pieprzu
  • 4-litrowy słój

Kiszone pomidory – przygotowanie:

Pomidory dokładnie umyj. Czosnek obierz i przekrój na pół, koperek posiekaj.

kiszone pomidory

Zdjęcie: masz.talerz

Słoik wyparz. Zagotuj wodę, dodaj sól i ocet.

pomidory kiszone

Zdjęcie: masz.talerz

Na dno słoika wrzuć część koperku, czosnku i pieprzu. Następnie pomidory i ponownie przełóż koperkiem, czosnkiem i pieprzem. W ten sposób włóż wszystkie składniki.

pomidor kiszony

Zdjęcie: masz.talerz

Pomidory powinny ciasno leżeć w słoju. Na koniec wlej wrzącą wodę z przyprawami.

kiszenie pomidorow

Zdjęcie: masz.talerz

Zakręć słoik. Po ok. 8 tygodniach pomidory są gotowe do jedzenia. Podawaj je same, w sałatce, jako dodatek do sosów albo na kromce chleba.

Jak kisić pomidory – inspiracje

Kiszone pomidory są szczególnie popularne u naszych wschodnich sąsiadów. Kiszone pomidory po ukraińsku to tamtejszy przysmak. Kiszone pomidory po rosyjsku to wersja z octem spirytusowym. Do ich wykonania będziemy potrzebowali:

  •  słoik pomidorów koktajlowych
  • litr wody
  • kilka ząbków czosnku
  • po kilka liści czarnej porzeczki i wiśni
  • liść laurowy
  • chrzan
  • pęczek kopru włoskiego
  • 2 łyżki soli
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki octu

Sterylizujemy słoiki. Myjemy pomidory i nakłuwamy je widelcem lub wykałaczką. Do słoika wkładamy liście porzeczki i wiśni, kawałki chrzanu i czosnek, następnie pomidory i koper. W garnku przygotowujemy marynatę z wody, soli, cukru i liści laurowych. Wrzącą marynatą zalewamy słoik, dodajemy ocet spirytusowy i zakręcamy słoik. Pomidory będą gotowe do spożycia po około 2 tygodniach.

Do czego możemy dodać zielone kiszone pomidory? Z pewnością do mięs oraz jako bazę do sosów. Świetnie sprawdzą się także w koktajlach warzywnych i sałatkach. Kiszone pomidory będą pasować do past kanapkowych. Można spróbować też zrobić z nich zupę, w smaku będzie przypominać tę z kiszonych ogórków.

Jeśli jednak nie potrafimy lub nie mamy czasu na robienie domowych kiszonek, gdzie możemy kupić kiszone pomidory? Najłatwiej będzie je znaleźć w sklepie z lokalnymi wyrobami, szczególnie tymi ekologicznymi. Kiszone pomidory sprzedawane są przez gospodarstwa rolne oraz w sklepach ze wschodnimi produktami spożywczymi.

Dlaczego warto robić kiszonki?

Robiąc kiszonki przede wszystkim przedłużamy warzywom termin przydatności do spożycia. Zamykamy smak w słoiku i możemy się nim cieszyć wiele miesięcy później. Ten smak zmienia się, dojrzewa i często zaskakuje. Spożywanie kiszonek jest bardzo zdrowe. To naturalny probiotyk. Są źródłem kwasu mlekowego, który powstaje podczas fermentacji ‒ to ten sam kwas, który powstaje w zakwasie w prawdziwym pieczywie. Oczyszcza on organizm, podnosi odporność, obniża poziom cholesterolu i reguluje pracę jelit.

Jedząc kiszonki, dostarczamy naszemu organizmowi witamin z grupy A, B, C, E i K. Oprócz tego kiszone warzywa zawierają fosfor, wapń, żelazo oraz potas. Dobra wiadomość dla osób odchudzających się ‒ kiszonki tracą swoje kalorie. Dodatkowo wspomagają trawienie i dzięki zawartości błonnika sycą na długo, a kwaśne produkty zaspokajają potrzebę podjadania. Jednak fermentowane warzywa zawierają sporo soli, która w dużych i regularnych dawkach jest szkodliwa, dlatego pamiętajcie, że nie można jeść kiszonek bez ograniczeń.

Bibliografia:

[1] Bożena Muszyńska, “Solanaceae”, Bot. Farm., vol. 69, no. 11, 2013.

[2] Ewelina Gwóźdź and Piotr Gębczyński, “Prozdrowotne właściwości owoców pomidora i jego przetworów”, Med Rodz, vol. 4, no. 18, pp. 186–188, 2015.

[3] M. Friedman, “Anticarcinogenic, cardioprotective, and other health benefits of tomato compounds lycopene, α-tomatine, and tomatidine in pure form and in fresh and processed tomatoes”, J. Agric. Food Chem., vol. 61, no. 40, pp. 9534–9550, Oct. 2013, doi: 10.1021/jf402654e.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami