Przejdź do treści

Lubczyk i jego właściwości zdrowotne

Lubczyk i jego właściwości zdrowotne
Lubczyk i jego właściwości zdrowotne Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

Lubczyk to nie tylko silnie aromatyczne zioło, ale też naturalny środek moczopędny. Przez wieki uważany za afrodyzjak, dziś pomaga w dolegliwościach miesiączkowych i zaburzeniach przewodu pokarmowego. Swoje działanie zawdzięcza olejkom eterycznym bogatym w substancje czynne. Sprawdź na co działa i jak możesz go wykorzystać. 

Lubczyk – co to za roślina

Lubczyk to bylina o ciemnozielonych, lśniących liściach, przypominających nać selera zarówno z wyglądu jak i zapachu. Pierwotnie pochodzi z Iranu i Afganistanu. Obecnie uprawiany jest w całej Europie, Ameryce Północnej i Azji. Jego łacińska nazwa – Levisticum officinale nawiązuje do Apenin Liguryjskich- obszaru, gdzie jest szczególnie rozprzestrzeniony.  

Lubczyk znany jest w Polsce prawdopodobnie od XVII wieku. Bywa zwany lekarskim lub ogrodowym, choć można spotkać się także z określeniami: izjasz, łakome ziele, maggi i lubiśnik lekarski. Surowcem pozyskiwanym z lubczyka są liście, kłącze wraz z korzeniami nasiona. 

Miska z aronią

Składniki aktywne 

Właściwości lecznicze lubczyku wynikają z obecności olejku eterycznego, w którego skład wchodzi blisko 190 substancji lotnych. W lubczyku znajdziemy: 

  • Związki terpenowe  o działaniu bakteriobójczym 
  • Ftalidy odpowiadające za aromat lubczyku 
  • Związki kumarynowepsoralenbergaptenkumaryna) działające przeciwzakrzepowo 
  • Kwasy organiczne (jabłkowy, chlorogenowy, kawowy), które  są przeciwutleniaczami 
  • Fitosterole, które wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy 
  • Garbniki pobudzające apetyt 
  • Skrobię – pełniącą rolę błonnika pokarmowego 
  • Witaminy z grupy i witaminę C – wpływające pozytywnie na stan skóry 
  • Polifenole – mające właściwości przeciwrodnikowe 

Właściwości lecznicze 

Lubczyk od dawna stosowany był w medycynie tradycyjnej jako środek o działaniu wiatropędnym, moczopędnym, wykrztuśnym, rozkurczowym i napotnym. Wykorzystywano go w leczeniu zaburzeń żołądkowo- jelitowych, nerwowych i chorobach reumatycznych. 

Wierzono, że lubczyk zwiększa popęd seksualny. W kulturze ludowej wywar z korzeni lubczyku stosowano jako “napój miłosny”.  Na zwiększenie libido mogły mieć wpływ obecne w lubczyku kumaryny o działaniu rozszerzającym naczynia krwionośne. 

Do dzisiaj lubczyk stosuje się wspomagająco w leczeniu: 

Dzięki obecności ligustylidu, lubczyk używany jest jako środek spazmolityczny. Przywraca prawidłowe napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, narządów rodnych, poprawia perystaltykę jelit. Rozluźnienie mięśni gładkich ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy, pobudza czynności wydzielnicze żołądka i poprawia trawienie. 

Zawarta w lubczyku kwercetyna o  działaniu przeciwzapalnym wykorzystywana jest w leczeniu alergii, pomaga łagodzić swędzenia oczu i katar. 

Lubczyk stosuje się również jako środek wykrztuśny w leczeniu problemów z oddychaniem. 

Czarnuszka (źródło - istockphoto.com)

Lubczyk – zastosowanie kulinarne  

Ziele lubczyku ma charakterystyczny korzenny, lekko gorzki smak. Korzeń charakteryzuje rozgrzewająco-ostra nuta smakowa, natomiast liście i nasiona są zdecydowanie delikatniejsze w smaku.  

Liście lubczyku mogą być stosowane jako zamiennik selera do zup, sałatek, gulaszów, sosów i mięsa. Łodygi można blanszować i używać jako przyprawę. Natomiast nasiona przydadzą się do przyprawiania mięsa, chleba, ziemniaków, serów, marynat, ryżu i dań z kurczaka. 

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran!

Uprawa lubczyku w doniczce 

Lubczyk jest rośliną wieloletnią, dorastającą nawet do 2 metrów. Łatwy w uprawie, preferuje bogatą, wilgotną, ale dobrze przepuszczalną glebę. Lubi dobrze nasłonecznione stanowiska, choć poradzi sobie także w nieco zacienionym miejscu. Powinien być podlewany umiarkowanie, według potrzeb, nie doprowadzając do przesuszenia ziemi. Roślina kwitnie w miesiącach czerwiec- sierpień. Liście lubczyku najlepiej zbierać przed kwitnieniem. 

zioła na stole

Lubczyk – dawkowanie 

Lubczyk jest głównym składnikiem wielu diuretycznych mieszanek herbacianych. Doskonale sprawdzi się także w przypadku niestrawności. Zaleca się, aby spożywać go w następującej ilości: 

  • Dorośli i starsi: 2-3 gramy suszonego ziela na 150 ml przegotowanej wody 2 razy dziennie 
  • U dzieci i nastolatków poniżej 18 roku życia spożywanie lubczyku nie jest wskazane 

Nie należy stosować częściej niż 2-4 razy w tygodniu. 

Kozieradka – panaceum na kobiece dolegliwości

Przeciwwskazania do stosowania 

Lubczyk nie jest zalecany w trakcie ciąży, ponieważ może powodować skurcze macicy i prowadzić do poronienia. Nie powinien być stosowany u osób z chorobami nerek i nadciśnieniem tętniczym. Lubczyk może wchodzić w interakcje z lekami moczopędnymi, prowadząc do nadmiernej utraty wody, a w konsekwencji zawrotów głowy i zbyt niskiego ciśnienia krwi. 

 

Treść artykułu ma charakter informacyjny, nie zastępuje wizyty u lekarza lub specjalisty. Zalecana jest konsultacja przed zastosowaniem preparatu.

 

Bibliografia:

[1] M. Hossein Mirjalili, P. Salehi, A. Sonboli, J. Hadian, S. N. Ebrahimi, and M. Yousefzadi, “The composition and antibacterial activity of the essential oil of Levisticum officinale Koch flowers and fruits at different developmental stages,” J. Serb. Chem. Soc, vol. 75, no. 12, pp. 1661–1669, 2010.

[2] A. Łuczak, M. Nowak, and E. Szałek, “Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży. Farmacja wspólczesna, 2017.”

[3] European Medicines  Agency, “Assessment report on Levisticum officinale Koch, radix, 2012.”

[4] E. Medicines Agency, “Community herbal monograph on Levisticum officinale Koch, radix Final Discussion in Working Party on Community monographs and Community,” 2011.

[5] M. H. Mirjalili and J. Javanmardi, “Lovage,” in Handbook of Herbs and Spices, vol. 3, Elsevier Ltd, 2006, pp. 438–449.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła na zimę – jak je przechowywać i uprawiać w domu?

Grzyby jadalne – rodzaje, jak długo gotować grzyby?

Flambirowanie potraw – co daje i jak dokładnie je zrobić?

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Oregano – zastosowanie i właściwości. Olej z oregano

Koper włoski – właściwości, uprawa i zastosowanie

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Rozmaryn lekarski – właściwości, zastosowanie i uprawa

Ruta Kowalska

„Rośliny są największą apteką świata. Każda z nich, a szacuje się, że obecnie mamy nazwanych i opisanych około 450 000 gatunków, może mieć potencjał leczniczy” – mówi Ruta Kowalska

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

5 sposobów na pokrzywę Sylwii Majcher. Jeśli do tej pory sądziłaś, że to bezużyteczny chwast, to byłaś w ogromnym błędzie

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Mięta – właściwości i rodzaje. Jak zrobić nalewkę z mięty?

Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie

Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie

Czystek - właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać