Przejdź do treści

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Superduet: topinambur z komosą ryżową
Sałatka z topinamburem i komosą ryżową. Zdjęcie: Marta Greber | Co Dziś Zjem Na Śniadanie
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Jeśli topinambur brzmi jak nazwa egzotycznego plemienia? Najwyższa pora poznać bliżej zdrowszego kuzyna naszego ziemniaka. Sałatka z topinamburem i komosą ryżową – propozycja Marty Greber ‒ to idealny przepis na pierwszą randkę z tym niedocenianym bulwiastym warzywem.

Topinambur był przeze mnie przez długi czas bezwiednie lekceważony, i to z bardzo prozaicznego powodu. Otóż w moim warzywniaku leżał on w jednym koszu z imbirem, a że wygląda podobnie, brałam go za odmianę tego pierwszego. Pewnego dnia ucięłam sobie pogawędkę ze sprzedawcą i rozmowa samoistnie przeniosła się na temat cukrzycy. Sprzedawca od razu polecił gotowanie dla babci, która na tę chorobę cierpi, potraw z topinamburem (reguluje on poziom cukru we krwi) i zaczął go wychwalać. Zwierzyłam mu się, że bardzo chętnie, ale w sklepach go nie widać, także nie jest to takie hop-siup. Wskazał z uśmiechem na topinambur w koszyku. Opisywanie koloru mojej twarzy w tamtej chwili jest chyba zbędne.

Topinambur, zwany też słonecznikiem bulwiastym, karczochem jerozolimskim albo gruszą ziemną (ma lekko gruszkowy posmak), to warzywo, z którym zdecydowanie warto eksperymentować w kuchni. To naprawdę zdrowa bulwa! Po pierwsze, topinambur – w przeciwieństwie do ziemniaka – nie zawiera skrobi, lecz aż 18 proc. inuliny, która przekształca się we fruktozę (cukier prosty). Dlatego topinambur pomaga regulować poziom cukru we krwi i jest bezpieczny dla diabetyków. Poza tym wzmacnia układ odpornościowy, poprawia przemianę materii, obniża poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie i – przy okazji ‒ jest smaczny! To taka słodsza wersja naszego ukochanego ziemniaka, z tym że zawiera więcej witamin C i B1. I jak go nie kochać?

Jak wykorzystać topinambur w kuchni? Możliwości jest wiele. Można zaparzyć herbatę z jego plasterkami (idealne w zimowy wieczór), zrobić topinamburową surówkę, zupę, frytki, a nawet wykorzystać jako dodatek do pizzy. Na początek polecam wam prosty przepis, który w jednym daniu połączy kilka genialnych składników: to sałatka na ciepło z topinamburem, quinoa (komosa ryżowa należąca do superfoods) i zielonym w postaci rukoli, ogórka i pietruszki. Zdrowiej i smaczniej być już nie może!

Sałatka z topinamburem i komosą ryżową

topinambur

Zdjęcie: Marta Greber | Co Dziś Zjem Na Śniadanie

Składniki:
– 1 szklanka komosy ryżowej (nieugotowanej)
– ¾ szklanki obranego i pokrojonego w niewielkie kawałki topinambura
– ½ cebuli
– ½ zielonego ogórka
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu winnego
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz
– duża garść rukoli
– ½ szklanki pietruszki  

Rozpocznij od przygotowania komosy. Dobrze jest ją namoczyć w wodzie przez jakieś 15 minut. Następnie przełóż do garnka, dodaj dwa kubki wody, po czym doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 30 minut. Kiedy będzie gotowa, odłóż ją na bok na 5 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Obierz i pokrój w niewielkie kawałki topinambur, polej oliwą, po czym piecz przez około 20 minut. Pokrój cebulę i ogórka, odstaw na bok. W kubku zmieszaj oliwę, ocet winny, musztardę, poszatkowany ząbek czosnku z odrobiną pieprzu i soli. W misce umieść komosę, dodaj cebulę, ogórka, rukolę, pietruszkę i topinambur, po czym polej miksem oliwnym. Smacznego!


Marta Greber na stałe mieszka w Berlinie, aczkolwiek pomieszkuje tam, gdzie wiatr ją akurat poniesie. Z każdego miejsca przywozi garść inspiracji i pomysłów na kulinarne eksperymenty. Na co dzień prowadzi bloga codziszjemnasniadanie.pl

 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bananowe ciastka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

jajka po włosku

Jajka po włosku zapiekane w bułeczkach. Przepis wart sprawdzenia!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Mazurek wielkanocny – przepis. Jak zrobić go w wersji light?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Przepis na serowe placuszki z figą. Są obłędne!

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami! Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

Bananowy nie-sernik na zimno. Pyszny deser bez pieczenia

Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj!

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

orkiszowy omlet

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Brukselka

Pieczona brukselka z żurawiną i orzechami. Efekt na pewno cię zaskoczy!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

18 przepisów dla miłośników awokado

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

×