Przejdź do treści

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

Makrela – tym razem pieczona
Makrela ma morski, intensywny smak. Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Cook
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania
Sezam
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Makrela powinna gościć regularnie na naszym stole, nie tylko w postaci wędzonej. Nie bez powodu określa się ją królową wśród ryb, w końcu jej właściwości zdrowotne dostarczają nam wielu cennych wartości, a w szczególności kwasu omega-3. A gdyby tak dla odmiany upiec ją w towarzystwie ziołowego kuskus?

Makrela jest tłustą rybą i dzięki temu dostarcza nam niezwykle cennego kwasu omega-3, którego większość z nas ma niedobory. Charakteryzuje ją wysokiej jakości białko, witamina D i  szereg drogocennych minerałów. Ryba ta ma morski, bardzo intensywny smak. Dodatkowo, nie trzeba się martwić o wyfiletowanie, ponieważ jest „łatwa w obsłudze”. Jest zdrowa i znacznie tańsza od innych rodzajów ryb, np. tuńczyka.

Pieczona makrela z ziołowym kuskusem

Zdjęcie: Magdalena Klimczak | Dare to Coo

Pieczona makrela z ziołowym kuskusem – składniki (na 2 porcje):

– 2 świeże makrele
– 4 plasterki limonki
– świeży koperek
– łyżka oliwy chilli
– sól morska
– pieprz

Pieczona makrela z ziołowym kuskusem – kuskus:

– 100 g kuskusu
– pęczek koperku
– pół pęczka natki pietruszki
– pół pęczka mięty
– pół pęczka kolendry
– sok z 1 cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 1 ogórek wężowy
– 2 łyżki oliwy o smaku chili
– sól morska
– 1/3 kubka gorącej wody
– pistacje

Zdrowa kolacja na szybko: kuskus z serem bałkańskim

Pieczona makrela z ziołowym kuskusem – przygotowanie

Ogórka obieramy ze skóry, ścieramy na drobnej tarce, solimy i odstawiamy, aż puści sok. Przecedzamy wodę z ogórka przez sitko, zachowując starte warzywo i dodajemy do niej sok z cytryny, oliwę i kuskus. W zależności od tego, ile otrzymaliśmy płynu z ogórka, uzupełniamy go gorącą wodą. Odstawiamy na około 20 minut. Zioła drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce i wraz z ogórkiem dodajemy do kuskusu. Kukskus dokładnie mieszamy z dodatkami i podajemy z obranymi pistacjami.

Makrelę wedle upodobań pieczemy w całości lub filetujemy. Rybę nacinamy z każdej strony w trzech miejscach. W nacięcia wkładamy koperek i plasterki limonki. Filety doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy pikantną oliwą. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną makrelę podajemy z ziołowym kuskusem. Smacznego!

View this post on Instagram

Dziś ŁOSOŚ vs MAKRELA ? . . ŁOSOŚ – królewska ryba, pyszna, zdrowa, idealne źródło białka i tłuszczu ? Jak wszystko ma swoje plusy i minusy ? A chyba największym minusem tutaj jest cena wahająca się w granicach ok 70zł/kg ? Dużo? Mało? Zależy dla kogo! ☺ Nie mniej jednak NIE JEST NIEZASTĄPIONY! ? . . ?Można go wymienić min. na makrelę (ale nie tylko), która mimo, że ok 6x TAŃSZA (!) wygrywa z łososiem pod względem niektórych składników mineralnych, a jeśli już przegrywa, to nieznacznie ? ?Ale pamiętaj! Przedstawione wartości odżywcze odnoszą się tutaj do świeżych ryb, nie wędzonych ☺ . . Wniosek? ZDROWA DIETA NIE MUSI BYĆ DROGA! ? . . PS. I napewno znajdzie się ktoś, kto mi powie że ryby są niezdrowe, bo zanieczyszczenia…bla bla bla ? Jakie jest moje zdanie? ➡Odpowiem tak: we współczesnym świecie mało co jest nie zanieczyszczone ? Nie ma co popadać w paranoje ? Wszystko raz na jakiś czas i z głową kochani ? . . Jeśli chodzi o zwycięzcę tego pojedynku…dla mnie nie MA! Bo pod względem smaku wygrywa jednak łosoś (miłość), ma też więcej kwasów tłuszczowych omega 3, ale pod względem zawartości porfela – makrela ??? A u Was jak jest? Podobnie jak u mnie, czy wręcz odwrotnie? ? Dajcie znać ? . . . . . . . . . . . . #środa #porównanie #grafika #infografika #wiedza #ryby #łosoś #makrela #kcal #nutrition #zdrowie #zdrowejedzenie #zdroweodżywianie #wiemcojem #wiemcokupuje #healthy #fish #healthyfood #zdrowojem #l4l #like4like #protein #zdrowystylżycia #healthylifestyle #tłuszcz #białko #zdrowakaloria #odżywianie #odchudzanie #dietaniejestdroga

A post shared by Be FIT! | Klaudia | 22yo ✌ (@zdrowakaloria) on

Czy ryby są zdrowe?

Głównymi składnikami mięsa ryb są woda, tłuszcz i białko. Ryby dzieli się ze względu na zawartość w ich mięsie tłuszczu. Chude ryby (np. okoń, mintaj, dorsz, szczupak) to takie, które zawierają go mało, bo tylko do 1 proc. składu. Ryby średnio tłuste (np. płotka, karmazyn, karp, ostrobok) zawierają tłuszczu więcej, bo do 5 proc. Najbogatsze w tłuszcz są te ryby, w których tłuszcz stanowi ponad 5 proc., to głównie łosoś, makrela, sardynka, szprotki, śledź i węgorz. Przy czym węgorz to prawdziwy rekordzista – jest w nim prawie 25 proc. tłuszczu. I to tłuste ryby powinny być wybierane najczęściej. Są bogatsze w witaminy A, i D, bo te witaminy są rozpuszczalne właśnie w tłuszczach.

Tłuszcz rybi to tłuszcz z rodziny omega-3 (główne kwasy tłuszczowe to EPA i DHA). Tłuszcze omega-3 zawarte w rybach to kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które organizm człowieka najlepiej wchłania i wykorzystuje, dlatego to właśnie one powinny stanowić większość w dostarczanej puli kwasów omega-3. Tłuszcze omega-3 sprzyjają wzmocnieniu odporności, łagodzą procesy zapalne, przeciwdziałają nowotworom oraz chorobom układu sercowo-naczyniowego, obniżają ryzyko cukrzycy typu 2.

Tłuszcze pozytywnie wpływają na wzrok, wspomagają rozwój płodu, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego – przeciwdziałają depresji, poprawiają zdolności umysłowe, pamięć i koncentrację

Ale na tym ich działanie się nie kończy. Liczne badania dowodzą, że tłuszcze te pozytywnie wpływają na wzrok, wspomagają rozwój płodu. Ponadto silnie poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego – przeciwdziałają depresji, poprawiają zdolności umysłowe, pamięć i koncentrację. Dieta bogata w EPA i DHA zmniejsza ryzyko chorób degeneracyjnych mózgu (choroba Alzheimera, Parkinsona).
Zapotrzebowanie na nie pokryjesz, zjadając porcję (150-200 g) tłustej ryby 2-3 razy w tygodniu. Możesz także dostarczać te kwasy tłuszczowe organizmowi, stosując suplementy kwasów tłuszczowych EPA i DHA.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Co siedzi w parówkach? Wzięłyśmy je pod lupę

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Wiosenny pad thai z makaronem z cukinii. Pokochają go nie tylko wegetarianie

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Kobieta

Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Grill nie musi być niezdrowy. Mamy kilka cennych wskazówek

Wiosenne tagliatelle ze szparagów

Zielony koktajl z liśćmi rzodkiewki

Niezdrowe nawyki żywieniowe – te przyzwyczajenia warto wyeliminować

Wiosenna zupa rzodkiewkowa - przepis na zdrowe i smaczne danie / Olimpia Davies

Wiosenna zupa rzodkiewkowa – przepis na zdrowe i smaczne danie

Żelazo dla wegetarian – co jeść, aby nie mieć anemii?

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu. Przerośnięte kiełki rzeżuchy można wykorzystać na wiele sposobów

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol