Przejdź do treści

Co powiesz na jazdę próbną z zieloną dietą? Kasia Bem poleca jadłospis na wegetariański dzień

grilowane warzywa
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

Chciałabym cię namówić do przejścia na wegetarianizm. Spokojnie! Tylko na jeden dzień. Taka wegeteriańska jazda próbna być może rozbudzi apetyt na więcej zielonego w diecie, a to każdemu wychodzi na zdrowie.

Najczęstszy mit na temat diety wegetariańskiej to przekonanie, że taka kuchnia jest czasochłonna i skomplikowana. Bzdura. Wszystko na początku wydaje się trudne i pracochłonne, a w istocie to tylko kwestia wprawy i organizacji. Przygotowałam dla Was łatwe menu testowe na 1 dzień wykorzystujące wiosenno-letnią obfitość warzyw i owoców. Na Waszym talerzu znajdą się szparagi, pomidory, kalarepka, młode buraczki, zielony koktajl z letnich jabłek i natki oraz zaskakujący deser z truskawek. Obierajcie, siekajcie i przekonajcie się sami, jakie to pyszne i proste. A jeśli nabraliście ochoty na kolejne wegetariańskie dni, proponuję podjęcie wyzwania, które dla Was opracowałam: Spróbuj być wege przez 2 dni.

szparagi

Śniadanie: zielony koktajl

zielony koktajl

iStock

Składniki:

– 1 pęczek natki
– 1 banan
– 2 jabłka
– sok z 1 cytryny
– 1 świeży daktyl lub 2 suszone namoczone przez noc (opcjonalnie dla tych, którzy lubią, jak jest słodko)
– 100-150 ml wody

Przygotowanie:

Natkę posiekaj, obranego banana i jabłko pokrój, dodaj sok z cytryny, daktyle i wodę i zmiksuj. Gotowe!

Zielone koktajle - przepisy

Obiad: kasza rozmaitości + zielona sałata z ulubionym winegretem

Składniki:

– kubek ugotowanej komosy ryżowej lub kaszy gryczanej albo jaglanej
– 2 ogórki małosolne
– 2 lub 3 upieczone młode buraki (ilość w zależności od wielkości)
– pestki dyni
– świeży koper
– oliwa
– ocet balsamico
– pestki słonecznika lub dyni

Przygotowanie:

Młode buraczki zawinięte w folię aluminiową piecz przez 35 minut w piekarniku. Buraki i kaszę możesz przygotować poprzedniego dnia – wtedy przygotowanie dania zajmie Ci dosłownie chwilę. Upieczone buraki i ogórka pokrój w sporą kostkę i wymieszaj z kaszą. Dodaj oliwę z oliwek, balsamico, koper, ulubione pestki, sól i pieprz. Smacznego!

Deser: truskawki inaczej

Składniki:

– 25 dkg truskawek
– centymetrowy kawałek imbiru obrany ze skórki
– kilka listków mięty
– sok pomarańczowy najlepiej świeżo wyciśnięty z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

Truskawki pokrój na ćwiartki, imbir w malutkie kawałeczki. Przełóż truskawki do miseczki lub kielicha, dodaj imbir, listki mięty, zalej sokiem pomarańczowym i schłódź w lodówce przez godzinę.

Kolacja: grilowane szapragi z tofu i pomidorkami + „czekadełko” z awokado i kalarepki

Składniki:

– pęczek zielonych szparagów
– wędzony serek tofu
– 2 garści małych pomidorków
– oliwa z oliwek
– sól
– pieprz
– czarnuszka

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Szparagom odetnij twarde końcówki i dopraw oliwą, solą i pieprzem. Szparagi grilluj przez około 20 minut. Na ostatnie 7 minut włóż do piekarnika również pomidorki. Na talerzu ułóż szparagi, na nich pomidorki pokrojone w paski lub kostkę tofu. Posyp czarnuszką. Możesz delikatnie skropić gęstym balsamico i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Czekając, aż obiad się upiecze, rozgnieć widelcem miękkie awokado, zetrzyj do niego trochę rzodkiewki (możesz dodać posiekanej mięty lub kolendry), posól, popieprz i zajadaj z chipsami ze świeżej kalarepki. Chipsy z kalarepki to po prostu kalarepka obrana ze skórki i pokrojona w cienkie plasterki.

Smacznego wegetariańskiego dnia!

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Pasztet warzywny ze słonecznikiem, wokół niego czosnek, pomidory i ogórki kiszone

Wegetariańskie pasztety warzywne na święta – mamy trzy pyszne propozycje!

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Dieta wegetariańska przy aktywności fizycznej. Fakty i mity

Paulina Górska / Instagram

„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia

Endometrioza a dieta mięsna / unsplash

Masz endometriozę? Ogranicz spożywanie mięsa. Działa prozapalnie!

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Chcesz zostać wegetarianinem? Siedem typowych błędów, które możesz popełnić

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Białko – źródła

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Czy dieta wegańska jest zdrowa? Rozmowa z dr Hanną Stolińską

Jak przejść na wegetarianizm?

Diety. Jak przejść na wegetarianizm?

Weganizm a wegetarianizm - na czym polegają różnice?

Weganizm a wegetarianizm – na czym polegają różnice?

Ser labneh

Libański ser labneh. Prosty w przygotowaniu, pyszny w smaku!

rodzina przy stole, dieta wegetariańska,

Wege-dzieci. Czy dieta roślinna jest dobra, czy zła dla najmłodszych?

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mięso w diecie dziecka nie jest niezbędne

Wegetarianizm. Czy dziecko potrzebuje mięsa w menu? Jak reaguje otoczenie dzieci będących na wegetariańskiej diecie?

Dzikie rośliny są bardzo smaczne

„Zawsze, w każdym miejscu są rośliny, dzikie warzywa, które możemy zjeść. One są wszędzie, tylko my ich nie widzimy” – mówi Justyna Pargieła, ziołoznawca

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?