2 min.
Olej lniany – świetny wybór

Olej lniany / istockphoto.com
12.08.2022
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
10.08.2022
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
09.08.2022
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
08.08.2022
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
07.08.2022
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Z zakupem oleju lnianego zbierałam się długo. Do niedawna. W smaku trochę cierpki, no ale to olej, nie miód przecież… Mam jednak sposób i na to. Najważniejsze, że jest naprawdę zdrowy i naukowych dowodów na to nie brakuje.
Spis treści
Olej lniany – kwasy tłuszczowe
Olej lniany zawiera sporą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3, które zwalczają stany zapalne. Dlatego jest polecany na przykład osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
W naszej diecie ważna jest proporcja kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (oba bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu). Najlepsza proporcja omega-3 do omega-6 to 4:1. Jednak my zjadamy przeciętnie nawet 25 razy więcej omega-6 niż omega-3, czyli proporcja ta wynosi 1:25! Dlatego namawiam, by swoją kuchnię trochę zreformować, sięgając częściej po ryby i chociażby olej z nasion lnu.
Olej lniany – profilaktyka nowotworowa
Sporo doniesień medycznych pokazuje wpływ oleju lnianego na zapobieganie nowotworom. Jedno z kanadyjskich badań udowodniło, że olej lniany hamuje rozwój raka piersi. Jest to prawdopodobnie zasługa zawartego w nim kwasu alfa-linolenowego (ALA). Inne badanie pokazało, że składniki oleju mogą też chronić przed rakiem piersi.
Olej lniany – na osteoporozę
Egipcjanie z Narodowego Centrum Badań w Kairze sprawdzali oddziaływanie oleju lnianego na kości i dowiedli, że działa on pozytywnie na odkładanie się w kościach fosforanów wapnia, i chroni w ten sposób przed osteoporozą. To może zamiast mleka olej?!
Patent na gorzki smak? Olej można zmieszać z jogurtem lub twarożkiem. Ja dodaję do niego trochę miodu, czosnek, ewentualnie musztardę. Z takim dressingiem nawet sama sałata będzie pyszna i do tego dużo zdrowsza. Nie kupuję dużej butelki, olej lniany szybko się utlenia, dlatego powinno się go spożyć w ciągu 2-3 miesięcy od daty produkcji i 2-3 tygodnie od otwarcia butelki.
Smacznego!
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Zobacz także

Bergamotka to skarbnica witamin A i C. Poznaj jej właściwości i działanie

„Biedniejsi są grubsi, jedzą gorzej i więcej się ruszają…” Czy tak jest w rzeczywistości? Joanna Dronka-Skrzypczak napisała, co o tym myśli

„Czarci pazur, czyli diabelsko skuteczna roślina. Doskonale sprawdza się w leczeniu kręgosłupa, uśmierza bóle mięśni i kości” – mówi dietetyczka dr Grażyna Pająk
Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij go dalej!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

08.08.2022
Klątwa MONW, czyli otyłość, której nie widać. Jak ją rozpoznać i jak z nią walczyć, mówi Klaudia Wiśniewska, dietetyczka

01.08.2022
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

22.07.2022
Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

17.07.2022