Przejdź do treści

Lubczyk i jego właściwości zdrowotne

Lubczyk i jego właściwości zdrowotne
Lubczyk i jego właściwości zdrowotne Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 zaskakujących spowalniaczy metabolizmu
Bruschetta z zielonym groszkiem
Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin
Kubek termiczny
Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Lubczyk to nie tylko silnie aromatyczne zioło, ale też naturalny środek moczopędny. Przez wieki uważany za afrodyzjak, dziś pomaga w dolegliwościach miesiączkowych i zaburzeniach przewodu pokarmowego. Swoje działanie zawdzięcza olejkom eterycznym bogatym w substancje czynne. Sprawdź na co działa i jak możesz go wykorzystać. 

Lubczyk – co to za roślina

Lubczyk to bylina o ciemnozielonych, lśniących liściach, przypominających nać selera zarówno z wyglądu jak i zapachu. Pierwotnie pochodzi z Iranu i Afganistanu. Obecnie uprawiany jest w całej Europie, Ameryce Północnej i Azji. Jego łacińska nazwa – Levisticum officinale nawiązuje do Apenin Liguryjskich- obszaru, gdzie jest szczególnie rozprzestrzeniony.  

Lubczyk znany jest w Polsce prawdopodobnie od XVII wieku. Bywa zwany lekarskim lub ogrodowym, choć można spotkać się także z określeniami: izjasz, łakome ziele, maggi i lubiśnik lekarski. Surowcem pozyskiwanym z lubczyka są liście, kłącze wraz z korzeniami nasiona. 

Miska z aronią

Składniki aktywne 

Właściwości lecznicze lubczyku wynikają z obecności olejku eterycznego, w którego skład wchodzi blisko 190 substancji lotnych. W lubczyku znajdziemy: 

  • Związki terpenowe  o działaniu bakteriobójczym 
  • Ftalidy odpowiadające za aromat lubczyku 
  • Związki kumarynowepsoralenbergaptenkumaryna) działające przeciwzakrzepowo 
  • Kwasy organiczne (jabłkowy, chlorogenowy, kawowy), które  są przeciwutleniaczami 
  • Fitosterole, które wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy 
  • Garbniki pobudzające apetyt 
  • Skrobię – pełniącą rolę błonnika pokarmowego 
  • Witaminy z grupy i witaminę C – wpływające pozytywnie na stan skóry 
  • Polifenole – mające właściwości przeciwrodnikowe 

Właściwości lecznicze 

Lubczyk od dawna stosowany był w medycynie tradycyjnej jako środek o działaniu wiatropędnym, moczopędnym, wykrztuśnym, rozkurczowym i napotnym. Wykorzystywano go w leczeniu zaburzeń żołądkowo- jelitowych, nerwowych i chorobach reumatycznych. 

Wierzono, że lubczyk zwiększa popęd seksualny. W kulturze ludowej wywar z korzeni lubczyku stosowano jako “napój miłosny”.  Na zwiększenie libido mogły mieć wpływ obecne w lubczyku kumaryny o działaniu rozszerzającym naczynia krwionośne. 

Do dzisiaj lubczyk stosuje się wspomagająco w leczeniu: 

  • Chorób układu moczowego: kamicy nerkowej, zapaleniu dróg moczowych 
  • Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego: niestrawności, braku apetytu 
  • Bólu gardła
  • Reumatyzmu 
  • Dny moczanowej 
  • Zaburzeń miesiączkowania 

Dzięki obecności ligustylidu, lubczyk używany jest jako środek spazmolityczny. Przywraca prawidłowe napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, narządów rodnych, poprawia perystaltykę jelit. Rozluźnienie mięśni gładkich ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy, pobudza czynności wydzielnicze żołądka i poprawia trawienie. 

Zawarta w lubczyku kwercetyna o  działaniu przeciwzapalnym wykorzystywana jest w leczeniu alergii, pomaga łagodzić swędzenia oczu i katar. 

Lubczyk stosuje się również jako środek wykrztuśny w leczeniu problemów z oddychaniem. 

Czarnuszka (źródło - istockphoto.com)

Lubczyk – zastosowanie kulinarne  

Ziele lubczyku ma charakterystyczny korzenny, lekko gorzki smak. Korzeń charakteryzuje rozgrzewająco-ostra nuta smakowa, natomiast liście i nasiona są zdecydowanie delikatniejsze w smaku.  

Liście lubczyku mogą być stosowane jako zamiennik selera do zup, sałatek, gulaszów, sosów i mięsa. Łodygi można blanszować i używać jako przyprawę. Natomiast nasiona przydadzą się do przyprawiania mięsa, chleba, ziemniaków, serów, marynat, ryżu i dań z kurczaka. 

Co na zły nastrój, PMS i bóle głowy? Szafran!

Uprawa lubczyku w doniczce 

Lubczyk jest rośliną wieloletnią, dorastającą nawet do 2 metrów. Łatwy w uprawie, preferuje bogatą, wilgotną, ale dobrze przepuszczalną glebę. Lubi dobrze nasłonecznione stanowiska, choć poradzi sobie także w nieco zacienionym miejscu. Powinien być podlewany umiarkowanie, według potrzeb, nie doprowadzając do przesuszenia ziemi. Roślina kwitnie w miesiącach czerwiec- sierpień. Liście lubczyku najlepiej zbierać przed kwitnieniem. 

zioła na stole

Lubczyk – dawkowanie 

Lubczyk jest głównym składnikiem wielu diuretycznych mieszanek herbacianych. Doskonale sprawdzi się także w przypadku niestrawności. Zaleca się, aby spożywać go w następującej ilości: 

  • Dorośli i starsi: 2-3 gramy suszonego ziela na 150 ml przegotowanej wody 2 razy dziennie 
  • U dzieci i nastolatków poniżej 18 roku życia spożywanie lubczyku nie jest wskazane 

Nie należy stosować częściej niż 2-4 razy w tygodniu. 

Kozieradka – panaceum na kobiece dolegliwości

Przeciwwskazania do stosowania 

Lubczyk nie jest zalecany w trakcie ciąży, ponieważ może powodować skurcze macicy i prowadzić do poronienia. Nie powinien być stosowany u osób z chorobami nerek i nadciśnieniem tętniczym. Lubczyk może wchodzić w interakcje z lekami moczopędnymi, prowadząc do nadmiernej utraty wody, a w konsekwencji zawrotów głowy i zbyt niskiego ciśnienia krwi. 

 

Treść artykułu ma charakter informacyjny, nie zastępuje wizyty u lekarza lub specjalisty. Zalecana jest konsultacja przed zastosowaniem preparatu.

 

Bibliografia:

[1] M. Hossein Mirjalili, P. Salehi, A. Sonboli, J. Hadian, S. N. Ebrahimi, and M. Yousefzadi, “The composition and antibacterial activity of the essential oil of Levisticum officinale Koch flowers and fruits at different developmental stages,” J. Serb. Chem. Soc, vol. 75, no. 12, pp. 1661–1669, 2010.

[2] A. Łuczak, M. Nowak, and E. Szałek, “Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży. Farmacja wspólczesna, 2017.”

[3] European Medicines  Agency, “Assessment report on Levisticum officinale Koch, radix, 2012.”

[4] E. Medicines Agency, “Community herbal monograph on Levisticum officinale Koch, radix Final Discussion in Working Party on Community monographs and Community,” 2011.

[5] M. H. Mirjalili and J. Javanmardi, “Lovage,” in Handbook of Herbs and Spices, vol. 3, Elsevier Ltd, 2006, pp. 438–449.

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Poncz jabłkowy z ziołami na trawienie

Zioła na nerki – jakie wybrać i na jakie schorzenia pomogą

kubek z melisą

Melisa – przeciwwskazania. Kto nie powinien pić melisy na uspokojenie?

Mięta – właściwości i rodzaje. Jak zrobić nalewkę z mięty?

Olejek eukaliptusowy - właściwości i zastosowanie

Olejek eukaliptusowy – właściwości i zastosowanie

Czystek - właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Czystek – właściwości lecznicze. Na co pomaga czystek?

Mleko z miodem i czosnkiem, syrop z cebuli – przepis, działanie

Justyna Pargieła

„Przywróćmy olej makowy do naszej kuchni i łazienki! Skóra, kości, żyły, tętnice, nerki, wątroba i układ pokarmowy będą wdzięczne” – mówi ziołoznawca Justyna Pargieła

Ruta Kowalska

„Rośliny są największą apteką świata. Każda z nich, a szacuje się, że obecnie mamy nazwanych i opisanych około 450 000 gatunków, może mieć potencjał leczniczy” – mówi Ruta Kowalska

10 ziół i przypraw, które powinnaś zacząć dodawać do swoich posiłków

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Apiterapia - co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas

Apiterapia – co to jest i na jakie choroby może pomóc? Wyjaśnia naturopatka

krwawnik pospolity, kwiaty

Krwawnik pospolity – ziele o niepospolitym działaniu. Na co pomaga?

Miodunka - właściwości i zastosowanie

Miodunka. Poznaj lecznicze właściwości i zastosowanie płucnika lekarskiego

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Woda kokosowa odmładza? Poznaj jej skład, właściwości i zastosowanie

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Balsam kapucyński - dawne panaceum. Poznaj jego skład i działanie

Balsam kapucyński – poznaj skład i właściwości dawnego panaceum

5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego

Olej kokosowy – jakie jest jego zastosowanie w kosmetyce? Jakie ma właściwości?

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Nawłoć – lecznicze właściwości i zastosowanie

Algi morskie – czy warto jeść glony? Właściwości i zastosowanie alg

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Jeżówka purpurowa – właściwości i zastosowanie. Kiedy warto po nią sięgnąć?

Kwiat dziewanny

Jadalne kwiaty – sprawdź, które możesz dodać do swojej diety

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol