Przejdź do treści

Makaron orkiszowy – poznaj jego właściwości i wypróbuj świetny przepis

Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Makaron orkiszowy nie należy do najpiękniejszych. Jego brązowa barwa nie prezentuje się na talerzu zbyt okazale, ale braki w urodzie nadrabia właściwościami zdrowotnymi. Wspomaga układ odpornościowy, jest bogaty w białko, błonnik i dobry dla diabetyków.

Orkisz to, obok pszenicy płaskurki, jedna z najstarszych odmian pszenicy. Uprawiany już przez starożytnych Rzymian przetrwał w naszych kuchniach do dzisiejszych czasów, choć na przestrzeni wieków tracił na popularności. Od kilku lat, wraz ze wzrostem zainteresowana zdrową żywnością, coraz łatwiej kupić orkiszowe wyroby. W sklepach można kupić orkiszowe mąki i wypieki na ich bazie, a także makarony.

Gluten – czym jest i kto powinien go unikać?

Przygotowując orkiszową pastę, należy mieć na uwadze ogólne zasady gotowania tego makaronu. Najważniejsze, by go nie przegotować, bo zamieni się w nieapetyczne szarawe kluski. Makaron powinien być sprężysty i jędrny, nie może się lepić. Stopień jego wygotowania najlepiej sprawdzić, wyławiając nitkę (sprężynkę czy rurkę, w zależności od kształtu) i przecinając ją na pół. Jeśli w środku jest ciemniejsza kropka, należy go jeszcze chwilę gotować. Makaron orkiszowy jest mniej „gładki” w smaku, ma orzechową nutę i nie każdemu od razu posmakuje. Ale warto się przekonać do jego smaku, bo ma zbawienny wpływ na nasz organizm.

Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i błonnik, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego, przyśpieszając metabolizm. Zawiera witaminy z grupy B, PP i wiele cennych minerałów, takich jak żelazo, potas, cynk, wapń i krzem (znany z korzystnego wpływu na cerę, włosy i skórę). Jedną z najczęściej podkreślanych zalet makaronu orkiszowego jest to, że obniża poziom cholesterolu we krwi. Poleca się go również diabetykom.

 

Orkisz jest doskonały w walce ze spadkiem odporności i brakiem energii. Jeśli więc dopadły was negatywne skutki ponurej aury, szarości i pluchy, z pomocą przyjdzie miseczka pysznego orkiszowego makaronu. Jego delikatny orzechowy posmak świetnie komponuje się z pieczonymi warzywami korzeniowymi (po upieczeniu zyskują słodkawego aromatu), z prażonymi migdałami, orzechami włoskimi, ziarnami słonecznika (a te również dodają energii!) czy wyrazistymi smakami wędzonych ryb (szczególnie polecam makrelę albo nieco lżejszego pstrąga). Bardzo lubi się z karmelizowanymi pomidorkami koktajlowymi i prostym bazyliowym pesto czy z gęstym, rozgrzewającym sosem na bazie pomidorów i soczewicy.

Pomysłów na orkisz jest wiele, a więc biegnijcie do sklepu ze zdrową żywnością po jego paczkę i do dzieła! Zaczynamy od energetycznej pasty z wędzoną makrelą, kaparami, pietruszką i rodzynkami. W sam raz na walkę z jesiennym spadkiem energii.

Świderki orkiszowe z makrelą, kaparami i rodzynkami

Świderki orkiszowe z makrelą – składniki:

– 2 porcje makaronu orkiszowego
– 1 mała makrela wędzona, porwana na cząstki
– 2 łyżki kaparów
– 2 łyżki rodzynek
– 1/4 pęczka natki pietruszki
– 1 łyżeczka skórki cytrynowej
– 2 łyżki soku z cytryny
– pieprz do smaku
– opcjonalnie: 1 łyżka oleju rydzowego

Świderki orkiszowe z makrelą – przygotowanie:

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy się gotuje, oddzielamy ości od makreli i rwiemy rybę na cząstki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pięć minut, po czym odcedzamy. W misce mieszamy makrelę, sok i skórkę z cytryny, kapary, odsączone rodzynki. Pieprzymy całość (solić nie trzeba, gdyż kapary i ryba są wystarczająco słone). Dodajemy odcedzony, gorący makaron, mieszamy całość.

Makaron przekładamy do miseczek i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy.

Uwaga: jeśli makaron jest dla was zbyt suchy, można „nawilżyć” go 1 łyżką ulubionego oleju lub oliwy ‒ ja polecam olej rydzowy.

Ania Włodarczyk – na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?