Przejdź do treści

Zielone liściaste warzywa. Dlaczego warto je codziennie jeść?

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby
Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na niedzielny poranek!

Szpinak, sałata, jarmuż, kapusta czy rukola – naukowcy odkryli w nich cukier, którym żywią się zdrowe bakterie w jelitach. A jak wiadomo, jakość mikroflory jelit odpowiada w dużym stopniu za stan naszego organizmu.

Zielone liściaste warzywa dzierżą wśród warzyw palmę pierwszeństwa. Jak się okazuje, jest w nich nie tylko spora dawka witamin, kwasu foliowego czy żelaza. Niedawno naukowcy odkryli, że zawierają monosacharyd o nazwie sulfochinowoza, w skrócie SQ, który napędza do działania dobre bakterie żyjące w jelitach.

Dr E. Goddard-Borger, prof. S. Williams i prof. G. Davies z Melbourne i Yorku w pracy na łamach Nature Chemical Biology opisali, że co roku zielone warzywa liściaste produkują ilość cukru SQ, zbliżoną do rocznego wydobycia rud żelaza na świecie. Skąd takie porównanie? Według badaczy to szansa, by wykorzystać cukier do namnażania dobrych bakterii jelitowych, które można wszczepiać do jelit z nieprawidłową mikroflorą i innymi zaburzeniami.

Miksujemy: koktajl na anemię

– Za każdym razem, gdy jemy zielone liściaste warzywa, konsumujemy znaczne ilości cukru SQ, który jest wykorzystywany jako źródło energii przez dobre bakterie jelitowe. Bakterie w jelitach, jak kluczowe ochronne szczepy E.coli, wykorzystują SQ i stanowią lepszą barierę ochronną, hamują wzrost i kolonizację niekorzystnych dla nas bakterii – tłumaczy dr Goddard-Borger.

Jak już wiadomo z wielu innych badań, przekłada się to nie tylko na lepsze trawienie. Badania ostatnich lat przypisują mikroflorze jelit ogromny wpływ na różne aspekty zdrowia, m.in. na nastrój, ochronę przed nowotworami czy chorobami układu krążenia.

Odnalezienie cukru SQ w zielonych warzywach przy okazji wyjaśniło, w jaki sposób dobre bakterie chronią jelita i wspomagają zdrowie. Według badaczy ich odkrycie rozwiązuje również 50-letnią zagadkę, w jaki sposób siarka, pierwiastek niezbędny do życia na Ziemi, została wykorzystana i przetworzona przez żywe organizmy. Otóż aby pobrać cukier z roślin, bakterie wykorzystują wcześniej nieznany enzym YihQ. Dzięki niemu wchłaniają i rozkładają cukry zawierające siarkę (ma ona kluczowe znacznie dla budowania białek, niezbędnych składników wszystkich żywych organizmów).

Jak tłumaczą autorzy, SQ jest jedną cząsteczką cukru, zawierającą siarkę, a jej „trawienie” przez bakterię uwalnia pierwiastek do środowiska, gdzie wchodzi w cykl ponownego wykorzystania go przez inne organizmy. Dotychczas nieznany enzym YihQ ukrywał się w bakterii E. coli, obecnej prawie w każdym laboratorium biologa, pisze prof. Williams. Odkrycie może zostać wykorzystane także do opracowania nowej klasy skutecznych antybiotyków.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Tanie mięso zaburza równowagę w jelitach. Fragment książki „Happy food green. O roślinnej diecie i szczęśliwym życiu” Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit? /fot. Getty Images

Co dobrego możesz zrobić dla swoich jelit – dziś, w tydzień, w miesiąc, na zawsze?

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Fot: Unsplash

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Stres, niepokój i lęk vs jelita i probiotyki. Biotechnolożka wyjaśnia, jaki to ma związek

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami