Przejdź do treści

Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Włoszczyzna. Już sprzedawcy na targu pytają, czy oderwać od niej liście. A jak nie, to piękne i zdrowe nacie selera, marchwi czy pietruszki i tak lądują w domowym koszu. „To przecież niesmaczne części” – usprawiedliwiacie marnotrawstwo. A my na przekór tej zmowie robimy pyszne pesto!

Takie nacie mogą z powodzeniem posłużyć jako baza do smacznych posiłków. Wyrzucając je, wyrzucacie witaminy, bo ta niepozorna zielenina zawiera mnóstwo składników odżywczych. Jest źródłem witamin C, PP, A, K, a także kwasu foliowego, magnezu, żelaza, potasu oraz wapnia, które wzmacniają paznokcie, skórę i włosy. Dodatkowo natki dbają o wzrok, układ pokarmowy, odpornościowy i moczowy, odkwaszają organizm i usuwają nadmiar wody. Pesto będzie też łagodzić kaszel. A robi się je błyskawicznie! Świetnie nadaje się do makaronów, kasz, pieczywa lub jako dip do warzyw.

Błyskawiczne pesto z natki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– pęczek naci z marchewki, selera albo pietruszki
– łyżka sera dojrzewającego
– pół garści ulubionych orzechów
– sól i pieprz do smaku
– olej lniany
-pół łyżeczki płatków chili
– jeden ząbek czosnku
-sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Nać odetnij od warzyw. Umyj i wrzuć do blendera. Dodaj wszystkie składniki i zmiksuj. Olej dolewaj powoli do momentu, gdy pesto będzie miało lejącą, ale gęstą konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Gotową pastę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

Produkty, które źle przechowujesz / unsplash

7 produktów, które źle przechowujesz. Sprawdź, jakie błędy popełniasz

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Co zrobić, żeby świąteczne jedzenie się nie zmarnowało? Podpowiada Sylwia Majcher

Dynia nie lubi chłodu lodówki

Czy wiesz, że dynia nie lubi chłodu lodówki? Sylwia Majcher podpowiada, jak prawidłowo przechowywać to warzywo

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Nie marnuj potencjału truskawek! Jedz je z szypułkami

Wyrzucasz szypułki z truskawek? Nie rób tego! Są źródłem cennych składników

Jak pasteryzować świąteczne dania? / iStock

Jak pasteryzować świąteczne dania? Wyjaśnia Jagna Niedzielska

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekspertki z Czytamy Etykiety i Jagna Niedzielska

Jak przygotować święta w duchu zero waste? Podpowiadają ekoaktywistki: Agnieszka Pocztarska i Jagna Niedzielska

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Z zero waste też można przesadzić. Dietetyczka Anna Reguła o sygnałach, że przeholowaliśmy

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Czy jedzenie na wynos może być niebezpieczne? Odpowiada Mama Chemik

Artykuły spożywcze - koronawirus

Pandemia koronawirusa sprawia, że zdarza nam się kupić więcej, niż potrzebujemy. Jak nie marnować jedzenia? Podpowiada dietetyczka

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Gruszki na stole

Szukasz witamin, dzięki którym będziesz mieć zdrową skórę? Znajdziesz je w gruszce i pietruszce!

różne rodzaje sałaty

Graj w zielone! Poznaj rośliny pełne mocy

Facebook / Paulina Górska

„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?

Zielone liściaste warzywa. Dlaczego warto je codziennie jeść?

Nie marnuj jedzenia! Kotleciki z resztek po wyciskaniu soków

×