Przejdź do treści

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

pesto
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Marchew, orzechy laskowe, lubczyk, natka pietruszki, pestki dyni… Lista naszych lokalnych składników, z których można zrobić pesto, jest długa. Wypróbujcie nasze przepisy i wkręćcie się w kręcenie pesto!

Włosi od pokoleń kręcą pesto. Przepyszne zielone ‒ z bazylią ‒ znane jest na całym świecie, nie mniej popularne jest także pesto rosso (czerwone) ‒ odmiana sycylijska, z suszonymi pomidorami. Wszyscy chyba dobrze je znamy i bardzo lubimy, ale tak jak Włoszki, które ze swojego targu przynoszą do domu orzeszki piniowe i dorodne zioła, i my idźmy na swój, kupmy garść naszych rodzimych orzechów, pestek dyni bądź słonecznika, chwyćmy za pęczek młodej, świeżej zieleniny i ukręćmy sobie świeże, tanie, nasze polskie, lokalne pesto.

Przy doborze składników zdecydowanie można zaszaleć! Natka marchewki, rzodkiewki, pietruszki, pokrzywa, świeży szpinak, liście brokułu, pędy młodego czosnku, rukola, jarmuż, świeży zielony groszek… To wszystko jest jak najbardziej jadalne, smaczne, bardzo odżywcze i czeka tylko na ukręcenie. Rodzaj zieleniny można sobie dowolnie zmieniać, tak samo jak dodatki. Raz można wsypać słonecznik lub orzechy laskowe, innym razem migdały lub orzechy włoskie. Dobrej jakości oliwa z oliwek jest bardzo ważna, ale nie mniej smaczne pesto wyjdzie z tłoczonym na zimno olejem lnianym, słonecznikowym lub rzepakowym. I do tego zioła. Oprócz bazylii ciekawym akcentem w pesto mogą być: szałwia, estragon, tymianek czy lubczyk. Chwila ukręcania w moździerzu lub szybkiego miksowania w blenderze i gotowe.

Potem już tylko wystarczy ugotować makaron, obtoczyć go w pesto i szybki, prosty, smaczny obiad w sam raz na lato ląduje na stole. Ale sposobów na wykorzystanie słoiczka pysznego pesto jest o wiele więcej. Posmaruj nim kanapki z dużą ilością warzyw, dodaj do burgera, polej na pieczone warzywa lub posmaruj nim ciasto francuskie, zawiń i zamień w pyszne pieczone roladki. Doskonale smakuje także na pizzy. Pesto możesz również zamienić w pyszny dressing do świeżej letniej sałatki, wystarczy, że wymieszasz je z jogurtem lub majonezem. Piekąc chleb lub bułki, dodaj odrobinę pesto, fantazyjnie go zwiń, a potem wyjmij z pieca niezwykle aromatyczne pieczywo. Kleksem z pesto możesz również wzbogacić zupę z sezonowych warzyw.

Zupa serowa z pietruszkowym pesto

I to właśnie teraz, kiedy stragany uginają się wręcz od ciężaru zielonych pędów i doniczek z ziołami, jest idealny czas, żeby sobie trochę pesto ukręcić na zapas. Najlepiej jest zrobić od razu większą ilość, część zapakować w plastikowe pojemniki i zamrozić. A zimą, kiedy zatęsknimy za latem, wyciągnąć pesto z zielonego groszku i rozkoszować się nim znowu.

Pesto ze świeżego zielonego groszku i pestek dyni 

Pesto ze świeżego zielonego groszku i pestek dyni. Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

To pesto może być świetną pastą na letnie warzywne kanapki, ale wspaniale sprawdzi się też jako sos do makaronu, tego tradycyjnego z mąki lub witariańskiego, zrobionego z cukinii.

Składniki (1 średni słoik):

– 2 szklanki świeżo wyłuskanego zielonego groszku (300 g – waga po obraniu)
– 1/2 szklanki pestek dyni

– 10 dużych listków świeżego lubczyku
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (albo parmezanu w wersji wege)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– szczypta czarnego mielonego pieprzu 

Przygotowanie:

Łuskamy zielony groszek. Podprażamy pestki dyni na patelni. Przygotowujemy resztę składników. Następnie wrzucamy je do blendera i miksujemy na gładko. Przechowujemy w lodówce i spożywamy w ciągu tygodnia bądź zamrażamy na dłużej. 

Pesto z natki marchewki i orzechów laskowych

Do trzech razy pesto

To pesto jest słodkawe w smaku. Wspaniale nadaje się na dressing do świeżych letnich sałatek, ale będzie również doskonale smakowało na kanapkach czy w sezonowej zupie.

Składniki (1 mały słoik):

– natka z dwóch dużych, młodych marchewek (liście + łodygi)
– 1/2 szklanki orzechów laskowych

– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (lub parmezanu w wersji wege)
– 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin 

Przygotowanie:

Natkę marchewki dokładnie myjemy i obsuszamy na ręczniku kuchennym. Orzechy laskowe podprażamy kilka minut na patelni, aż się lekko zarumienią. Można je także podpiec w piekarniku (5‒7 minut w 200°C). Chwilę studzimy i „wycieramy” je w ściereczkę, aby pozbyć się części łusek, które są gorzkawe. Następnie wrzucamy je do blendera, dodajemy resztę składników i miksujemy do ulubionej konsystencji. Pesto przechowujemy w słoiku w lodówce do dwóch tygodni lub w plastikowym pojemniczku w zamrażarce do kilku miesięcy. Gdy trzymamy je w lodówce, warto wlać na wierzch odrobinę oliwy ‒ pomoże zachować jego świeżość na dłużej.

Pesto z bazylii z zieloną pietruszką i słonecznikiem

Do trzech razy pesto

Doskonałe jako dodatek do zup, makaronu lub pieczywa.

Składniki (1 mały słoik): 

– 1/2 doniczki świeżej bazylii
– 1/2 dużego pęczka świeżej zielonej pietruszki

– 1/2 szklanki nasion słonecznika
– 2 łyżki soku z cytryny
– 4‒5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (parmezanu w wersji wege)
– 1 ząbek czosnku
– 1/3 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– szczypta czarnego mielonego pieprzu 

Przygotowanie: 

Myjemy bazylię i pietruszkę. Podprażamy nasiona słonecznika na patelni. Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładko. Przechowujemy w lodówce do dwóch tygodni lub kilka miesięcy w zamrażarce. Gdy trzymamy pesto w lodówce, warto wlać na wierzch odrobinę oliwy ‒ pomoże zachować jego świeżość na dłużej.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Koktajl z malinami

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Co jeść w podróży? Prowiant na piątkę

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Omlet fit – przepis na zdrowy omlet z bananem

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze rozpocząć dzień!

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: letni koktajl truskawkowo-malinowy na dobrą pamięć

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Zupa pieczarkowa – wersja śniadaniowa

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Przepis na sałatkę z botwiny i sera koziego. Jest bardzo prosta i bardzo smaczna

Bananowe lody

Bananowe lody w jednym, pysznym kęsie

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami