Przejdź do treści

Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy

Zdjęcie: Małgorzata Dzięgielewska | www.pieprzczywanilia.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek
Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

Fioletowe i wrzosowe, o aksamitnej skórce – śliwki są moim osobistym faworytem wśród jesiennych darów natury. To taki „must have”, którego po prostu nie może zabraknąć w owocowym koszyku. Jak zatrzymać ich smak na zimę? Zrobić pyszne powidła lub wyśmienity chutney!

Najchętniej zajadam się śliwkami w środkowej części sezonu. Te wczesne potrafią być jeszcze mocno twarde i trochę kwaśne, przy niektórych odmianach nawet cierpkie. Wolę więc cierpliwie poczekać, aż dojrzeją i nabiorą tej pysznej, soczystej owocowej słodyczy. Wrzesień, moim zdaniem, jest najlepszym czasem, by cieszyć się ich wspaniałymi walorami smakowymi. A trzeba przyznać, że jest w czym wybierać, bo przecież odmian śliwy jest bez liku.

Zwłaszcza odmiana malutkich, fioletowych „węgierek” charakteryzuje się intensywnym smakiem, co sprawia, że mimo lichego wyglądu (w porównaniu z dorodniejszymi kuzynami) cieszą się one ogromną popularnością. Są tak słodkie i aromatyczne, że idealnie nadają się na przetwory. Smażę z nich powidła, które wspaniale smakują z naleśnikami, maślaną brioszką i świątecznym piernikiem. Dobrze sprawdzają się również w wersji wytrawnej (pikle, chutneye) i w takiej postaci świetnie pasują do sera lub mięsa.

Śliwki są niezwykle wdzięcznym owocem do przerabiania, a przy tym chętnie wchodzą w mariaże z aromatycznymi dodatkami. Lubią się z przyprawami słodkimi, typu: wanilia, tonka, anyż.

A z rozgrzewającymi i korzennymi, takimi jak: cynamon, goździki, imbir czy kardamon – wprost się kochają, tworząc wyjątkowo udane małżeństwo. Chętnie przyjmą gorzką czekoladę, migdały, płatki róży, ocet balsamiczny, a nawet czerwone wino. Dobrym towarzystwem będą też inne owoce, choćby: pomarańcze, maliny, brzoskwinie, gruszki czy jabłka.

Możliwości jest wiele i zdecydowanie namawiam, aby eksperymentować w poszukiwaniu swoich ulubionych połączeń smakowych. Może na początek niech będzie to róża z kardamonem? Albo figa z tonką? A może lekko pikantny chutney o korzennym aromatem? Wybierajcie!

Powidła śliwkowe z różą i kardamonem

– 1 kg śliwek (najlepiej odmiany delikatniejsze w smaku i o jaśniejszej skórce, np. mieszaniec)
– 150-200 g cukru (ilość dozować do smaku, zależnie od słodkości owoców, można nawet zupełnie z niego zrezygnować)

– sok z ½ cytryny

– ¼ łyżeczki świeżo utartego kardamonu (3-4 ziarna)

– 2 łyżki przecieru z dzikiej róży (lub zamiennie wody różanej

 

Śliwki umyj, osusz, usuń pestki. Pokrój owoce na cząstki i umieść w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadź do wrzenia. Dodaj utarty kardamon, zmniejsz płomień na minimalny i gotuj bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu przez 30-40 min. Gdy soki owocowe wyraźnie zredukują objętość, a śliwki zaczną się rozpadać – wmieszaj różany przecier. Gotuj do uzyskania pożądanej gęstości (teraz mieszaj już częściej, aby powidła nie przywarły do dna garnka).

Aby sprawdzić, czy powidła są już gotowe, wykonaj test zimnego talerzyka (na dobrze schłodzony talerzyk nałóż ok. 1 łyżeczki gorących powideł i pozostaw do wystygnięcia. Następnie przechyl talerzyk i sprawdź, czy gęstość dżemu ci odpowiada). Przełóż powidła do czystych, wyparzonych słoików, pasteryzuj przez 20 min.

Powidła śliwkowo-figowe z tonką

– 1 kg śliwek (np. węgierek)

– ½ kg świeżych fig

– 200 g cukru trzcinowego (ilość najlepiej dozować do smaku)

– sok z 1 pomarańczy

– sok z 1 cytryny

– ½ utartego ziarna tonki

– ½ łyżeczki cynamonu

 

Owoce umyj i osusz. Śliwki wypestkuj. Wszystkie owoce pokrój na dość drobne cząstki i umieść w garnku razem z cukrem, zalej sokiem z pomarańczy – postaw garnek na płomieniu i doprowadź do wrzenia. Wmieszaj cynamon i utartą tonkę oraz sok z cytryny. Zmniejsz płomień na minimalny i gotuj pod przykryciem ok. 40 min, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia (można zostawić na całą noc). Ostudzone powidła gotuj ponownie na najmniejszym płomieniu, aż nabiorą pożądanej gęstości. Gorące przełóż do wyparzonych słoików. Pasteryzuj przez 20 min.

Chutney śliwkowy z korzenną nutą

– 500 g śliwek (np. zwykłych węgierek)

– 100 g czerwonej cebuli

– 50 ml octu winnego (czerwonego lub białego)

– 50 ml octu balsamicznego

– 100 g cukru trzcinowego

– 1 listek laurowy

– 3 ziela angielskie (utarte na proszek)

– ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu

– 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru

– szczypta (ok. 1/8 łyżeczki) suszonego chili (np. pepperoncino lub pieprzu cayenne)

– szczypta soli

– 100 g drobnych rodzynek (np. sułtanki)

 

Śliwki umyj, osusz, wypestkuj. Pokrój owoce na ćwiartki lub ósemki, cebulę drobno posiekaj.

Śliwki i cebulę włóż do garnka, dodaj cukier, oba rodzaje octu i przyprawy (czyli wszystko oprócz rodzynek). Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień na minimalny i gotuj pod przykryciem 30-40 min, aż owoce się rozpadną (mieszaj od czasu do czasu). Dodaj rodzynki i gotuj ponownie do momentu, aż chutney zgęstnieje (teraz mieszaj częściej, aby owoce nie przywarły do garnka).

Przełóż chutney do wyparzonych słoików. Pasteryzuj ok. 15 min.

 


Małgorzata Dzięgielewska – zakochana w swoim mieście gdańszczanka, miłośniczka lodów, kaszubskiej truskawki, toskańskich wzgórz i pięknych książek. Gotuje sezonowo. Z zawodu architekt, z zamiłowania fotograf kulinarny. Współpracuje z magazynami kulinarnymi. Jej blog Pieprz czy Wanilia odzwierciedla pasję i drobne (słodkie i wytrawne) przyjemności życia. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Grzyby jadalne – rodzaje, jak długo gotować grzyby?

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Chcesz wzmocnić odporność? Zacznij robić przetwory!

Rokitnik

Nalewki, które zaskakują smakiem – sprawdź i się przekonaj

Ogórki małosolne - przepis

Ogórki małosolne – przepis. Jak je zrobić? Jak je kisić, żeby były twarde?

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Dżem z borówek lub jagód. Przepis na przetwory bez cukru

Borówka brusznica - sposób na zdrowe przetwory i nie tylko

Borówka brusznica – sposób na zdrowe przetwory i nie tylko

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Pomidor czy przetwory pomidorowe? Co jest zdrowsze?

Chutney na trzy nowe sposoby

Chutney na trzy nowe sposoby. Z marchewki, papryki i buraka. Będzie warzywnie!

Kupujemy dobry dżem

Kupujemy dobry dżem

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Lubisz cytrusy? To super! Poznaj ich pięć zalet

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

kiść pomidorów

8 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO

Nie wyobrażasz sobie dnia bez “energetyka”? To może być już uzależnienie

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Fitwashing, czyli fitściema. Damian Parol wyjaśnia, na jakie hasła na etykietach produktów dajemy się nabrać

Alkohol na diecie – tak czy nie?

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

12 przepisów na sałatki wigilijne

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

11 powodów, by zrezygnować z wieczornego drinka

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

×