Co powiesz na jazdę próbną z zieloną dietą? Kasia Bem poleca jadłospis na wegetariański dzień
![grilowane warzywa](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2014/05/istock-1013773304-1140x886.jpg)
się ten artykuł?
Chciałabym cię namówić do przejścia na wegetarianizm. Spokojnie! Tylko na jeden dzień. Taka wegeteriańska jazda próbna być może rozbudzi apetyt na więcej zielonego w diecie, a to każdemu wychodzi na zdrowie.
Najczęstszy mit na temat diety wegetariańskiej to przekonanie, że taka kuchnia jest czasochłonna i skomplikowana. Bzdura. Wszystko na początku wydaje się trudne i pracochłonne, a w istocie to tylko kwestia wprawy i organizacji. Przygotowałam dla Was łatwe menu testowe na 1 dzień wykorzystujące wiosenno-letnią obfitość warzyw i owoców. Na Waszym talerzu znajdą się szparagi, pomidory, kalarepka, młode buraczki, zielony koktajl z letnich jabłek i natki oraz zaskakujący deser z truskawek. Obierajcie, siekajcie i przekonajcie się sami, jakie to pyszne i proste. A jeśli nabraliście ochoty na kolejne wegetariańskie dni, proponuję podjęcie wyzwania, które dla Was opracowałam: Spróbuj być wege przez 2 dni.
Śniadanie: zielony koktajl
![Co powiesz na jazdę próbną z zieloną dietą? Kasia Bem poleca jadłospis na wegetariański dzień – zdjęcie numer 1](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2014/05/istock-1078950490-552x850.jpg)
iStock
Składniki:
– 1 pęczek natki
– 1 banan
– 2 jabłka
– sok z 1 cytryny
– 1 świeży daktyl lub 2 suszone namoczone przez noc (opcjonalnie dla tych, którzy lubią, jak jest słodko)
– 100-150 ml wody
Przygotowanie:
Natkę posiekaj, obranego banana i jabłko pokrój, dodaj sok z cytryny, daktyle i wodę i zmiksuj. Gotowe!
Obiad: kasza rozmaitości + zielona sałata z ulubionym winegretem
Składniki:
– kubek ugotowanej komosy ryżowej lub kaszy gryczanej albo jaglanej
– 2 ogórki małosolne
– 2 lub 3 upieczone młode buraki (ilość w zależności od wielkości)
– pestki dyni
– świeży koper
– oliwa
– ocet balsamico
– pestki słonecznika lub dyni
Przygotowanie:
Młode buraczki zawinięte w folię aluminiową piecz przez 35 minut w piekarniku. Buraki i kaszę możesz przygotować poprzedniego dnia – wtedy przygotowanie dania zajmie Ci dosłownie chwilę. Upieczone buraki i ogórka pokrój w sporą kostkę i wymieszaj z kaszą. Dodaj oliwę z oliwek, balsamico, koper, ulubione pestki, sól i pieprz. Smacznego!
Deser: truskawki inaczej
Składniki:
– 25 dkg truskawek
– centymetrowy kawałek imbiru obrany ze skórki
– kilka listków mięty
– sok pomarańczowy najlepiej świeżo wyciśnięty z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Truskawki pokrój na ćwiartki, imbir w malutkie kawałeczki. Przełóż truskawki do miseczki lub kielicha, dodaj imbir, listki mięty, zalej sokiem pomarańczowym i schłódź w lodówce przez godzinę.
Kolacja: grilowane szapragi z tofu i pomidorkami + „czekadełko” z awokado i kalarepki
Składniki:
– pęczek zielonych szparagów
– wędzony serek tofu
– 2 garści małych pomidorków
– oliwa z oliwek
– sól
– pieprz
– czarnuszka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Szparagom odetnij twarde końcówki i dopraw oliwą, solą i pieprzem. Szparagi grilluj przez około 20 minut. Na ostatnie 7 minut włóż do piekarnika również pomidorki. Na talerzu ułóż szparagi, na nich pomidorki pokrojone w paski lub kostkę tofu. Posyp czarnuszką. Możesz delikatnie skropić gęstym balsamico i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Czekając, aż obiad się upiecze, rozgnieć widelcem miękkie awokado, zetrzyj do niego trochę rzodkiewki (możesz dodać posiekanej mięty lub kolendry), posól, popieprz i zajadaj z chipsami ze świeżej kalarepki. Chipsy z kalarepki to po prostu kalarepka obrana ze skórki i pokrojona w cienkie plasterki.
Smacznego wegetariańskiego dnia!
Polecamy
![Zalety diety wegetariańskiej, na zdjęciu: pojemnik na lunch z warzywnym obiadem /fot. Adobe Stock](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/02/bonduelle-zalety-wegetarianizmu-tytulowa-850x638.jpg)
Zalety wegetarianizmu – dlaczego warto ograniczyć mięso?
![Michał Korkosz, Rozkoszny](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2024/01/20230128_matigrzelak_rozkoszny_3383-kopia-850x544.jpg)
Michał Korkosz „Rozkoszny”: „Jedzenie stało się częścią naszej kultury. My, Polacy, też już traktujemy je jako nasze niematerialne dziedzictwo”
![Annibale Carracci The Butcher’s Shop](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/12/annibale-carracci-the-butchers-shop-850x493.jpg)
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
![Wegetarianizm mamy zapisany w genach - tak twierdzą norwescy naukowcy - na zdjęciu młoda kobieta robi zakupy, na ramieniu trzyma bawełnianą torbę, z której wystają zielone warzywa HelloZdrowie](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2023/10/adobestock_517654186x-850x494.jpeg)