Przejdź do treści

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?
Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory? Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
miód
5 najlepszych zamienników cukru
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska
Wiecznie jesteś głodna? Sprawdź, jak łatwo sobie z tym poradzić
6 rzeczy, które spowalniają metabolizm
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną

Kiszone pomidory to doskonały sposób na wzbogacenie domowej spiżarni. Wszyscy znamy kiszone ogórki, coraz bardziej popularne stają się kiszone cytryny, porzeczki czy rabarbar, więc dlaczego by nie spróbować kisić pomidory? Warzywa te dostarczają nam nie tylko mnóstwo witamin i minerałów ale też błonnik i likopen, a do tego jak smakują. Sprawdź przepis na czerwone i zielone kiszone pomidory i dowiedz się, do czego je dodać.

Kiszone pomidory – właściwości

Wszyscy wiemy, że pomidory to bomba witaminowa. Mają wysoką zawartość witaminy C, B, PP, E i K. Spożywając je, dostarczysz organizmowi wapń, magnez i żelazo. Są niskokaloryczne i moczopędne. Poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia się ‒ to dzięki cennemu barwnikowi o nazwie likopen. Oprócz tego wzmacniają odporność i obniżają ciśnienie krwi. Zawierają błonnik, który syci i ma dobry wpływ na pracę jelit. Najpyszniejsze są w sezonie – wtedy mają pełny, doskonały smak. A zimą? Zamiast pozbawionych smaku pomidorów, które goszczą wówczas na sklepowych półkach, odkręcamy słoik i wartościowe kiszone pomidory mamy w zasięgu ręki.

Co musisz wiedzieć o kiszeniu pomidorów?

Do kiszenia nadają się zarówno pomidory malinowe jak i koktajlowe. Coraz bardziej popularne stają się również kiszone zielone pomidory. Zielone pomidory to nic innego jak pomidory, które nie zdążyły jeszcze dojrzeć. Można je zbierać z krzaków przez całe lato, choć najczęściej robi się to pod koniec sezonu, gdy już wiadomo, że warzywa nie będą mieć czasu na dojrzewanie. Co ciekawe, wyhodowano już nowe odmiany pomidora, które w dojrzałej postaci mają zielony kolor.

Jaka jest jednak zdrowotna różnica między zielonymi a czerwonymi pomidorami? Czerwone pomidory zawierają likopen, zielone zaś tomatynę. Prozdrowotne działanie likopenu jest powszechnie znane: ma działanie antyoksydacyjne, działa ochronnie na układ kostny, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Tymczasem tomatyna zyskała złą sławę  jako substancja, która może powodować zatrucia. Jednakże musielibyśmy zjeść kilka kilogramów zielonych pomidorów na raz aby wystąpił taki efekt. Okazuje się, że ostatecznie tomatyna zawarta w zielonych pomidorach nie jest taka zła, może bowiem działać chemoprewencyjnie, przeciwcholesterolowo, przeciwnowotworowo oraz wzmacniać system odpornościowy. Z tego względu warto spróbować kiszonki z zielonych pomidorów, ale oczywiście wszystko z umiarem.

Przepis na kiszone pomidory

Kiszone pomidory możemy zrobić w wersji tradycyjnej – z dojrzałych pomidorów, ale warto też postawić na kiszone zielone pomidory i poznać ich wyjątkowy smak. Obydwie wersje możemy wykonać przy pomocy poniższego przepisu.

Kiszone pomidory – składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 10 ząbków czosnku
  • pęczek koperku
  • 3 litry wody
  • 1 łyżka soli
  • 6 łyżek octu
  • 1 łyżka ziarenek pieprzu
  • 4-litrowy słój

Kiszone pomidory – przygotowanie:

Pomidory dokładnie umyj. Czosnek obierz i przekrój na pół, koperek posiekaj.

kiszone pomidory

Zdjęcie: masz.talerz

Słoik wyparz. Zagotuj wodę, dodaj sól i ocet.

pomidory kiszone

Zdjęcie: masz.talerz

Na dno słoika wrzuć część koperku, czosnku i pieprzu. Następnie pomidory i ponownie przełóż koperkiem, czosnkiem i pieprzem. W ten sposób włóż wszystkie składniki.

pomidor kiszony

Zdjęcie: masz.talerz

Pomidory powinny ciasno leżeć w słoju. Na koniec wlej wrzącą wodę z przyprawami.

kiszenie pomidorow

Zdjęcie: masz.talerz

Zakręć słoik. Po ok. 8 tygodniach pomidory są gotowe do jedzenia. Podawaj je same, w sałatce, jako dodatek do sosów albo na kromce chleba.

Jak kisić pomidory – inspiracje

Kiszone pomidory są szczególnie popularne u naszych wschodnich sąsiadów. Kiszone pomidory po ukraińsku to tamtejszy przysmak. Kiszone pomidory po rosyjsku to wersja z octem spirytusowym. Do ich wykonania będziemy potrzebowali:

  •  słoik pomidorów koktajlowych
  • litr wody
  • kilka ząbków czosnku
  • po kilka liści czarnej porzeczki i wiśni
  • liść laurowy
  • chrzan
  • pęczek kopru włoskiego
  • 2 łyżki soli
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki octu

Sterylizujemy słoiki. Myjemy pomidory i nakłuwamy je widelcem lub wykałaczką. Do słoika wkładamy liście porzeczki i wiśni, kawałki chrzanu i czosnek, następnie pomidory i koper. W garnku przygotowujemy marynatę z wody, soli, cukru i liści laurowych. Wrzącą marynatą zalewamy słoik, dodajemy ocet spirytusowy i zakręcamy słoik. Pomidory będą gotowe do spożycia po około 2 tygodniach.

Do czego możemy dodać zielone kiszone pomidory? Z pewnością do mięs oraz jako bazę do sosów. Świetnie sprawdzą się także w koktajlach warzywnych i sałatkach. Kiszone pomidory będą pasować do past kanapkowych. Można spróbować też zrobić z nich zupę, w smaku będzie przypominać tę z kiszonych ogórków.

Jeśli jednak nie potrafimy lub nie mamy czasu na robienie domowych kiszonek, gdzie możemy kupić kiszone pomidory? Najłatwiej będzie je znaleźć w sklepie z lokalnymi wyrobami, szczególnie tymi ekologicznymi. Kiszone pomidory sprzedawane są przez gospodarstwa rolne oraz w sklepach ze wschodnimi produktami spożywczymi.

Dlaczego warto robić kiszonki?

Robiąc kiszonki przede wszystkim przedłużamy warzywom termin przydatności do spożycia. Zamykamy smak w słoiku i możemy się nim cieszyć wiele miesięcy później. Ten smak zmienia się, dojrzewa i często zaskakuje. Spożywanie kiszonek jest bardzo zdrowe. To naturalny probiotyk. Są źródłem kwasu mlekowego, który powstaje podczas fermentacji ‒ to ten sam kwas, który powstaje w zakwasie w prawdziwym pieczywie. Oczyszcza on organizm, podnosi odporność, obniża poziom cholesterolu i reguluje pracę jelit.

Jedząc kiszonki, dostarczamy naszemu organizmowi witamin z grupy A, B, C, E i K. Oprócz tego kiszone warzywa zawierają fosfor, wapń, żelazo oraz potas. Dobra wiadomość dla osób odchudzających się ‒ kiszonki tracą swoje kalorie. Dodatkowo wspomagają trawienie i dzięki zawartości błonnika sycą na długo, a kwaśne produkty zaspokajają potrzebę podjadania. Jednak fermentowane warzywa zawierają sporo soli, która w dużych i regularnych dawkach jest szkodliwa, dlatego pamiętajcie, że nie można jeść kiszonek bez ograniczeń.

Bibliografia:

[1] Bożena Muszyńska, “Solanaceae”, Bot. Farm., vol. 69, no. 11, 2013.

[2] Ewelina Gwóźdź and Piotr Gębczyński, “Prozdrowotne właściwości owoców pomidora i jego przetworów”, Med Rodz, vol. 4, no. 18, pp. 186–188, 2015.

[3] M. Friedman, “Anticarcinogenic, cardioprotective, and other health benefits of tomato compounds lycopene, α-tomatine, and tomatidine in pure form and in fresh and processed tomatoes”, J. Agric. Food Chem., vol. 61, no. 40, pp. 9534–9550, Oct. 2013, doi: 10.1021/jf402654e.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!

Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Zimno za oknem? Zatem idealna będzie rozgrzewająca zupa z soczewicy

Prezent na walentynki? Czekolada!

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Zupa orzechowa idealna na zimę. Prosta, łatwa i zdrowa

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Pancakes

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Mężczyzna polewa pankejki sosem

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Koktajl na kaca

Trudny początek nowego roku? Oto koktajl na kaca

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Pełnoziarnisty wieniec makowy. Pełen mikroelementów i witamin

Świąteczny barszcz na szybko. Prosty i pyszny!

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

5 największych kuchennych mitów