Przejdź do treści

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki

Sałatkowy dream team: fasola i natka pietruszki
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania
Sezam
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Fasola – jedno z bogatszych roślinnych źródeł żelaza – bardzo sobie ceni towarzystwo natki pietruszki. Sprawdźcie, dlaczego warto pielęgnować ten związek, i przyrządźcie sycącą fasolkową sałatkę!

Fasola biała jest bogatym źródłem żelaza, ma go jednak mniej niż produkty pochodzenia mięsnego. Jest jednak dobra wiadomość dla wegetarian lub osób z niedoborem żelaza. Aby zwiększyć wchłanianie żelaza niehemowego, zjadaj produkty będące jego źródłem w obecności witaminy C. Bardzo dobrym jej źródłem jest natka pietruszki i cytryna, dlatego tych produktów nie może zabraknąć w naszej sałatce. Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na procesy trawienne i skutecznie zapobiega infekcjom układu moczowego. Jedzenie natki pietruszki szczególnie zaleca się w stanach osłabienia organizmu.

Nasza sałatkowa propozycja zawiera aż trzy rodzaje fasoli. Fasola oprócz żelaza zawiera mnóstwo białka, potasu, fosforu i wapnia. Jest w niej także lekkostrawna skrobia oraz substancje hamujące wzrost tkanek nowotworowych. Do sałatki dodamy też miętę, która odświeży i wzbogaci smak, oraz jajko w koszulce, dzięki któremu poczujesz sytość bez obciążenia żołądka. Sos do sałatki przygotujemy na bazie masła orzechowego z migdałów.

Pamiętaj, aby przy wyborze masła orzechowego zwrócić uwagę na jego skład. Nie kupuj takiego, które zawiera substancje konserwujące i słodzące. Najlepiej przygotuj masło samodzielnie, przepis na masło z orzechów znajdziesz tutaj – orzeszki ziemne w przepisie możesz zastąpić migdałami.

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Sałatka z białą fasolą i natką pietruszki

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Składniki (przepis dla jednej osoby):

– pół garści białej fasoli
– garść pietruszki
– parę listków mięty
– 4 sztuki fasoli mamut
– pół garści zielonej fasoli w strąkach
– 5 sztuk groszku w łupinach (może być bez)
– łyżka soku z cytryny
– łyżeczka masła orzechowego z migdałów
– pół łyżeczki musztardy
– oliwa
– pieprz do smaku
– jajko

Przygotowanie:

Jeśli chcesz użyć świeżej białej fasoli, dzień wcześniej zalej ją wodą i mocz przez noc, a następnie odcedź. Jeśli używasz fasolki puszkowanej, odcedź ją z puszki, przelej zimną wodą. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć fasolę mamut, fasolę i groszek w łupinach. Całość powinna być zakryta wodą. Gotuj, aż produkty będą miękkie. W małej miseczce umieść masło orzechowe, musztardę, sok z cytryny, szczyptę pieprzu, wymieszaj i dodaj taką ilość oliwy, aby uzyskać konsystencję gęstego, lejącego sosu. W głębokim garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę octu. Kiedy woda osiągnie stopień wrzenia, zamieszaj łyżką, aby postał wir, zmniejsz ogień i z małej wysokości wbij delikatnie jajko. Po 1,5‒2 minutach wyjmij jajko. Na talerzu połóż wszystkie ugotowane fasolki i groszek, dodaj kilka listków mięty, posiekaną pietruszkę, jajko w koszulce, całość polej sosem i jedz od razu.


Konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe – przepis na najzdrowszy deser

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol