Przejdź do treści

Wiesz, które rzeczy powinno się trzymać w lodówce, a które tego nie potrzebują?

Zdjęcie: iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Artykuły spożywcze dzielą się na dwie grupy: na te, które należy trzymać w lodówce i na te, które mogą leżeć w kuchennej szafce czy na blacie. Sprawdźmy, w jaki sposób je dzielić i przechowywać, by produkty jak najdłużej były świeże i pełne wartości odżywczych.

 

– Przeoczenie terminu przydatności do spożycia to najczęstsza przyczyna wyrzucania żywności! Bardzo ważne jest, by edukować Polaków o różnicy między stwierdzeniami „spożyć do” i „najlepiej spożyć przed”. Drugie stwierdzenie nazywane jest także datą minimalnej trwałości i jest to termin, do którego produkt zachowuje wszystkie swoje właściwości. Po jego przekroczeniu kasza, ryż czy makaron wciąż nadają się do spożycia, ale mogą stopniowo zatracać swoje cechy – komentuje Barbara Dąbrowska, dietetyk.

– Oznacza to, że po przekroczeniu daty „najlepiej spożyć przed” trzeba dokładnie obejrzeć produkt, sprawdzić kolor, wygląd, zapach, by zdecydować czy można go jeść. Ponieważ każdego roku w UE marnuje się 88 mld ton żywności, zrodził się pomysł, by w ogóle zrezygnować z oznaczania produktów trwałych datą minimalnej trwałości. Czy zostanie wprowadzony w życie? Zobaczymy! – dodaje Dąbrowska.

Produkty, które należy trzymać w lodówce

Nabiał

Mleko, serki wiejskie, jogurty – tego rodzaju produkty powinniśmy przechowywać w lodówce, nie tylko po otwarciu. Dlaczego? Zawarte w nich białka mleka pod wpływem pokojowej temperatury szybko zaczną się psuć. W efekcie ulubiony serek homogenizowany może być nieprzydatny do spożycia nawet bez uprzedniego otwarcia.

Wędliny

Kolejną grupą produktów, które należy przechowywać w lodówce są wędliny. By jak najdłużej zachowały swoją świeżość, umieszczajmy je na środkowej półce. Zalecamy też układanie ich w szklanym półmisku, a nie w sklepowej, foliowej torebce. Wędliny pozostawione na blacie kuchennym szybko zaczną blednąć. Mogą też nabrać tłustego, śliskiego nalotu oraz zacząć nieprzyjemnie pachnieć. Warto także wiedzieć, że nieodpowiednio przetrzymywane kiełbasy czy szynki często prowadzą do zatrucia jadem kiełbasianym.

 

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jajka

W lodówce trzymajmy także jajka, ale uwaga – nie na jej drzwiczkach! Ostatnie wyniki badań jasno wskazują, że właśnie w tym miejscu przechowywane produkty narażone są na częste zmiany temperatur. A stąd już szybko do rozwoju salmonelli. Otwierając lodówkę, szybko zmieniamy temperaturę – gdy w kuchni jest ok. 23 stopni Celsjusza, w lodówce ok. 0 stopni Celsjusza. Najbezpieczniejszą opcją jest przechowywanie jajek na półce, obok nabiału i wędlin.

Produkty, których nie trzeba trzymać w lodówce

Chleb

Istnieją dwie szkoły przechowywania chleba – w lodówce i w chlebaku. I chociaż obie nie zaszkodzą, my proponujemy drugą opcję. Dzięki temu chleb i bułki pozostaną miękkie i pachnące. Niska temperatura zahamuje proces pleśnienia, ale sprawi też, że chleb będzie twardy i… zimny. Jedzenie pieczywa wyciągniętego prosto z lodówki nie będzie więc już takie przyjemne.

Masło

W lodówce nie musimy też trzymać masła. Oczywiście, jest to produkt mleczny składający się w większości z tłuszczów i w zbyt wysokiej temperaturze może zacząć jełczeć. Eksperci ds. bezpieczeństwa żywności uważają jednak, że tego typu produkty (masło, margaryna) nie zepsują się również poza lodówką. Wszystko dzięki tłuszczom, które nie są tak bardzo podatne na bakterie jak inne produkty. Nie radzimy zostawiać go jednak na blacie na dłużej niż dwa dni.

 

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Miód

Na blacie lub w kuchennych szafkach możemy też trzymać miód. O jego konserwujących właściwościach wiedzieli już mieszkańcy starożytnego Rzymu i Egiptu, którzy używali go do balsamowania. Miód jest bardzo trwały, więc może być przechowywany poza lodówką, a i tak nie straci swoich cennych wartości. Najlepsza temperatura dla miodu to ok. 20 stopni. Wtedy się nie krystalizuje ani nie ciemnieje. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Najgorsze z najgorszych. TOP 6 najgroźniejszych dla zdrowia konserwantów

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Świąteczne potrawy - co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Świąteczne potrawy – co mrozić, a co wekować? Podpowiada Jagna Niedzielska

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na eko. 5 rad dla tropicieli ekościemy

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Znamy laureata pokojowej nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

Znamy laureata Pokojowej Nagrody Nobla! To nie jedna osoba, tylko organizacja

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Kobieta z pizzą

Zakwaszenie organizmu. Fragment książki Hanny Stolińskiej, pt. „Zakłamane jedzenie”

Emocje mogą mieć ścisły związek z tym, na co w danym momencie mamy apetyt

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Produkty light / istock

Jak to jest z produktami light? „To zależy”. Wyjaśnia Radosław Smolik, dietetyk

wafle ryżowe / istock

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?