Przejdź do treści

„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia

Paulina Górska / Instagram
Paulina Górska / Instagram
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?
Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy
Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy
Bulletproof coffee – kawa idealna przed treningiem i dla osób z nadwagą
Top 5 produktów na dobry nastrój. Co poprawia nam samopoczucie?

– „Nie najem się” to najczęstszy argument, który słyszę od osób jedzących mięso i którym proponuję dietę wege lub po prostu nawet jednorazową rezygnację z mięsa. To jest jeden z mitów dotyczących roślinnego jedzenia… – pisze na swoim profilu na Instagramie Paulina Górska, ekoatywistka. Tym samym chce obalić mity związane z roślinnym jedzeniem. 

Dieta wegetariańska – dlaczego warto?

Czy znasz kogoś, kto na co dzień spożywa mięso, a gdy ktoś zaproponuje mu danie wegetariańskie, od razu mówi: „Nie najem się”? Takich osób są tysiące. Doskonale wie o tym także Paulina Górska, która pisze o tym na swoim Instagramie.

 „‚Nie najem się’ to najczęstszy argument, który słyszę od osób jedzących mięso i którym proponuję dietę wege lub po prostu nawet jednorazową rezygnację z mięsa. To jest jeden z mitów dotyczących roślinnego jedzenia.

Bo kaszą gryczaną z mieszanką warzyw i dodatkiem strączków się naprawdę dobrze najesz. I co ważne – nie będziesz czuł_a się ciężko po posiłku” – pisze ekoaktywistka.

Kolejny argument przemawiający za tym, że dieta wegetariańska jest gorsza, z którym spotyka się Paulina Górska? „To nie będzie smakować”.

„Czasem faktycznie jest tak, że rzeczy roślinne nie smakują, a czasem jest tak, że urywają d… Życie. Ale im więcej prób, tym lepiej” – dodaje Paulina Górska.

Irena Gajewska

Dalej aktywistka wymienia kolejny argument, z którym często się spotyka. Chodzi o zdanie: „Jestem tradycjonalistką”. Następny? „Ćwiczę i tutaj nie ma białka„. Ten mit też warto obalić. Rośliny są bowiem wspaniałym źródłem tego składnika!

Dlaczego warto przejść na dietę wegetariańską?

Dlaczego warto przejść na dietę wegetariańską? Powodów jest mnóstwo.

„Dlaczego więcej roślin? Uzyskanie jednego kilograma wołowiny odpowiada przejechaniu 250 kilometrów oraz… paleniu się żarówki 100-watowej przez 20 dni bez przerwy. Około 40 proc. światowych zasobów zboża przeznacza się dla inwentarza żywego.

85 proc. światowych zasobów soi przeznacza się do wykarmienia zwierząt (pamiętacie pożary w Amazonii i wycinkę lasów?). Przemysłowa hodowla zwierząt to ogrom cierpienia. Pytam – jak żył ten kurczak, którego kilogram kosztuje 7 zł?” – pisze Paulina Górska.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Nie najem się. ⠀ 👉 „Nie najem się” to najczęstszy argument, który słyszę od osób jedzących mięso i którym proponuję dietę wege lub po prostu nawet jednorazową rezygnację z mięsa. To jest jeden z mitów dotyczących roślinnego jedzenia. Bo kaszą gryczaną z mieszanką warzyw i dodatkiem strączków się naprawdę dobrze najesz. I co ważne – nie będziesz czuł_a się ciężko po posiłku. ⠀ 👉 „To nie będzie smakować” – to kolejny argument. Czasem faktycznie jest tak, że rzeczy roślinne nie smakują, a czasem jest tak, że urywają d… Życie. Ale im więcej prób, tym lepiej. ⠀ 👉 „Jestem tradycjonalistką”. Ten argument usłyszałam ostatnio. A ja mówię, że postęp ma ogromną wartość we wszechświecie 😜. ⠀ 👉 „Ćwiczę i tutaj nie ma białka”. Wspaniałym źródłem białek są też rośliny, no i zobacz program na Netflixie „The Game Changers”. ⠀ Dlaczego więcej roślin? Uzyskanie jednego kilograma wołowiny odpowiada przejechaniu 250 kilometrów oraz… paleniu się żarówki 100-watowej przez 20 dni bez przerwy. Około 40% światowych zasobów zboża przeznacza się dla inwentarza żywego. 85% światowych zasobów soi przeznacza się do wykarmienia zwierząt (pamiętacie pożary w Amazonii i wycinkę lasów?). Przemysłowa hodowla zwierząt to ogrom cierpienia. Pytam – jak żył ten kurczak, którego kilogram kosztuje 7 zł? ⠀ Dzisiaj zaczynamy z 30dniowym wege wyzwaniem #jarskiewakacje, który jest totalnie bez spiny 😊. Chcesz ograniczyć nabiał, przejść na wegańską lub wege dietę, jesz mięso codziennie, a chcesz trzy razy w tygodniu? To wyzwanie jest dla Ciebie. ⠀ To wyzwanie jest też i „moje”, bo ja tutaj publicznie rezygnuję z nabiału i ryb, które jadam rzadko, ale jadam. Namawiam Was do zmian, ale stopniowych, a nie rewolucyjnych. Nie jesteście pewni, czy to dla Waszego zdrowia najlepsze? Pogadajcie z dobrym lekarzem. Suplementuję też m.in. B12, kwasy Omega. A dlaczego lato? Bo mamy mnóstwo wspaniałych sezonowych warzyw i owoców 🍑🍒🍎🍅. ⠀ Otwieram strumień komentarzy dotyczący mitów związanych z roślinnym jedzeniem. I może przykłady, jak je rozbrajacie. Albo przykłady, jak namawiacie do jedzenia bez mięsa. Zależy mi na pozytywnych przykładach! No i przyłączajcie się do #jarskiewakacje! 💚

Post udostępniony przez Paulina Górska (@eko.paulinagorska)

Paulina Górska

Ekoaktywistka, edukatorka, autorka bloga o ekologii. Mowa o Paulinie Górskiej, której profil na Instagramie obserwuje obecnie niemal 40 tys. osób. Specjalistka od lat stara się zachęcać innych do bycia less waste.

Pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań dla potrzebujących czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do swojego codziennego życia. 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka Zofia Winczewska

Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?