Przejdź do treści

Letnie kompoty z owoców i kwiatów. Idealne na upalny dzień

Letnie kompoty z owoców i kwiatów
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Wiele dzikich roślin, które mijamy na co dzień, jest jadalnych! Warto docenić ich niezwykły smak i aromat i ugotować z nich kompot.

Kwiaty wprowadzają do najprostszych nawet receptur niesamowite akcenty. Ale warto po nie sięgać także ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Kwiaty lawendy to łagodny środek uspokajający, mają też działanie wspomagające trawienie. Kwiaty czarnego bzu działają wykrztuśnie i antywirusowo, wzmacniają odporność organizmu, przyspieszają przemianę materii. Z kolei płatki dzikiej róży zawierają flawonoidy i antocyjany, dzięki czemu sprawdzą się przy niestrawności, a także bólu gardła.

W połączeniu z naszymi ulubionymi letnimi owocami kwiaty, które akurat kwitną w tym samym czasie, tworzą bardzo ciekawe kompozycje smakowe. Słodka truskawka nabiera niezwykłego wyrafinowania w towarzystwie kwiatów czarnego bzu; czereśnie lub wiśnie z dodatkiem płatków róży zyskują na elegancji, a kwaśna malina złagodzona eteryczną lawendą koi zmysły. Oto trzy letnie kompoty o zniewalającym zapachu!

Kompot z malin i kwiatów lawendy

Składniki (ok. 1,5 l):

– 1 mała kobiałka malin (200 g)
– 2–3 kwiaty lawendy
– 1,5 l wody
– ulubiony środek słodzący (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wrzucamy wszystkie składniki do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut, przecedzamy, opcjonalnie dosładzamy i podajemy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Kompot z truskawek i kwiatów czarnego bzu

Składniki (ok. 1,5 l):

– 500 g truskawek
– 1 duży baldach kwiatów czarnego bzu*
– 1,5 l wody
– ulubiony środek słodzący (opcjonalnie)

*Kwiaty czarnego bzu zrywamy w lesie lub na łące, z dala od miasta, zbieramy jedynie te białe, bez brązowych plamek i spożywamy tylko po obróbce termicznej. Bezpośrednio po zerwaniu układamy je na gazecie i zostawiamy na 30–60 minut, aby naturalnie oczyściły się z owadów, które mogą się w nich znajdować

Przygotowanie:

Truskawki myjemy, usuwamy z nich szypułki, kroimy na pół i wrzucamy do garnka. Dodajemy lekko porwany kwiat czarnego bzu oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut, dosładzamy wedle uznania i serwujemy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Omletonaleśnik z czereśniami i twarożkiem

Kompot z czereśni lub wiśni i płatków dzikiej róży

Składniki (ok. 1,5 l):

– 500 g czereśni lub wiśni
– 10 dużych jadalnych płatków dzikiej róży
– 1,5 l wody
– ulubiony środek słodzący (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Czereśnie/wiśnie myjemy i drylujemy lub przekrajamy na pół. Wrzucamy do garnka, dodajemy oczyszczone płatki róży oraz wodę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 15 minut, przecedzamy, dosładzamy wedle uznania i serwujemy. Przechowujemy w lodówce do 3 dni.


Agata Deja – fotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Przepis na domowe suszone pomidory. Nie kupuj, zrób sama!

Burgery z kalafiora z salsą paprykową

Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Burgery z kalafiora z salsą paprykową. Wegetariańskie wspomnienie lata!

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego hodowla? Wyjaśnia Paulina Górska

Ciemna strona banana, czyli jak tak naprawdę wygląda jego uprawa. Wyjaśnia Paulina Górska

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami