Przejdź do treści

„Posiłek bez mięsa? Nie najem się!” Paulina Górska rozprawia się z mitami dotyczącymi roślinnego jedzenia

Paulina Górska / Instagram
Paulina Górska / Instagram
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

– „Nie najem się” to najczęstszy argument, który słyszę od osób jedzących mięso i którym proponuję dietę wege lub po prostu nawet jednorazową rezygnację z mięsa. To jest jeden z mitów dotyczących roślinnego jedzenia… – pisze na swoim profilu na Instagramie Paulina Górska, ekoatywistka. Tym samym chce obalić mity związane z roślinnym jedzeniem. 

Dieta wegetariańska – dlaczego warto?

Czy znasz kogoś, kto na co dzień spożywa mięso, a gdy ktoś zaproponuje mu danie wegetariańskie, od razu mówi: „Nie najem się”? Takich osób są tysiące. Doskonale wie o tym także Paulina Górska, która pisze o tym na swoim Instagramie.

 „’Nie najem się’ to najczęstszy argument, który słyszę od osób jedzących mięso i którym proponuję dietę wege lub po prostu nawet jednorazową rezygnację z mięsa. To jest jeden z mitów dotyczących roślinnego jedzenia.

Bo kaszą gryczaną z mieszanką warzyw i dodatkiem strączków się naprawdę dobrze najesz. I co ważne – nie będziesz czuł_a się ciężko po posiłku” – pisze ekoaktywistka.

Kolejny argument przemawiający za tym, że dieta wegetariańska jest gorsza, z którym spotyka się Paulina Górska? „To nie będzie smakować”.

„Czasem faktycznie jest tak, że rzeczy roślinne nie smakują, a czasem jest tak, że urywają d… Życie. Ale im więcej prób, tym lepiej” – dodaje Paulina Górska.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Irena Gajewska

Dalej aktywistka wymienia kolejny argument, z którym często się spotyka. Chodzi o zdanie: „Jestem tradycjonalistką”. Następny? „Ćwiczę i tutaj nie ma białka„. Ten mit też warto obalić. Rośliny są bowiem wspaniałym źródłem tego składnika!

Dlaczego warto przejść na dietę wegetariańską?

Dlaczego warto przejść na dietę wegetariańską? Powodów jest mnóstwo.

„Dlaczego więcej roślin? Uzyskanie jednego kilograma wołowiny odpowiada przejechaniu 250 kilometrów oraz… paleniu się żarówki 100-watowej przez 20 dni bez przerwy. Około 40 proc. światowych zasobów zboża przeznacza się dla inwentarza żywego.

85 proc. światowych zasobów soi przeznacza się do wykarmienia zwierząt (pamiętacie pożary w Amazonii i wycinkę lasów?). Przemysłowa hodowla zwierząt to ogrom cierpienia. Pytam – jak żył ten kurczak, którego kilogram kosztuje 7 zł?” – pisze Paulina Górska.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Nie najem się. ⠀ ? „Nie najem się” to najczęstszy argument, który słyszę od osób jedzących mięso i którym proponuję dietę wege lub po prostu nawet jednorazową rezygnację z mięsa. To jest jeden z mitów dotyczących roślinnego jedzenia. Bo kaszą gryczaną z mieszanką warzyw i dodatkiem strączków się naprawdę dobrze najesz. I co ważne – nie będziesz czuł_a się ciężko po posiłku. ⠀ ? „To nie będzie smakować” – to kolejny argument. Czasem faktycznie jest tak, że rzeczy roślinne nie smakują, a czasem jest tak, że urywają d… Życie. Ale im więcej prób, tym lepiej. ⠀ ? „Jestem tradycjonalistką”. Ten argument usłyszałam ostatnio. A ja mówię, że postęp ma ogromną wartość we wszechświecie ?. ⠀ ? „Ćwiczę i tutaj nie ma białka”. Wspaniałym źródłem białek są też rośliny, no i zobacz program na Netflixie „The Game Changers”. ⠀ Dlaczego więcej roślin? Uzyskanie jednego kilograma wołowiny odpowiada przejechaniu 250 kilometrów oraz… paleniu się żarówki 100-watowej przez 20 dni bez przerwy. Około 40% światowych zasobów zboża przeznacza się dla inwentarza żywego. 85% światowych zasobów soi przeznacza się do wykarmienia zwierząt (pamiętacie pożary w Amazonii i wycinkę lasów?). Przemysłowa hodowla zwierząt to ogrom cierpienia. Pytam – jak żył ten kurczak, którego kilogram kosztuje 7 zł? ⠀ Dzisiaj zaczynamy z 30dniowym wege wyzwaniem #jarskiewakacje, który jest totalnie bez spiny ?. Chcesz ograniczyć nabiał, przejść na wegańską lub wege dietę, jesz mięso codziennie, a chcesz trzy razy w tygodniu? To wyzwanie jest dla Ciebie. ⠀ To wyzwanie jest też i „moje”, bo ja tutaj publicznie rezygnuję z nabiału i ryb, które jadam rzadko, ale jadam. Namawiam Was do zmian, ale stopniowych, a nie rewolucyjnych. Nie jesteście pewni, czy to dla Waszego zdrowia najlepsze? Pogadajcie z dobrym lekarzem. Suplementuję też m.in. B12, kwasy Omega. A dlaczego lato? Bo mamy mnóstwo wspaniałych sezonowych warzyw i owoców ????. ⠀ Otwieram strumień komentarzy dotyczący mitów związanych z roślinnym jedzeniem. I może przykłady, jak je rozbrajacie. Albo przykłady, jak namawiacie do jedzenia bez mięsa. Zależy mi na pozytywnych przykładach! No i przyłączajcie się do #jarskiewakacje! ?

Post udostępniony przez Paulina Górska (@eko.paulinagorska)

Paulina Górska

Ekoaktywistka, edukatorka, autorka bloga o ekologii. Mowa o Paulinie Górskiej, której profil na Instagramie obserwuje obecnie niemal 40 tys. osób. Specjalistka od lat stara się zachęcać innych do bycia less waste.

Pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań dla potrzebujących czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do swojego codziennego życia. 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Nie jesteś w stanie opanować się przed jedzeniem słodyczy? Oto kilka sposobów na ratowanie sytuacji

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Warzywne minestrone, zupa krem z selera i białej fasoli, gulasz z fasolą borlotti i koprem włoskim - poznaj przepisy na pyszny wegetariański obiad! / mat. pras.

Warzywne minestrone, zupa krem z selera i białej fasoli, gulasz z fasolą borlotti i koprem włoskim – poznaj przepisy na pyszny wegetariański obiad!

herbata

Jak jeść, żeby nie marznąć jesienią i zimą? Zdradzamy kilka prostych trików

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Orzechy laskowe w misce

Stres bierze nad tobą górę? Ekspertka wymienia, co jeść, by wspomóc organizm w tym czasie

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjadłaś spleśniały chleb? Dowiedz się czym to grozi i jakie są objawy zatrucia pleśnią

Słodycze dla cukrzyka – jaki typ jest dozwolony? Zdrowe desery i przekąski

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

tofu

Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

Irena Wielocha/ Fot. Andrzej Wielocha

„Cukrzycę typu II da się opanować dietą. I to była moja najważniejsza broń w tej walce” – pisze Irena Wielocha w swojej książce

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Napój, sok, nektar czy koktajl? Wyjaśniamy, co będzie najlepszym wyborem

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Jak wybrać arbuza, by był idealny? / pexels

Często kupujesz arbuza? Agnieszka Pocztarska podpowiada, którego wybrać, by był idealny

Przyprawa do ziemniaków pieczonych i smażonych – jak zrobić taką bez soli?

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Dressing do sałatki – jak zrobić dobry sos sałatkowy?

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

×