3 min.
Podczas letnich, upalnych dni często nie mamy apetytu. Jeśli już to najchętniej zjedlibyśmy coś lekkiego i chłodzącego organizm. Dla nas istotne jest, aby również było zdrowo. Przedstawiamy wam pomysł na lekki, ale sycący krem sezamowy.
Do przygotowania kremu użyliśmy pasty z sezamu, czyli tahini. Oprócz tego sięgnęliśmy po domowe masło orzechowe, banany i oczywiście sezonowe owoce, których jest aktualnie pod dostatkiem. Taki krem to dobry pomysł na śniadanie, lunch na wynos czy deser. Dobra wiadomość jest taka, że nie użyliśmy cukru i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Tahini
Skupimy się na paście tahini, bo jest ona w tym przepisie najbardziej wyczuwalna. Tahini to nic innego jak pasta przygotowana z sezamu. Ma szerokie zastosowanie kulinarne. Świetnie smakuje z daniami słonymi, ale równie dobrze czuje się w towarzystwie deserów. Sezam jest bogatym źródłem wapnia, magnezu, żelaza, cynku i selenu. Zawiera kwas foliowy i witaminę B2 i B3. Jest bogaty w błonnik, białko, aminokwasy, lignany i kwasy tłuszczowe. Te maleńkie ziarenka wspomagają układ odpornościowy i nerwowy. Mają dobry wpływ na zęby, kości, paznokcie i włosy, regulują ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.
Składniki (dla 4 osób):
– 3 dojrzałe banany
– 3 łyżki pasty tahini
– 2 łyżki masła orzechowego
– łyżeczkę dobrej jakości ekstraktu z wanilii
– 3 garści ulubionych owoców lata (maliny, borówki, poziomki, brzoskwinie, porzeczki)
– ok. 350-400 ml mleka owsianego
– 2-3 łyżki nasion chia
– ok. 2 łyżek wiórków czekoladowych z gorzkiej czekolady
– 4 małe słoiczki
Przygotowanie:
Banany, tahini, masło orzechowe, wanilię i mleko umieść w mikserze. Na początek wlej mniejszą ilość mleka i jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej. Płyn po zmiksowaniu powinien być lekko gęsty, ale lejący. Przelej go do słoiczków.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby stężał i się schłodził.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Gotowy posyp owocami, nasionami chia i czekoladą.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Przechowuj w lodówce.
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

23.01.2023
„Sprzedaż mięsa ostrzykniętego wodą pod nazwą surowego mięsa jest karalna, to oszustwo konsumenckie”. O tym, czym jest „czyste mięso” mówi dietetyk kliniczny Mario Vu

19.12.2022
Dziennikarki Hello Zdrowie zdradzają sekretne przepisy bożonarodzeniowe swoich babć. Za każdym kryje się niezwykła historia!

16.12.2022
„Nie jesteśmy uczeni, jak radzić sobie ze smutkiem i strachem”. Kamil Błoch o swoich zmaganiach z zaburzeniami odżywiania

17.09.2022