3 min.
Co powiesz na jazdę próbną z zieloną dietą? Kasia Bem poleca jadłospis na wegetariański dzień

iStock
28.05.2022
Mleko pomaga zasnąć: prawda czy mit? Sprawdziłam
28.05.2022
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
27.05.2022
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
27.05.2022
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
24.05.2022
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Chciałabym cię namówić do przejścia na wegetarianizm. Spokojnie! Tylko na jeden dzień. Taka wegeteriańska jazda próbna być może rozbudzi apetyt na więcej zielonego w diecie, a to każdemu wychodzi na zdrowie.
Najczęstszy mit na temat diety wegetariańskiej to przekonanie, że taka kuchnia jest czasochłonna i skomplikowana. Bzdura. Wszystko na początku wydaje się trudne i pracochłonne, a w istocie to tylko kwestia wprawy i organizacji. Przygotowałam dla Was łatwe menu testowe na 1 dzień wykorzystujące wiosenno-letnią obfitość warzyw i owoców. Na Waszym talerzu znajdą się szparagi, pomidory, kalarepka, młode buraczki, zielony koktajl z letnich jabłek i natki oraz zaskakujący deser z truskawek. Obierajcie, siekajcie i przekonajcie się sami, jakie to pyszne i proste. A jeśli nabraliście ochoty na kolejne wegetariańskie dni, proponuję podjęcie wyzwania, które dla Was opracowałam: Spróbuj być wege przez 2 dni.
Śniadanie: zielony koktajl

iStock
Składniki:
– 1 pęczek natki
– 1 banan
– 2 jabłka
– sok z 1 cytryny
– 1 świeży daktyl lub 2 suszone namoczone przez noc (opcjonalnie dla tych, którzy lubią, jak jest słodko)
– 100-150 ml wody
Przygotowanie:
Natkę posiekaj, obranego banana i jabłko pokrój, dodaj sok z cytryny, daktyle i wodę i zmiksuj. Gotowe!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Obiad: kasza rozmaitości + zielona sałata z ulubionym winegretem
Składniki:
– kubek ugotowanej komosy ryżowej lub kaszy gryczanej albo jaglanej
– 2 ogórki małosolne
– 2 lub 3 upieczone młode buraki (ilość w zależności od wielkości)
– pestki dyni
– świeży koper
– oliwa
– ocet balsamico
– pestki słonecznika lub dyni
Przygotowanie:
Młode buraczki zawinięte w folię aluminiową piecz przez 35 minut w piekarniku. Buraki i kaszę możesz przygotować poprzedniego dnia – wtedy przygotowanie dania zajmie Ci dosłownie chwilę. Upieczone buraki i ogórka pokrój w sporą kostkę i wymieszaj z kaszą. Dodaj oliwę z oliwek, balsamico, koper, ulubione pestki, sól i pieprz. Smacznego!
Deser: truskawki inaczej
Składniki:
– 25 dkg truskawek
– centymetrowy kawałek imbiru obrany ze skórki
– kilka listków mięty
– sok pomarańczowy najlepiej świeżo wyciśnięty z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Truskawki pokrój na ćwiartki, imbir w malutkie kawałeczki. Przełóż truskawki do miseczki lub kielicha, dodaj imbir, listki mięty, zalej sokiem pomarańczowym i schłódź w lodówce przez godzinę.
Kolacja: grilowane szapragi z tofu i pomidorkami + „czekadełko” z awokado i kalarepki
Składniki:
– pęczek zielonych szparagów
– wędzony serek tofu
– 2 garści małych pomidorków
– oliwa z oliwek
– sól
– pieprz
– czarnuszka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Szparagom odetnij twarde końcówki i dopraw oliwą, solą i pieprzem. Szparagi grilluj przez około 20 minut. Na ostatnie 7 minut włóż do piekarnika również pomidorki. Na talerzu ułóż szparagi, na nich pomidorki pokrojone w paski lub kostkę tofu. Posyp czarnuszką. Możesz delikatnie skropić gęstym balsamico i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Czekając, aż obiad się upiecze, rozgnieć widelcem miękkie awokado, zetrzyj do niego trochę rzodkiewki (możesz dodać posiekanej mięty lub kolendry), posól, popieprz i zajadaj z chipsami ze świeżej kalarepki. Chipsy z kalarepki to po prostu kalarepka obrana ze skórki i pokrojona w cienkie plasterki.
Smacznego wegetariańskiego dnia!
Poleć przepisy koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022